[PR] Samsung ontwikkelt PCIe 5.0 SSD voor Enterprise Servers


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Samsung

Samsung Electronics, een wereldleider op het gebied van geavanceerde geheugentechnologie, heeft vandaag aangekondigd dat het de PM1743 SSD voor bedrijfsservers heeft ontwikkeld, waarbij de PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) 5.0-interface is geïntegreerd met Samsungs geavanceerde V-NAND van de zesde generatie.

PCIe 5.0 biedt een bandbreedte van 32 gigatransfers per seconde (GT/s), een verdubbeling van die van PCIe 4.0. Door gebruik te maken van een eigen controller die is ontworpen om de nieuwste PCIe-standaard te ondersteunen, zal de PM1743 uitstekende lees- en schrijfsnelheden leveren om tegemoet te komen aan de snel toenemende prestatie-eisen van datacenters.

Samsung’s PM1743 zal een sequentiële leessnelheid hebben van maximaal 13.000 megabyte per seconde (MB/s) en een willekeurige leessnelheid van 2500K input/output-bewerkingen per seconde (IOPS), wat 1,9x en 1,7x hogere snelheden biedt dan de vorige PCIe 4.0-gebaseerde producten. Bovendien zijn de schrijfsnelheden aanzienlijk verhoogd, met een sequentiële schrijfsnelheid van 6.600 MB/s en een willekeurige schrijfsnelheid van 250K IOPS, die ook respectievelijk 1,7x en 1,9x hogere snelheden oplevert. Dankzij deze opmerkelijke gegevensoverdrachtsnelheden kunnen fabrikanten van bedrijfsservers die de PM1743 inzetten, genieten van een veel hoger prestatieniveau.

Bovendien kan de nieuwe SSD een verbeterde energie-efficiëntie bieden tot 608 MB/s per watt, wat een stijging van ongeveer 30% betekent ten opzichte van de vorige generatie. Dit zal naar verwachting de bedrijfskosten van servers en datacenters aanzienlijk verlagen, terwijl het ook helpt om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Verkrijgbaar in een breed scala aan capaciteiten van 1,92 terabytes (TB) tot 15,36 TB, zal de PM1743 worden aangeboden in de conventionele 2,5-inch vormfactor, evenals in een 3-inch EDSFF (E3.S) – een steeds populairdere SSD vormfactor speciaal ontworpen voor enterprise servers en datacenters van de volgende generatie. Klanten die 7,5 mm EDSFF SSD’s inzetten, kunnen de opslagdichtheid in hun systemen verdubbelen in vergelijking met wanneer de 15 mm 2,5-inch vormfactor wordt gebruikt. In combinatie met uitstekende signaalintegriteit en thermische efficiëntie is de EDSFF ideaal voor de meeste PCIe 5.0-bedrijfsoplossingen.

Bovendien wordt verwacht dat de PM1743 de eerste PCIe 5.0 SSD in de branche is met ondersteuning voor twee poorten, wat de operationele stabiliteit van de server en hoge beschikbaarheid garandeert wanneer een verbinding met één poort mislukt.

De laatste tijd is het belang van gegevensbeveiliging op de markt voor bedrijfsservers steeds groter geworden. Om ervoor te zorgen dat aan deze behoeften wordt voldaan, zal Samsung’s PM1743 geavanceerde beveiligingsfuncties implementeren die traditioneel alleen beschikbaar waren op serverniveau. Door een beveiligingsprocessor en Root of Trust (RoT) in te bouwen, beschermt de SSD tegen beveiligingsrisico’s en gegevensvervalsing om vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens te bieden, terwijl ook Secure Boot in serversystemen mogelijk wordt gemaakt door middel van attestatie.

Samsung levert nu samples van de PM1743 aan wereldwijde chipset- en serverfabrikanten voor gezamenlijke systeemontwikkeling. Het bedrijf is van plan om in het eerste kwartaal van 2022 te beginnen met de massaproductie van de PM1743, omdat het een zeer robuust ecosysteem voor de nieuwe PCIe 5.0-standaard blijft bevorderen.Bronnen: Samsung

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.