Raijintek Paean M & Orcus 240 review


Een tijdje terug hadden we een leuke build gemaakt met de Raijinte Paean M, een open frame micro ATX case met een bescheiden prijskaartje van 90 euro, in de video bovenaan krijg je daar een aardig idee van. Dat was echter geen review, dus daar brengen we vandaag wat verandering in. Daarbij bespreken we ook de Raijintek Orcus 240 waterkoeler die we in die build gebruikten, die met een prijskaartje van 100 euro ook aan het betaalbare end van het waterkoeling-spectrum zit.



Raijintek Orcus 240


De Orcus is opvallend voor verschillende redenen, wat we bij het uitpakken al zien. Zo krijgen we een remote voor de RGB, zit er een potje koelvloeistof bij voor eventueel bijvullen later, en het meest opvallende zal zijn dat de pomp in een blok in de kabel zit, en niet in het blok op de CPU zoals gebruikelijk. Daar zit weer een flow meter in, waardoor je een bewegend effect krijgt in actie. Bouwkwaliteit lijkt niet echt af te wijken van bekende all-in-ones als we eea schudden of tappen, maar we krijgen er ook geen ultiem warme gevoelens van, het lijkt een AIO zoals er velen zijn. Laat de extra vloeistof je overigens niet afleiden, dit pakket is direct klaar voor gebruik net als elke andere AIO.






De installatie is ook niet echt anders dan die van bekendere all-in-ones, een paar extra stappen vergeleken met bekende Asetek kits, maar het is eenvoudig genoeg ook voor beginners: Backplate achter je bord, een paar schroeven aandraaien, en 2 minuten later zit je koelblok erop. De zwart-grijze uitstraling past in mijn optiek wel heel erg lekker bij deze Asus ROG bordjes.




Prestaties dan. Dat uiteraard uitgevoerd op de vaste bench:




Objectief best netjes, niet de beste noch de slechtste 240mm all-in-one, maar zoals vaker ontlopen die elkaar eigenlijk nooit heel veel. Wel merk ik op dat het geluid op hogere toeren wat onrustig over komt, minder aangenaam dan de grafiek doet vermoeden. Echter gezien er geen reden is om fans op 100% te draaien zullen we er niet over vallen, maar het lijkt wel een indicatie dat de fan kwaliteit niet van het aller hoogste niveau is, tot zover de prijs dat nog niet was.


Raijintek Paean M


Van de Paean hadden we al een uitgebreide review, dus voor meer info kan je die uiteraard ook even bekijken. De Paean M is niet veel meer dan een compacte variant erop voor micro ATX builds. Het voelt ook alsof de case gemaakt is voor all-in-one koelers, en niet per sé (dure) custom loops. Je moet hem na aanschaf wel even stap voor stap in elkaar zetten, zie de video voor die details, maar veel stelt dat niet voor. Kwalitatief en afwerking technisch? Het is een stevig geval, wat dat betreft geen klagen. Het aluminium houdt wel van vingerafdrukken, dus even poetsen na het bouwen kan geen kwaad.





Uitdagingen tijdens het bouwen kom je niet tegen, anders dan dat je dus een paar schroefjes meer zal gebruiken dan in een typische case. Kabelmanagement vereist vervolgens weer niet veel meer dan een paar kabel binders, dus ook beginnende bouwers hoeven zich dus geen zorgen te maken.


Mocht je je afvragen of een open case geen mega stof aantrekt? Ja, er valt makkelijker stof in, maar het is ook veel makkelijker schoon houden. Je maakt dus iets vaker schoon, maar bent er netto minder tijd aan kwijt. Koeling is ook geen enkel probleem, met open cases kan je prima high-end componenten draaien zonder zorgen. Oftewel de balans is in mijn optiek en ervaring echt positief voor open constructies. Tenminste, zolang je geen kleine kinderen of katten hebt.

Het eindresultaat? Ik vind hem wel geslaagd!









Conclusie


Al met al vind ik de Orcus erg leuk, maar ook een lastige klant. Op zich zijn de prestaties goed, installatie is makkelijk zat, en de prijs is zeker niet hoog. Maar dan zien we slechts 2 jaar garantie en dat hij enkel via Duitsland te koop is wat retouren lastiger maakt, en waardoor de scherpe prijs waar Raijintek meestal zo goed mee is een beetje vervaagd (Zo is een Cooler Master ML240R normaliter grofweg even duur, maar inclusief bezorgen naar Nederland zit er al snel 10-15 tussen). Er zijn zo ontzettend veel ‘leuke’ RGB all-in-one’s voor scherpe prijzen tegenwoordig dat het lastig is om jezelf de onderscheiden. De trucjes zoals de externe pomp (leuk idee, maar ook niet heel praktisch) of afstandsbediening zijn leuk, maar is dat genoeg om jou te overtuigen? De ingebouwde flow meter die een leuk, zelfs rustgevende actie geeft lijkt dan de sterkste aantrekkingskracht te hebben. Mocht dit design aanspreken en je je keuze hebben gemaakt, check dan toch nog even de net gelanceerde Rainbow (RBW) versie even, met addressable RGB voor een paar euro meer.

We geven Raijintek graag credits voor het maken van producten die net even anders zijn, en dat we zelden dertien-in-een-dozijn cases van ze zien. De Paean M kan ik dan ook weinig op afdingen: nette kwaliteit, niet te duur, en net even iets anders dan anders terwijl hij nog wel heel toegankelijk is voor beginners. Het resultaat met zo’n open case met aluminium en glas is ook gewoon heel erg leuk, opvallend, praktisch goed te doen, en je hebt er echt geen hele dure componenten voor nodig. Het voornaamste probleem zal zijn dat het aanbod aan leuke mATX cases wat matig is, maar dat nemen we de Paean M niet kwalijk. Voor ca 9 tientjes, plus wat verzendkosten bij onze oosterburen vandaan (caseking.de is het makkelijkste en snelste), is dat echt geen slechte deal.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.