Plantronics BackBeat Fit 6100 review


Veel hoofdtelefoons die zich specifiek op sporten richten zien we niet, zeker over-ear modellen. De Plantronics BackBeat Fit 6100 viel tijdens een evenement echter positief op: hele lekkere fit, fijne materialen, en harstikke licht. Reden genoeg om hem aan te vragen en er eens langdurig mee aan de slag te gaan.

De Plantronics BackBeat Fit 6100 kost je normaliter zo’n 150 euro. Beschikbaarheid lijkt echter beperkt, alleen Bol.com heeft hem momenteel gelist met een bezorgtijd van enkele dagen.


Design en Pasvorm


Hoewel er 240 gram op de specsheet staat voelt deze headset een stuk lichter in de praktijk, vermoedelijk deels te danken aan de zachte materialen, slanke design en goede fit, maar je mag hem gewoon tot de lichtere opties rekenen. Ik vind het zelf ook een leuk design, zeker in deze grijze uitvoering met ‘sportieve’ print.
De verstelbaarheid is goed, zowel op mijn grote bol als op de kinderkoppies. De fit is ook gewoon heel erg goed, en één van de hoogtepunten van deze headset. Hij zit lekker, hij zit lekker aan, en of het nu door het materiaal van de hoofdband komt, de vorm van de schelpen, de goed gebalanceerde druk, hij blijft ook gewoon heel goed op je hoofd als je beweegt, rent of springt. Voor mij zelf is de feature overbodig, maar voor kleinere hoofden kan je de band ook tijdelijk wat strakker trekken met behulp van het rode touwtje.


Aan de onderkant heb je een power switch en een micro USB aansluiting. Dat het een micro USB aansluiting is voelt wat matig, het argument dat USB Type-C duurder is zowel lui als vermoeiend; dit is een headset van 150 euro. De USB aansluiting kan gebruikt worden om te laden, dat gaat overigens erg snel want een paar minuutjes laden is een paar uur speeltijd, maar je krijgt ook een micro USB naar 3,5mm kabel. Je kan hem dus ook analoog gebruiken.


De schelpen zijn niet heel groot, maar zolang je geen XXL oren hebt is het voldoende. Zacht nep leer zit prima. Hij is ook lekker compact als je hem opvouwt, maar voor dit geld had een tasje of hoesje er wel bij gekund.SpecificatiesGeluid


De BackBeat Fit 6100 maakt best een positieve indruk, al is de sport-insteek wel heel duidelijk: Hij doet het vooral goed met een stevige beat. Ga je kritisch luisteren dan heb je tig betere alternatieven, zeker voor dit geld heb je genoeg headsets die een betere separatie bieden of gewoon all-round meer helderheid. Maar er zit flink vermogen in, kan aardig hard zonder te vervormen, en biedt subjectief gewoon wat lekkere beats voor je workout… of OV trip; hij doet namelijk ook prima werk om het geluid binnenshuis te houden.

Objectief zien we een weinig imposante grafiek, met een opvallende bump rond de 3K.


De microfoon doet het aardig, maar dat was ook wel te verwachten van Plantronics. Voor een compacte mic in de schelp is het zeker prima. Geluidsonderdrukking is beperkt, dus ik zou geen lange gesprekken in de sportschool of in de wind gaan voeren, maar in een huis of kantoor setting kan je er een prima gesprekje mee onderhouden.

In de Praktijk


Het is de combinatie lekkere fit en lekkere beat die dit een fijn dingetje in de praktijk maken. Vooral het feit dat je er echt goed mee kan bewegen valt enorm positief op. Ook is hij IP rated, dus zweet en een regenbuitje moet hij ook kunnen hebben; onmisbaar voor een sport headset. Dat en de accuduur: ze claimen 24 uur maar zelfs als je het volume wat hoog zet is het onmogelijk om hem in één volledige dag leeg te krijgen.

Wat ik echter niet snap is de fascinatie met touch controls, het concept dat je de oorschelpen aait om het volume aan te passen en nummers te skippen en dergelijke. In het beste geval werkt het aardig, in het slechtste geval werkt het niet, maar nimmer werkt het zo goed als gewoon goed uitgewerkte knoppen. De touch controls op deze vallen ergens in het midden: het voldoet, maar zelfs na de nodige weken heb ik nog wel eens onbedoelde acties. Geen breekpunt, maar als je op innovaties wil focussen zorg dan dat de gebruikerservaring erop vooruit gaat.


Er zit ook een app bij. Noodzakelijk is hij niet, maar wel handig voor updates en je hebt drie equalizer presets als je juist iets meer bass of juist helderheid wilt. Gek veel verandert het niet aan de conclusie, maar de optie kan zeker geen kwaad.

Wat zeker geen kwaad kan is de feature om het omgevingsgeluid beter te horen. De headset sluit van zichzelf goed af, wat fijn is in een luide sportschool, maar voor buiten wil je het liefst niet helemaal van de wereld afgesloten zijn. Het feit dat je dit zelf naar eigen inzicht kan aanpassen is dan ook een dikke plus.


Conclusie


Voor een prijs van 150 euro hebben we dus zeker wat opmerkingen. Micro USB voelt goedkoop, touch controls hadden beter gekund (of had er gewoon knoppen op gezet), en de drivers missen wat verfijning die je zal waarderen als je in alle rust naar muziek luistert en dan van wat detail wilt genieten. En als ik Plantronics was geweest had ik er een chique draagzakje bij gedaan.

Maar tegelijkertijd is het echt een verdomd lekker ding. Het design is heel leuk gedaan en ziet er ook goed uit als je er mee naar buiten gaat; niks geen groot log geval op je hoofd. Hij zit ook echt heel lekker (ongeacht hoofdmaat), en blijft ook vooral heel goed en comfortabel zitten tijdens veel of snelle bewegingen. De accuduur is ook uitstekend, hij heeft een IP Rating dat zweten dus ook geen issue is, plus de hoor-je-omgeving ambient functie is zeker welkom. Daarbij compenseert hij wat hij mist in verfijning met gewoon wat lekkere beats. Als je mij zou vragen wat een heerlijke gym cq outdoor activities headset zou zijn springt deze wel echt (positief) in het oog.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.