Razer Hammerhead USB-C review


“Razer; for gamers, by gamers. Het driekoppige snake-handelsmerk van Razer is een van de meest herkende logo’s in de wereldwijde gaming- en esports-community’s. Met een fanbase die elk continent omvat, heeft het bedrijf ’s werelds grootste op gamers gerichte ecosysteem van hardware, software en services ontworpen en gebouwd.”

Dat ze herkenbaar zijn moeten we ze geven, van de mooie groene headsets en fancy randapparatuur met RGB almost everywhere, je kan lastig om Razer heen. Vandaag kijken we naar de Razer Hammerhead USB-C in-ear headphones, oortjes met de huisstijl van Razer waar je kan kiezen voor USB-C, 3,5mm jack en Lightning. Prijskaartje? Zo’n €90 zal je kwijt zijn voor de hier besproken USB-C variant.


Specificaties


Specs en features vanuit Razer:


Uitpakken, bouw en features


Razer weet ons weer eens te verrassen met een mooie zwart en groene doos, in de verpakking vinden we uiteraard de oortjes zelf, een opbergdoosje, verschillende maten earplugs en een handleiding die we zoals gewoonlijk zullen negeren.
Net als bij elk paar oortjes vinden we halverwege het snoer een klein bedieningspaneel waar je het volume mee kan aanpassen en muziek pauzeren, deze is van een soort licht metaal gemaakt en voelt stevig aan, hij is wat langer vormgegeven waardoor je minder snel op de verkeerde knop zal drukken. Wat wel opvalt is dat hij bij een vrij lichte druk al een signaal krijgt, ik voel dan ook niet altijd of ik hem goed heb ingedrukt want de feedback is nét iets te licht.


Als we kijken naar de oortjes zelf zijn deze bijzonder vormgegeven, zo is de kabel stevig en plat en zal hij daardoor ook lastig in de knoop raken. De oortjes zelf zijn van metaal gemaakt met een soort glazen plaatje op de achterkant, op dit glas zit het logo van Razer met daarachter een groen ledje die aan gaat wanneer je muziek afspeelt, erg leuk allemaal. Ook zijn de oortjes magnetisch, dus wanneer je deze bij elkaar houdt dan klikken ze aan elkaar.In de praktijk


Naar mijn mening het belangrijkste aan een paar oortjes is de geluidskwaliteit, en hoewel sommigen genoeg hebben aan een €2 setje van de Action, vind ik dat je hier wel wat aan mag uitgeven. Zelf luister ik per dag dan ook zo’n 4-8 uur naar muziek: In de trein, op de fiets en tijdens het studeren. Meestal gebruik ik hiervoor de AKG oortjes die Samsung bij hun toestellen levert, of de Xiaomi Pistons V3, maar de Razer Hammerhead oortjes liggen hier qua prijs toch een flink stuk boven.


Hoe doet de Hammerhead het qua geluid? Nou, verrassend goed eigenlijk. Er zit echt een stevige bass in en je hebt ook snel de neiging het geluid extra hard te zetten om het nog harder te horen. Als we luisteren naar de hoge tonen zijn deze ook goed aanwezig, maar nét niet helder genoeg voor een set van bijna 100 euro. Het klinkt goed, maar het voelt wat zwaar aan als je graag naar wat lichtere muziek zoals klassiek luistert (wat ik niet echt verwacht bij Razers doelgroep, maar toch). Ze richten zich duidelijk op onder andere harde beats en popmuziek waar ze goed uit de verf komen.Als laatste wilde ik de kwaliteit van de ingebouwde microfoon bespreken, maar vreemd genoeg heb ik dit niet kunnen testen want het bleek dat lang niet alle telefoons compatible zijn met de microfoon; die telefoons kunnen wel muziek luisteren, maar niet bellen. Leuk die nieuwe USB Type-C standaard die dus niet zo standaard is! Razer geeft aan dat de Huawei Mate 9, Nexus 6p, Moto Z, LG Nexus 5 en Google Pixel niet compatible zijn om te bellen (wel muziek), en de OnePlus 5, HTC U122, Razer Phone, Xiaomi Mi 6 en Mi Max 2 wel volledig compatible zijn. Dat is echter een erg achterhaald lijstje waar de meeste moderne telefoonbezitters niets aan hebben. Mijn Samsung Note 9 kan bijvoorbeeld niet bellen, maar je zal voor aanschaf dus wel moeten Googlen of jouw telefoon compatible is; Razer zou best een database bij mogen houden!


Conclusie


Persoonlijk ben ik goed te spreken over de Razer Hammerhead USB-C oortjes, het is namelijk een erg mooi totaalplaatje: Zo is de bouwkwaliteit dik in orde en zijn dus erg robuust, en hij heeft mooie uitstraling mede door de groene leds en metalen afwerking én omdat je bij aanschaf zelf kan kiezen tussen USB-C, 3,5mm jack, draadloos en Lightning zijn de in-ears ook nog eens compatible met vrijwel elke smartphone. Bij de Hammerhead krijg je ook 4 verschillende maten en vormen earplugs, dus er zal er altijd wel een tussen zitten die je het beste past. Als laatste ben ik goed te spreken over de geluidskwaliteit, het klinkt echt goed en vooral de stevige bass maakt mij erg blij, hij geeft gewoon een goede geluidsbeleving. Hij is te veel bass getuned voor klassiek, maar we verwachten dat de doelgroep daar niet veel om geeft.

Toch komt nu het bekende nadeel van Razer, hun price premium, waar je dus een deel van de prijs voor het merk zelf lijkt te betalen. Zo is 80 euro (voor het Type-C model best fors bedrag voor een paar oortjes, en wat mij dan vooral verbaast is dat de versie met een Lightning aansluiting maar €45 kost. Dat is lastig slikken. Wat ik trouwens ook vreemd en jammer vind is dat lang niet alle telefoons ook kunnen bellen met de Hammerhead Type-C, en dat je zelf moet uitzoeken of jouw telefoon bel-compatible gaat zijn; anders heb je er alleen een muziek setje aan.

De uiteindelijke vraag, kopen of niet? Vooral voor de echte Razer fans is dit een aanrader, je krijgt een mooie, stevige, opvallende en complete in-ear set met een lekker stevig (bass) geluid en een echte Razer-uitstraling. Dat niet Razer fans genoeg (goedkopere) alternatieven zullen vinden lijkt vanzelfsprekend, en het zal niet de eerste noch de laatste keer zijn dat Razer die opmerking hoort.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.