[PR] ASUS en Noctua kondigen ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition grafische kaart aan


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Noctua

Taipei/Wenen, oktober 2021 – ASUS en Noctua hebben vandaag de ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition aangekondigd: ’s werelds eerste grafische kaart die gebruik maakt van Noctua-fans en een op maat gemaakte koelplaat die mede is ontwikkeld door Noctua. Met een vermindering van het geluidsniveau tot 15dB(A), maakt deze verfijnde koelingsconfiguratie de Noctua Edition de stilste kaart in zijn klasse en de perfecte keuze voor klanten die serieuze GPU-prestaties eisen zonder in te boeten aan stille werking.

“Gebruikmakend van onze uitgebreide thermische R&D-ervaring hebben we een nieuw GPU-koellichaam gecreëerd dat op maat is gemaakt voor de prestatiekenmerken van hun ultramoderne NF-A12x25-fans”, zegt Kent Chien (Corporate Vice President en General Manager van de ASUS Multimedia Business Unit). “Ons teamwerk geeft geluidsbewuste gamers en Noctua-enthousiastelingen een unieke grafische kaart die de warmteafvoer per decibel uitgestraald geluid maximaliseert, en dat alles in een pakket dat perfect coördineert met andere Noctua-producten in een doe-het-zelf-pc.”

“Klanten vragen ons al geruime tijd om GPU-koeloplossingen te maken, dus we zijn verheugd en vereerd om samen te werken met ASUS om dit mogelijk te maken. Door onze NF-A12x25-ventilatoren te gebruiken en het koellichaam af te stemmen voor gebruik ermee, zijn we erin geslaagd om een ​​aanzienlijke verbetering van de prestatie-naar-ruis-efficiëntie te bereiken”, legt Roland Mossig (CEO van Noctua) uit. “ASUS’ GeForce RTX 3070 was zeker al een uitstekende kaart, maar we zijn ervan overtuigd dat de verder verbeterde koeloplossing van de Noctua Edition de kers op de taart zal zijn voor geluidsbewuste klanten.”

Naast elkaar gemeten, zijn de verbeteringen van de Noctua Edition aanzienlijk met een enorme vermindering van het geluidsniveau van 15dB(A) bij gemiddelde ventilatorsnelheden en 9dB(A) bij maximale ventilatorsnelheden. Bij gebruik in behuizingen met goede ventilatie en bij gematigde omgevingstemperaturen van 24°C of lager, zal de kaart zijn ventilatoren op zeer lage snelheden houden, zelfs bij 100% GPU-belasting. In een dergelijke typische omgeving bereikt de Noctua Edition een reductie van het geluidsniveau van 5,7 dB(A) in vergelijking met de standaardversie. Met slechts 12,6 dB(A) is hij niet alleen stil, maar bijna onhoorbaar. Hierdoor kunnen klanten met goed geventileerde behuizingen en gematigde omgevingstemperaturen in bijna volledige stilte games spelen of andere GPU-intensieve taken uitvoeren.

De GeForce RTX 3070 Noctua Edition is voorzien van een semi-passieve ventilatorregeling (ASUS 0dB-technologie) die de ventilatoren volledig kan uitschakelen wanneer de GPU-temperatuur onder de 50°C komt. Dit betekent dat in typische configuraties met lage tot matige omgevingstemperaturen en goed geventileerde behuizingen, de kaart volledig ventilatorloos kan werken bij lagere GPU-belastingen, zoals tijdens kantoorproductiviteitstaken, surfen op het web of zelfs lichte gaming. Zelfs bij hoge GPU-belastingen, zoals tijdens gamen of benchmarken, blijven de ventilatorsnelheden extreem laag zolang de omgevingstemperatuur in de behuizing niet te hoog is.

De combinatie van semi-passieve functionaliteit, extreem lage geluidsniveaus, zelfs bij GPU-intensieve taken en de mogelijkheid om aangepaste ventilatorcurves in te stellen via ASUS’ GPU Tweak-software maakt de ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition ook een ideale metgezel voor Noctua’s NH-P1 passieve koeler gecombineerd met de NF-A12x25 LS-PWM-ventilator voor semi-passieve werking. Door deze producten in een geschikte behuizing te combineren, is het eenvoudig om een ​​systeem te bouwen dat volledig zonder ventilator draait bij typische productiviteitstaken en alleen vertrouwt op ultrastille ventilatoren voor situaties waarin extra GPU- of CPU-vermogen vereist is, zoals gaming of videobewerking.

Kortom, de ASUS GeForce GeForce RTX 3070 Noctua Edition is de ideale kaart voor liefhebbers van stille koeling die serieuze GPU-prestaties eisen zonder in te boeten aan stille werking.

Beschikbaarheid
De Noctua Edition-kaart wordt verkocht door ASUS en de verkooppartners van ASUS en is beschikbaar vanaf midden oktober 2021. Adviesprijzen zijn nog niet bekend gemaakt.Bronnen: Noctua

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.