Samenvatting


De Razer Goliathus Chroma voelt als een typische zachte snelle muismat, maar heeft er dan een RGB rand omheen. Klinkt simpel, wanneer je bedenkt dat de meeste RGB matten harde matten zijn vormt dit een mooi contrast, wij hebben in elk geval een sterke voorkeur voor zachte matten en we weten dat we daarin niet alleen staan. Hoewel er uiteraard een RGB-meerprijs aan hangt vinden we die verre van gek, al is de RGB uitvoering hier wel wat simpeler dan bij de duurdere modellen; je hebt meerdere kleuren, maar geen addressable RGB oftewel regenboog effecten en dergelijke. Tel wat integratie met je andere Razer bij deze mat op en we vinden het een leuk, niet overdreven alternatief in de jonge markt van RGB matten: 8/10. Vol spanning wachten we op de aangekondigde XXL versie, want een maatje groter kan nooit kwaad (voor een muismat).


Razer Goliathus Chroma review


In onze review van de Razer Abyssus Essential was hij al even te zien: de nieuwe Razer Goliathus Chroma muismat. RGB muismatten zijn de laatste jaren niet alleen populairder geworden, maar ook een stuk betaalbaarder. Met de Goliathus Chroma zet ook een stap richting het betaalbare segment, en daarbij doen ze nog iets opvallends: dit is namelijk een zachte mat waar de meeste RGB matten van een hard materiaal, of minimaal een harde onderlaag hebben.

Prijskaartje? Zo’n 39 euro voor de variant de we vandaag bekijken, er komt echter een XXL model aan voor zowel toetsenbord als muis voor 59 euro. We doen normaliter geen mousepad reviews, maar een quickie kan altijd tussendoor nietwaar?

SpecificatiesUitpakken


Doosje is keurig en intern vinden we naast de pad zelf nog een beetje tekst en uitleg
We laten de mat er even in liggen voor wat foto’s, want zoals we in de intro al zeiden: het is een zachte mat die we niet even rechtop kunnen zetten. Eerste indrukken? Positief! Zacht oppervlak is het zeker, en we zien een nette afwerking van het randje (met een metalen lus), nette afwerking van het zachte vlak, en een rubber grip achterop. Afwerking van het randje aan de achterzijde is wat ‘mwah’, maar daar kunnen we lastig over vallen.
In de controller unit zit de USB kabel die uiteraard nodig is om het bord van prik te voorzien. Deze doet ook dienst als soort van mouse bungee, en de kabel is gevlochten afgewerkt en ziet er keurig uit. Helemaal geen gekke mat denken wij, maar dan met een beetje licht erin.In de praktijk


USB in je pc en gaan! Wel handig even de Razer software te installeren voor wat kleur-matching met je andere Razer Chroma gear natuurlijk, we pakken de Abyssus Essential er weer even bij. Kleurtje-sync ligt voor de hand natuurlijk, maar hoeft niet. Verlichting uit laten schakelen wanneer het scherm in slaapstand gaat is wel relaxed natuurlijk voor de pc-in-slaapkamer-gamers, en mocht je willen kan je hele complexe effecten maken tussen al je Razer hardware. Hoewel het licht ook dimbaar is is het wel altijd één kleur, dus er zitten geen addressable strips in die verschillende kleureffecten kunnen uitvoeren. Je kan wel spectrum cycling doen dat de mat van de ene kleur naar de andere gaat, maar dus geen meerdere kleuren tegelijk.In de praktijk is het gewoon een lekker matje waar je normaliter iets van een tientje of twee voor neer zou kunnen tellen. Oppervlak is zoals meestal bij Razer het geval lekker glad, en het voelt dan ook als een muis voor snelle muizers meer dan super high fps controle muizers. Het feit dat het een zachte mat is vind ik zelf een enorme plus. Het is subjectief, maar het is een smaak waarvan ik weet dat de meerderheid achter mij staat.

Conclusie


De Razer Goliathus Chroma lijkt aan de ene kant maar weinig bijzonders; gewoon een lekkere muismat maar dan met wat RGB erop. Maar anderzijds maakt dat hem natuurlijk echt anders. De meeste RGB matten die we tot dusver hebben gezien zijn harde matten en voelen significant anders aan dan deze mat. Als liefhebber van een lekker soepel glijdende zachte mat is dit inhoudelijk ideaal, je merkt tenslotte niets anders in gebruik, maar hebt wel die leuke, gewilde RGB feature.

Daar betaal je natuurlijk meer voor, maar het is een keuze die je zelf moet maken; RGB is zelden gratis en we vinden dit geen gek price-premium voor iets wat net even leuker is. Het is niet de meest complexe adressable RGB implementatie met regenboog effecten, maar uit ervaring kiezen veel mensen toch één kleur tegelijk dus de lagere prijs vinden we dan een prima afweging. Als je niet op RGB zit te wachten heb je al keuze genoeg, dus daar dient niemand over te zeuren. Hoewel we inmiddels wat andere RGB matten hebben aangevraagd voor meer vergelijkingen vinden we wat we van deze Razer hebben gezien de afgelopen weken echt niet gek, we krijgen zelf gewoon een goed geval van dit plaatje van een soepele mat die in gebruik niet anders voelt dan gewoon lekker vlotte muismatten omdat hij niet onhandig dikker of harder is gemaakt, maar wel net even die kleurtjes biedt. Een concept wat we graag aanmoedigen:

Het enige wat we echt willen toevoegen richting Razer is iets wat we voor alle RGB matten dusver willen zeggen: maak aub grotere varianten! Als low-sense liefhebber is iets groters dan dit vrij typische model zeer gewenst. Gelukkig heeft Razer de XXL variant al aangekondigd die groot genoeg is voor je toetsenbord en muis, en daarmee dus voor de muis an sich ook al extra ruimte biedt. Als de genoemde prijs van 59 euro klopt voor dat model dan klinkt dat eigenlijk nog interessanter voor de fanatieke gamer. Als ik mij niet vergis zou dat dan de eerste echte XXL RGB mousepad zijn, en dan met zacht oppervlak en voor een te behappen prijs? Dat klinkt ons ook verdomd interessant in de oren.


Gief!Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.