Samenvatting


De Razer Cynosa Chroma zit in een lastige situatie als high-end RGB dome switch toetsenbord. Mechanische borden zijn nauwelijks duurder maar degelijker en sneller, en RGB domes van concurrenten zijn normaliter wat goedkoper. Domes zoals in de Cynosa zijn echter wel stiller en mogelijk subjectief te prefereren, maar objectief op dit prijspunt een stevige kanttekening waard. Razer’s voornaamste unique selling points zitten in de strakke uitstraling en de uitgebreide RGB functionaliteit binnen de software met o.a. Philips Hue integratie; vooral voor de liefhebber van het Razer Chroma RGB ecosysteem dus.


Razer Cynosa Chroma review


We verdrinken hier zowaar in de mechanische toetsenborden dat we bijna zouden vergeten dat er ook niet-mechs zijn. De Razer Cynosa is daar één van, en zoals was te verwachten gooit Razer de typische mechanische features dan ook gewoon ondersteboven: focus ligt hier op een stille, zachte aanslag, wat weerstand tegen morsen (Cherry MX switches zijn daar normaliter niet gek op), en RGB. Behalve dan dat RGB natuurlijk een focus feature op praktisch alles is tegenwoordig.

Prijskaartje? Zo’n 79 euro. Vergeleken met gaming mechs in elk geval aan de lage kant, maar we zullen het er nog uitgebreid over hebben…

Uitpakken, bouw en features


Doosje, typisch, wel netjes.



Specs:


Op het eerste gezicht een redelijk typisch toetsenbord zou je denken. En dat kennen we ook van Razer, ze vallen met regelmaat erg op, maar hun toetsenborden zijn normaliter toch redelijk ingetogen vormgegeven. Bij het eerste oppakken merken we wel direct dat we met een goedkoper bord te maken hebben, want vergeleken met de typische mechs is de Cynosa een heel stuk lichter. Nu is licht niet synoniem voor slechter, maar er gaan weinig dingen boven een oersolide plank op tafel en wat bouw is de Cynosa gewoon niet denderend; pak hem stevig tussen je handen en er zit redelijk wat beweging in. Een dikke metalen laag zoals we in luxere modellen zien voor stabiliteit ontbreekt.






De ogenschijnlijke afwerking is echter niet verkeerd, randjes izjn netjes afgewerkt, en de grippy afwerking van de zwarte kunststof delen doen het best goed. Luxe? Nee, maar wel redelijk goed tegen vette vingers. Zoals was te verwachten hebben we te maken met een vaste kabel, vervangbare modellen zijn duurder. Onderop weinig spannends, typische voetjes maar het bord ligt meer dan vast genoeg op tafel.


Positief zijn we bijna structureel over de font keuze van Razer. Zoals je straks ziet laten ze de RGB verlichting het werk doen, maar met zowel een kleine, bescheiden font als kleine secundaire features op de knoppen oogt het allemaal net wat netter en minder schreeuwerig. Deels subjectief uiteraard, maar wat ons betreft mogen meer merken hun font wat temperen.







In de praktijk

Voor de goede orde: ik ben een voorstander van mechanische toetsenborden. Dat gevoel onder de vingers komt een ‘fancy membraan’ oplossing gewoon niet aan, hoe mooi ze het ook proberen in te pakken. De aanslag van de Cynosa is in vergelijking zacht, biedt weinig feedback in de beweging, en land op een stuk rubber in plaats van de harde stop van een stevige mech; een stevigere constructie rondom die membraan-actie doet daar maar weinig aan. Het woord ‘gevoel’ maakt al duidelijk dat dit geen objectieve statement over beter of slechter kan zijn, maar het voelt in mijn optiek overtuigend goedkoper, en subjectief in elk geval minder aantrekkelijk.

Mechs zijn echter niet zaligmakend. Ze zijn luid, niet iedereen is weg van de harde aanslag, en ze zijn duur. De Cynosa is zoals was te verwachten vele malen stiller, al is het belangrijk te onthouden dat dit geen ultra stil toetsenbord is; stevig gamen met een slapende partner in de achtergrond kan alsnog voor commentaar zorgen. Het is echter significant stiller, en als jij graag een zachte aanslag onder de vinger hebt: tja, dat krijg je hier. Het prijs element komen we zo op terug.


Voor gamers relevant zijn de response snelheid en de roll-over. Veel gaming mechs bieden de optie om alle toetsen tegelijk aan te slaan, en de Cynosa kan ‘slechts’ 10 keys roll-over-en, maar knap is hij die daar niet genoeg aan heeft. Ook de 1000Hz / 1ms response is in principe uitstekend, dat is wat je van bijna alle top toetsenborden verwacht. Echter met het actuatiepunt van mechs redelijk hoog in de beweging, in tegenstelling tot helemaal onderin bij membraan alternatieven. Wat de praktische impact is blijft lastig, maar de theorie geeft mechs tot echt het voordeel.

Wat software betreft laat Razer hun ervaring met luxere borden echter ook hier wel duidelijk zien. De software zit goed in elkaar en biedt een mooie balans tussen overzicht en inhoudelijke opties. Zaken die je normaliter niet om een dome toetsenbord vindt maar wel in een mech zijn hier ook aanwezig: per switch functie aanpassen, per switch LED instellen, game-mode (uitschakelen van bepaalde onhandige windows key combinaties), macro’s en nog wat andere trucjes (repeat clicks/presses bijvoorbeeld) zonder dat je dat in macro’s hoeft te plakken.





Eén minpuntje aan de software: verplichte registratie bij Razer om hem te kunnen gebruiken. Guys, wtf. Stop. Please. “bla something betere user experience” amehoela, maak het optioneel.

Verlichting

Zoals we zeiden: RGB! De combinatie tussen RGB en een strak font kunnen we in elk geval waarderen. Het oogt niet alleen ‘netter’, maar het komt de uniformiteit ook ten goede; geen enkele switch-verlichting is perfect egaal, maar met dunne lijntjes zie je imperfecties duidelijk minder dan bij de meeste alternatieven. Uiteraard is er integratie met andere Razer Chroma gear, kan je eigen Chroma effecten maken in de studio stand, en we zien zelfs Philips Hue integratie. Leuke extra, maar daar komen we binnenkort nog een keer inhoudelijk op terug.









Conclusie

We weten dat Razer regelmatig leuke dingen bouwt, en dat die ook regelmatig best prijzig zijn. In mijn optiek is ‘prijzig’ niet erg, zelfs ‘heel heel erg prijzig’ is niet erg als je daar duidelijk wat voor terug krijgt. Wanneer er op de één of andere manier toch echt heel unieks aan zit, iets echt beter is, of gewoon dermate awesome dat we het echt moeten hebben? Sure, dan mag het echt wat kosten.

Hoewel de Cynosa met 79 euro in een wereld vol 100+ euro toetsenborden helemaal niet prijzig lijkt te zijn zien we in de prijs toch het voornaamste obstakel voor dit model. Hoe mooi je het dome concept ook inpakt, het verschil in aanslag met een mech is fors en de pure snelheid zal niet geëvenaard worden. Daarbij is de Cynosa niet slecht gebouwd, maar voor dit bedrag zien we ook een meer solide plank voor ons dan hier het geval is. Voor 79 euro koop je weliswaar nog geen RGB verlichte Cherry MX mechanical, maar 1) je zit er niet ver vanaf 2) vergelijkbare RGB niet-mechs van concurrenten kosten normaliter wat minder en 3) voor dat geld heb je ook een paar Kailh-switch mechanicals.

Oftewel vergeleken met de vele opties in de markt is de positie van de Cynosa objectief niet heel eenvoudig. Sharkoon SGK3 bijvoorbeeld voor een tientje minder, Kailh mechanische switch en een stevige metalen frame? Of de Cooler Master MS120 voor twee tientjes minder waarbij je nog een muis cadeau krijgt. En wat dacht je van de Steelseries Apex 150 of Logitech G213, respectievelijk iets en een stuk goedkoper.

Nu is de vergelijking met mechanische borden niet helemaal fair, want wil je de geluidsproductie beperken is een bord als dit gewoon stiller, zelfs vergeleken met een ‘silent’ mech. Overigens met de kanttekening dat er nog stillere borden zijn dan dit. Vind jij een zachte aanslag toch echt fijner dan kunnen we genoeg zeggen voor dome alternatieven als dit, maar wederom zien we ook daar vergelijkbare eigenschappen in enkele alternatieven die door de bank genomen wat goedkoper zijn.

Wat dan resteert voor de Cynosa als mogelijke drijvende krachten achter de aankoop zijn dan de uitstraling en de software integratie. Een tientje of wat meer betalen voor iets wat jij mooier vindt maakt het zeker geen miskoop, en ik zie wel hoe mensen deze combinatie van bescheiden behuizing en font en dan nette RGB implementatie mooi eruit vinden zien. En de software is, los van de waardeloze verplichte registratie, ook inhodelijk gewoon erg goed uitgevoerd. RGB sync met je andere Razer hardware of Philips Hue bridges in jouw setup zouden natuurlijk ook argumenten kunnen zijn om voor iets als dit te gaan.

Dat er dus prima argumenten voor de Cynosa zijn is ergens fijn, want die maken het verschil tussen een redelijke eindbeoordeling en een negatieve. Maar we komen hier echt niet weg zonder duidelijk te stellen dat wat we hier los van specifieke Razer—hardware-integratie zien eigenlijk geen 79 euro zou moeten kosten. Zoals de prijzen er nu voor staan lijkt dit model het toch specifiek van bestaande Razer fans cq gebruikers van het Razer Chroma ecosysteem te moeten hebben, danwel mensen die daar heel graag in willen stappen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.