[PR] ASUS lanceert X570 ROG Crosshair VIII Extreme


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

De ROG Crosshair VIII Extreme wordt niet tegengehouden
Onze Crosshair VIII Hero en Crosshair VIII Dark Hero-boards drijven al veel high-end Ryzen-systemen aan, maar we hebben hard gewerkt aan iets meer… extreems. De Crosshair VIII Extreme heeft de allerbeste hardware-uitrusting en componenten die we tot nu toe in een X570-moederbord hebben gestopt. Het is klaar voor de meest veeleisende gamers en entertainers, de meest competitieve overklokkers, de meest visionaire custom builders en de enthousiastelingen die alles willen.


Beginnend bij de letterlijke top, gebruikt de verbeterde VRM rond de CPU-socket een 18+2-traps ontwerp met 90A vermogensfasen voor een schone, efficiënte stroomvoorziening, vooral wanneer u een 16-core Ryzen 9 5950X ontketent met de nieuwe Dynamic OC Switcher. Een paar stevige, hoekige aluminium koellichamen, verbonden door een heatpipe, zorgen voor een snelle en gelijkmatige warmteafvoer. De prachtige I/O-cover is gemaakt van koudgesmeed, diamantgeslepen aluminium voor een look die onmiskenbaar ROG is, maar de schoonheid ervan gaat verder dan de huid. Het is een integraal onderdeel van het VRM-koellichaam en vergroot het oppervlak en de koelcapaciteit.

Het 2” LiveDash OLED-display bovenop de M.2-koellichaam in het midden van het bord kan vitale systeemstatistieken weergeven, zoals temperaturen en spanningen, of u kunt uw eigen build maken door uw keuze uit aangepaste afbeeldingen of animaties toe te voegen. De grote strepen van het aluminium koellichaam op het middenbord helpen de X570-chipset koel te houden onder belasting, zelfs zonder een actieve koelventilator. We gebruiken dit onroerend goed om een ​​enorm ROG-logo toe te voegen met Aura RGB-verlichting om uw loyaliteit duidelijk te maken. Een derde M.2-koellichaam in gepolijste legering wikkelt zich rond de lagere PCIe-slots, wat een eigentijdse look voltooit die stijlvol en toch ingetogen genoeg is om er op zijn best uit te zien onder RGB-behuizingsverlichting.

De meest opslag-hongerige bouwers kunnen tot vijf PCI Express 4.0 SSD’s op dit bord installeren: één onder het bovenste M.2-koellichaam, twee onder het onderste M.2-koellichaam en een ander paar verticaal gemonteerd op onze exclusieve DIMM.2-kaart. De drie belangrijkste M.2-slots koelen niet alleen de bovenkant van de SSD. Een nieuw allround koellichaamontwerp koelt de onderkant van elke SSD voor de laagste temperaturen en de hoogste aanhoudende prestaties. Met ons nieuwe Q-Latch-mechanisme, ingebouwd onder de drie belangrijkste M.2-slots, kunt u schijven beveiligen met één draai zonder gereedschap.

De Crosshair VIII Extreme, die zich verplaatst naar het I/O-paneel, biedt misschien wel de meest uitgebreide poortselectie op een X570-moederbord. De opties beginnen met een set van twee Ethernet-connectoren: één aangedreven door een 10 Gigabit Ethernet-controller die gemakkelijk multi-terabyte-bestanden kan verplaatsen, de andere door een Intel 2.5GbE-chip. Draadloze connectiviteit is te danken aan een geavanceerde WiFi 6E-adapter die kan profiteren van een enorme hoeveelheid onbezoedeld draadloos luchtruim. Deze radio biedt ook de nieuwste Bluetooth 5.2-ondersteuning voor het eenvoudig koppelen van draadloze randapparatuur.

De meest veeleisende gebruikers eisen Thunderbolt, dus de Crosshair VIII Extreme heeft niet één, maar twee Thunderbolt 4-poorten met elk 40 Gbps bandbreedte, samen met speciale DisplayPort-ingangen voor monitoraansluitingen met één kabel. Acht USB 3.2 Gen 2 Type-A-connectoren die elk 10 Gbps kunnen pushen, bieden voldoende ruimte voor supersnelle randapparatuur, en een ervan ondersteunt BIOS FlashBack™ voor eenvoudige firmware-upgrades. Een Clear CMOS-knop en een volledige set audio-uitgangen inclusief SPDIF completeren de I/O op het achterpaneel.

Interne headers ontgrendelen toegang tot vier USB 3.2 Gen 1 Type-A-poorten en twee USB 3.2 Type-C-poorten. Een van de laatste connectoren is een 20 Gbps USB 3.2 Gen 2 × 2-poort met 60 W Power Delivery 3.0 snellaadondersteuning. Deze functie is een primeur in onze moederbordreeks en stelt u in staat uw laptop, tablet of telefoon op uw pc aan te sluiten om deze snel op te laden zonder een muuradapter.

De audiomogelijkheden van de Crosshair VIII Extreme komen overeen met de high-end ambities van de rest van het bord. Een SupremeFX ALC4082-chip met 32-bit, 384KHz afspeelondersteuning werkt samen met een hoogwaardige ESS Sabre 9018Q2C DAC die digitale audio omzet in de meest zuivere analoge golfvormen voor audio-uitgangen op het voorpaneel. Elke achterste uitgangsaansluiting is voorzien van een kleurgecodeerde LED, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn wanneer u de stekker in het stopcontact steekt of uw surroundopstelling aanpast. DTS Sound Unbound en Two-way AI Noise Cancelling-ondersteuning ronden de belangrijkste specificaties af.

Voor de beste audio met elk apparaat bevat de Extreme ook de ROG Clavis USB-C DAC. Een ESS Sabre 9281-chip met een krachtige hoofdtelefoonversterker en MQA-audio-ondersteuning vormt het hart van de Clavis en zorgt voor geluid van hoge kwaliteit met headsets die een enkele 3,5 mm-connector gebruiken voor zowel microfooningang als koptelefoonuitgang. Bevestig de Clavis aan de Crosshair VIII Extreme voor audio van hoge kwaliteit vanaf uw favoriete headset, of sluit hem aan op uw telefoon, Nintendo Switch of PS5 voor dezelfde ervaring zonder uw pc.

Naast een bekroonde firmware-interface die eenvoudig te bedienen en te bedienen is, wordt de Crosshair VIII Extreme geleverd met alle koelings- en overklokfuncties die hardcore-enthousiastelingen eisen. Extreme overklokkers vinden spanningsmeetpunten, ingebouwde bedieningselementen, modusschakelaars en een superhandige Q-Code POST-opstartcodeweergave om ze een volledig beeld te geven van wat er gebeurt terwijl ze een Ryzen-CPU tot het uiterste drijven.

Voor het opzetten van uitgebreide koelinstallaties wordt de Extreme geleverd met vier standaard ventilatorheaders, twee paar connectoren voor pompen en radiatoren, plus twee HydraNode-headers die elk maximaal drie compatibele ventilatoren kunnen voeden en bewaken. Dat is niet alles: met connectoren voor vloeistofinvoer-, uitvoer- en stroomsensoren kunnen bouwers met aangepaste lussen de gezondheid van hun vloeistofgekoelde opstelling bewaken. Aanpassing is essentieel voor unieke systemen, dus de Crosshair VIII Extreme biedt drie Gen 2 adresseerbare RGB LED-headers plus een standaard vier-pins RGB-connector. We hebben zelfs een ARGB-splitter in de doos opgenomen voor grotere builds waarvoor mogelijk veel strips nodig zijn.

ASUS heeft nog geen specifieke beschikbaarheidsdatum of prijs genoemd.


Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.