[PR] Noctua introduceert NH-P1 passieve CPU-koeler en LS-PWM-ventilator voor semi-fanless systemen


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Noctua

Wenen, juni 2021 – Noctua heeft recent zijn langverwachte NH-P1 CPU-koeler uitgebracht, evenals de optionele NF-A12x25 LS-PWM 120 mm-ventilator. De NH-P1 is speciaal ontworpen voor ventilatorloze werking vanaf het begin en is in staat om moderne high-end CPU’s met een lage tot matige warmteafvoer volledig passief te koelen in behuizingen met goede natuurlijke convectie. Voor nog betere prestaties of semi-passieve opstellingen die hun ventilatoren alleen laten draaien als dat nodig is, kan de NH-P1 worden uitgerust met een ultrastille 120 mm-ventilator met lage snelheid, zoals de nieuwe NF-A12x25 LS-PWM.

“De NH-P1 is onze allereerste passieve koeler, en het moet duidelijk zijn dat we niet zomaar een koellichaam hebben genomen en de ventilator hebben weggelaten”, zegt Roland Mossig (CEO van Noctua). “Er is veel technisch werk gestoken in het ontwerpen van deze unit voor een ventilatorloze werking vanaf het begin en we zijn echt trots op het eindresultaat. In ons volledig ventilatorloze demosysteem koelt de NH-P1 een Intel Core i9-11900K met Prime95 op meer dan 3,6 GHz – dit is veel verwerkingskracht en maar liefst 125 W in toom gehouden zonder ventilatorgeluid!”

De NH-P1 is niet zomaar een koellichaam zonder ventilator: met veel dikkere, veel wijder uit elkaar geplaatste vinnen, bereikt hij zowel de massa als de minimale luchtstroomweerstand die nodig zijn om uit te blinken in natuurlijke convectiekoeling. In volledig geoptimaliseerde ventilatorloze systemen is de NH-P1 in staat om high-end CPU’s te koelen met een lage tot matige warmteafvoer door alleen natuurlijke convectie te gebruiken (zie installatierichtlijnen en CPU-compatibiliteitslijst). Dit maakt het ideaal voor krachtige builds zonder bewegende delen en absoluut stil. Afgerond met het nieuwe, op Torx gebaseerde SecuFirm2+ montagesysteem, Noctua’s bekroonde NT-H2 thermische verbinding en een fabrieksgarantie van 6 jaar, is de NH-P1 de ideale hoeksteen voor hoogwaardige ventilatorloze of semi-passieve constructies.

“Hoewel we erg enthousiast zijn over de mogelijkheden die de NH-P1 biedt, moeten we ook benadrukken dat het bouwen van een passief gekoeld systeem niet zo eenvoudig is als het bouwen van een regulier systeem. Voor optimale resultaten moeten componenten zorgvuldiger worden geselecteerd en moeten bepaalde principes worden gerespecteerd”, legt Roland Mossig (CEO van Noctua) uit. “Daarom bieden we gedetailleerde installatierichtlijnen, een video-tutorial met een bouwhandleiding, een lijst met aanbevolen gevallen en een uitgebreide CPU-compatibiliteitslijst waarmee klanten de best mogelijke resultaten kunnen behalen.”

Naast de NH-P1 heeft Noctua de optionele NF-A12x25 LS-PWM 120 mm-ventilator uitgebracht, een low-speed, PWM-compatibele variant van de bekroonde NF-A12x25 die ideaal is voor het verbeteren van de prestaties van de NH-P1 in semi-passieve systemen. Met een maximaal geluidsniveau van slechts 12,1 dB(A) is de NF-A12x25 LS-PWM bijna onhoorbaar, maar zal de prestatieruimte van de koeler nog steeds aanzienlijk verbeteren. Omdat de ventilator stopt bij 0% PWM, kan deze eenvoudig worden ingesteld voor semi-passieve werking, zodat deze alleen zal draaien als dat nodig is. Op deze manier zal het systeem meestal zonder ventilator werken, maar toch de flexibiliteit bieden om beter gebruik te maken van de turbomodi van krachtigere CPU’s die wat extra luchtstroom nodig hebben om voldoende te worden gekoeld onder volledige belasting.

Adviesverkoopprijzen
De door de fabrikant aanbevolen verkoopprijzen zijn €109,90 voor de NH-P1 en €29,90 voor de NF-A12x25 LS-PWM.

Beschikbaarheid
Zowel de CPU-koeler als de ventilator zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.



Bronnen: Noctua

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.