Razer Blackshark V2 Pro Review


We hebben de afgelopen tijd de nodige draadloze gaming headsets gereviewd in het 100 tot 150 euro segment, een segment waarin je tegenwoordig echt de nodige uitstekende opties tot je beschikking hebt. Razer doet in dat segment mee met de Blackshark V2 Pro, een headset die al even op de plank lag, maar bij onze herondekking eigenlijk direct een hele positieve indruk wist te maken.

Maar, ook in dat segment heeft elke optie zijn voor- en nadelen. Hoe staat deze Razer er voor?


De Blackshark V2 Pro start ijzersterk met zijn uitstraling. Het zachte kunststof in helder witte uitvoering oogt net wat frisser dan de meeste andere headsets en het contrast ook netjes met de zwarte elementen. De afwerking is goed, de bouwkwaliteit is prima in de prijsklasse; niet beter of minder dan de meeste alternatieven.
Waar de Blackshark het echt goed doet is het comfort. De combinatie van het design met de zachte kussens maakt dit zonder twijfel een van de fijnere middenklasse headsets die we recent, of voorheen wat dat betreft, hebben getest. Dat was de reactie van zowel mijzelf met XXL hoofd, de kinderen met kleinere koppies, en vrouwlief die er tussen in valt. De aanpassing aan het hoofd is echt ideaal en ook nog grotere hoofden zouden geen enkel probleem ervaren. Als comfort iets is waar je met veel headsets tegen aan loopt dan is dit er een om serieus over na te denken. We hebben hem hier naast de G733, de HS80, de Logitech G Pro X en de Nova 7 liggen, stuk voor stuk fijne headsets, maar als we puur naar pasvorm kijken zouden we deze pakken.Zoals gezegd bestaat de perfecte headset eigenlijk niet, en zeker niet in deze prijsklasse. En we zien Razer zijn eerste punten inleveren als het op features aan komt. Zo krijg je wel de lag-vrije draadloze dongel, maar in tegenstelling tot tal van nieuwe modellen krijg je geen Bluetooth feature erbij om hem ook voor je telefoongesprekken (of muziek) te gebruiken; iets waar het design met verwijderbare mic zich prima voor zou lenen. Kwalijker is de keuze voor een micro USB poort in plaats van Type-C, iets dat ook ruim een jaar terug bij de lancering van deze headset eigenlijk al niet meer had gemogen. De accuduur is wel prima, met een claim van 24 uur en in de praktijk nog iets meer dan dat.


Micro USB? Come on…


Waar Razer vervolgens weer punten scoort is het geluid. Waar ik stiekem uit ging van een aangezet “gaming” sound klinkt hij juist opvallend neutraal. De SPL grafiek houdt erg goed stand over de hele linie waardoor hij goed tot zijn recht komt in alles van games tot muziek, en het klein beetje bass versterking dat zit ingebouwd pakt zodanig uit dat het nergens als overdreven voelt: genoeg om net even wat steviger te knallen, maar zonder dat het je instrumentale muziek erdoor vertrapt wordt. En de algehele kwaliteit is ook gewoon prima in dit segment: iets beter dan de Logitech G733 (99 euro), en ongeveer in lijn met de HS80 Wireless van Corsair en de Arctis Nova 7 van Steelseries, beide momenteel 109 euro. In dat opzicht zou deze dus iets in prijs moeten zakken.Ook de microfoon doet het opvallend goed. Dat is lang niet bij alle draadloze gaming headsets het geval, maar deze weet er toch een aangenaam geluid met nagenoeg geen ruis uit te slepen. Hij vervangt uiteraard geen losse microfoon voor goede geluidsopnames, maar als je een serieuze presentatie moet geven via teams sta je hiermee echt niet voor gek.Conclusie


Met een prijskaartje van 129 euro zit de Razer Blackshark V2 Pro in een segment met tal van uitstekende draadloze gaming headsets. Een segment waarin het cruciaal is om zo min mogelijk punten te laten liggen, en waar je op een paar vlakken echt uit moet blinken om op te vallen. Razer laat absoluut wat puntjes liggen met de micro USB aansluiting en de afwezigheid van een extra Bluetooth functie, maar dat zijn voor de meeste mensen geen echte breekpunten en hij maakt vervolgens ook veel goed.

Het geluid is goed, de microfoon is uitstekend, en het comfort is echt uitstekend.. Puur op basis van de geluidsweergave stellen we dat hij nog een tientje of twee zou mogen zakken om nog wat sterker te staan naast de eerder genoemde alternatieven, maar dat is een relatief klein prijsverschil wanneer je concludeert dat deze headset net even wat fijner zit, iets wat de moeite is om zelf even te ervaren in elk geval. Daarbij vermoed ik dat een typische Razer fan van een dergelijk meerprijsje niet schrikt; Razer maakt het regegeld bonter. En zeker als je al in het Razer ecosysteem zit zijn het geen onoverkombare verschillen en zien we geen reden om voor je headset van deze af te zien.

Al met al weet de Razer Blackshark V2 Pro ongeacht sterke concurrentie dus uitstekend stand te houden, sterker nog dankzij het comfort zien we de micro USB nog één generatie door de vingers en vinden we een Editor’s Choice op zijn plaats: dit is een headset waar wij blij van worden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.