[PR] Intel onthult 12e generatie Intel Core ‘Alder Lake’-processors


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Intel

SAN FRANCISCO -Vandaag onthulde Intel op Intel Innovation de 12e generatie Intel® Core™ processorfamilie met de lancering van zes nieuwe unlocked desktopprocessors, waaronder ’s werelds beste gamingprocessor, de 12e generatie Intel Core i9- 12900K. Met een maximale turboboost van maximaal 5,2 GHz en maar liefst 16 cores en 24 threads, bereiken de nieuwe desktopprocessors nieuwe hoogten van multi-threaded prestaties voor enthousiaste gamers en professionele makers.

De volledige 12e generatie Intel Core-familie zal 60 processors bevatten, die ontworpen zijn om meer dan 500 verschillende moederborden te ondersteunen. Zoals beschreven tijdens Intel Architecture Day 2021, levert de nieuwe hybride prestatiearchitectuur, de eerste gebouwd op Intel 7-proces, schaalbare prestaties van 9 tot 125 watt om elk pc-segment mogelijk te maken, van ultradunne en lichte laptops tot enthousiaste desktops en tot de rand.

“De hybride prestatiearchitectuur van de 12e-generatie Intel Core-processors is een architecturale verschuiving die mogelijk wordt gemaakt door nauwe co-engineering van software en hardware die generaties lang nieuwe niveaus van leiderschapsprestaties zal leveren”, aldus Gregory Bryant, executive vice president en general manager van de Client Computing Group bij Intel. “Dit begint met de komst van ons vlaggenschip Core i9-12900K – ’s werelds beste gamingprocessor – en je zult nog meer ongelooflijke ervaringen zien als we de rest van de 12e generatie-familie en daarbuiten verzenden.”

Game, creëer en overklok met unlocked 12e generatie desktopprocessors
De zes unlocked desktopprocessors die vandaag zijn gelanceerd, zijn de eerste gebaseerd op Intel’s hybride prestatiearchitectuur met een combinatie van Performance-cores (P-cores), de best presterende CPU-core die Intel heeft gebouwd, en Efficient-cores (E-cores), ontworpen voor schaalbare multi-threaded workloadprestaties.

Intel® Thread Director zorgt ervoor dat de twee nieuwe core-microarchitecturen naadloos kunnen samenwerken door het besturingssysteem (OS) te begeleiden om de juiste thread op het juiste moment op de juiste core te plaatsen. Intel heeft met het ecosysteem samengewerkt aan uitgebreide tests om de prestaties en compatibiliteit te optimaliseren, en als onderdeel van de versterkte investeringen van het bedrijf in de ontwikkelaarsgemeenschap, heeft het white papers voor ontwikkelaars gepubliceerd met richtlijnen over hoe onafhankelijke softwareleveranciers applicaties kunnen optimaliseren voor hybride platforms met hoge prestaties.

“We staan ​​aan het begin van een nieuw tijdperk voor de pc, geleid door de introductie van Windows 11”, zegt Panos Panay, executive vice president en chief product officer bij Microsoft. “Met Windows 11 en Intel’s nieuwe Thread Director-technologie zullen gebruikers hun pc-prestaties nieuwe hoogten zien bereiken op de nieuwe 12e generatie Intel Core-processorfamilie.”

Belangrijke platformverbeteringen zijn onder meer:
– De eerste processors in de branche die ondersteuning voor DDR5-geheugen bieden met maximaal 4800MT/s.
– De eerste processors in de branche die PCIe 5.0 (tot 16 banen) bieden, die tot 2x I/O-doorvoer bieden via PCIe 4.0, met tot vier extra banen PCIe 4.0-ondersteuning.
– Tot 30 MB Intel® Smart Cache (L3) en 14 MB L2-cache voor meer geheugencapaciteit met verminderde latentie.
– Geïntegreerd high-speed draadloos internet met Intel Killer Wi-Fi 6E, die toonaangevende Wi-Fi 6E-connectiviteit combineert met krachtige gaming-netwerktechnologie om vertraging, latentie en pakketverlies te minimaliseren.
– Discrete Thunderbolt 4 universele kabelconnectiviteit voor externe apparaatuitbreiding.

Gloednieuwe Intel 600 Series-chipset
Naast de 12e generatie Intel Core-desktopprocessors lanceert Intel de nieuwe Intel® 600 Series-chipset met geavanceerde functies voor verhoogde betrouwbaarheid en prestaties. Nieuwe PCIe Gen 4.0-lanes zorgen voor 28 totale rijstroken buiten de chipset, geïntegreerde USB 3.2 Gen 2×2 biedt tot dubbele bandbreedte, DMI Gen 4.0 verhoogt de chipset-naar-CPU-doorvoer voor snelle toegang tot randapparatuur en netwerken.

Voor het eerst brengt Intel Intel® Volume Management Device (VMD) naar pc-chipsets om opslagcontrole te vereenvoudigen door directe controle en beheer van NVMe-gebaseerde SSD’s vanaf de PCIe-bus mogelijk te maken zonder extra RAID-controllers of andere hardware-adapters.

Beschikbaarheid
Unlocked 12e-generatie Intel Core-desktopprocessors zijn nu beschikbaar voor pre-order bij deelnemende OEM’s, channelpartners en retailers. De brede beschikbaarheid begint op 4 november met meer dan 140 klanten in meer dan 30 landen die naar verwachting de nieuwe processors tegen het einde van het jaar aan hun assortiment zullen toevoegen. Prijzen beginnen bij €275 tot €619 voor de unlocked desktopprocessors.

Intel verwacht tegen het einde van het jaar honderdduizenden 12e generatie Intel Core desktop “K”-processors en meer dan 2 miljoen tegen het einde van maart 2022. Om het uitgebreide aanbod voor desktop, mobiele en commerciële segmenten naar verwachting begin 2022 mogelijk te maken, levert Intel ook 28 van de processor-SKU’s in de 12e generatie Intel Core-processorfamilie aan OEM-partners.Bronnen: Intel

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.