Razer Naga Hex V2 review


Vorige keer naar een hele nieuwe vorm in het Razer assortiment in de vorm van de Lancehead, vandaag keren we terug naar een model dat al ietsjes langer mee gaat en als we de grootouders meetellen inmiddels toch een beetje vaste prik is in de Razer lineup: De Razer Naga Hex V2.

De Naga naam gaat dus al even mee, en was oorspronkelijk opvallend met zijn zes duimknoppen waar de naam Hex vandaan kwam. Later volgde een variant met maar liefst twaalf knoppen, en vorig jaar werd o.a. de Hex V2 toegevoegd met een zevende knop erbij. Uiteraard maakt dat de nam ‘Hex’ niet helemaal accuraat, maar laten we niet –te- lastig doen over secundaire zaken. Nieuw in de V2 waren uiteraard de Chroma RGB verlichting, een nieuwere sensor, en ook wat een verfijning van de vormgeving.

Voor de Naga Hex V2 mag je zo’n 85 euro in je budget blokkeren.


Waar de Lancehead de high-end Razer treatment kreeg is de meer betaalbare Naga Hex V2 iets eenvoudiger ingepakt. Nog altijd een meer dan chic doosje met prima accessoire presentatie en wat aardige stickers, maar de champagne blijft in de kast.





De Naga, of je nu de Hex overweegt of de modellen met nog meer knoppen, is een echte niche muis. Door Razer gepositioneerd als MOBA muis, oftewel specifiek voor games zoals League of Legends, Heroes of the Storm of DOTA, maar in mijn optiek kunnen ook andere game types prima profiteren van wat extra knoppen. MMO’s liggen even goed voor de hand, zeker omdat in mijn optiek zeven knoppen eenvoudiger zijn om op gevoel te raken dan twaalf mid-actie, maar zelfs FPS of andere type games hebben geregeld profijt van meer handig toegankelijke acties.




Niet heel specifiek MOBA dus, maar wel heel specifiek een high-sense gamer muis. De Naga Hex is namelijk ongeveer zo gericht full-palm-grip als een muis zijn kan. Dit gaat op voor grotere handen, ook voor mijn 20,5cm hand is het een volle palm, maar even goed voor handen vanaf een centimetertje of 17, enkel de aller kleinste handen zullen de hoogte als te fors kunnen ervaren. Het is een echte palm grip / high sense muis deels vanwege die forse hoogte met het hoogste punt redelijk achterin, en deels vanwege de vormgeving aan de ringvinger zijde. In geen geval dankzij het gewicht, want de Naga Hex V2 is met 106 gram zelfs redelijk licht voor een forse muis, maar simpelweg vanwege de vorm. Overigens opvallend licht gezien Razer zelf 135 gram in de specs noemt, al is dat inclusief kabel. Low-sense heavy lift gaming komt hier dus gewoon niet tot zijn recht, en ik zie geen 400 DPI CS:GO speler hier voor kiezen. Dit model stuurt je naar-, en profiteert het meest van een rustende hand over de hele constructie, met de duim ontspannen tussen de zeven duimknoppen rustend.



Ongeacht je game profiteer je van goede switches, en Razer kiest dan ook het veilige pad voor primaire- en secundaire swithes, en ook een vrij standaard en toegankelijk scrollwiel. Het scrollwiel kan tevens naar de zijkanten worden gedrukt voor een extra actie. Hoewel prettig dat Razer voor de typische Omron primaire switches kiest voor dat typische click-gevoel is het jammer dat het slechts de vrij standaard 5 miljoen click rated modellen zijn. Nu is de Naga Hex V2 een jaartje uit en vorig jaar was een hogere rating een stuk zeldzamer, maar inmiddels is het 2017 en zien we 20-50 miljoen toch als de standaard ontwikkeld hebben.



Het materiaal is een redelijk grippy kunststof. Dankzij het lage gewicht voelt het niet heel luxe aan, maar het voelt wel lekker stevig in de hand, ook als je even goed knijpt. De Lancehead voelt echter als een chique muisje, de Naga weet dat gevoel van luxe in de hand niet te evenaren. Ook andere muizen in de 80 euro plus prijsklasse weten een hoger gevoel van luxe te bieden in de hand, al zegt dat natuurlijk helemaal niets over de daadwerkelijke kwaliteit.

Onderop treffen we grote glijders aan, en de Naga Hex V2 glijdt ook opvallend vlot over de mat. Het gat van de lens verraad al dat we met een Philips Twin-eye laser sensor te maken hebben, of zoals Razer het noemt hun True 16000 DPI 5G Laser Sensor.



Voor de volledigheid, features en specs:



Het gebruikelijke overzicht.


We hebben de laatste tijd veel muizen gezien met de meest recente optische top sensor, de PWM 3360 en varianten daarop waarvan het concept ‘variant’ toch vooral marketing technisch wordt gebruikt terwijl de prestaties feitelijk gelijk zijn. Een jaar geleden, toen deze muis uitkwam, was die sensor echter enkel aan Logitech voorbehouden. Razer had echter zelf prima andere optische sensoren in hun assortiment, zoals de 3988.

Nu zal ik best een beetje een sensor snob zijn, maar de keuze om vast te houden aan de laser sensor, vermoedelijk de Philips Twin-eye PLN-2034 of een zeer naaste variant, vind ik lastig te verdedigen wanneer je top-end optische sensoren in je assortiment hebt zitten.

Specifiek voor de Naga Hex V2 maakt het een stuk minder uit dan de Lancehead, die met zijn kleinere afmetingen en andere vorm wel uitnodigd om op lagere DPI instellingen te spelen en actief lift-off gedrag toe te passen. De voornaamste zwaktes van deze laser sensor, het iets verspringen van de cursor wanneer je de muis optilt en een klein beetje acceleratie komen namelijk praktisch gezien niet aan de orde in een higher-sense game ervaring; liften doe je dan niet, en dat beetje acceleratie merken we eigenlijk pas bij de hele snelle zwaaien.

De algemene ervaring met de Naga Hex V2 op gebied van sensorprestaties is dan ook gewoon best prima, weinig valt echt op, en zeker gezien de goede switches en ruime instelmogelijkheden is het niet iets wat aflijdt. Feit blijft echter dat deze sensor een zwakke plek kent die we ook hier in de praktijk kunnen ervaren: bij super trage bewegingen, pixel-precies tracking, registreert de sensor een beweging soms niet op onze typische cloth pads. We praten dan over de aller kleinste bewegingen die mogelijk zijn, iets wat iemand die nu een laser muis heeft vermoedelijk niet eens bij stil zal hebben gestaan, maar desondanks één punt dat met een top optische niet bestaat.

Voor de aardigheid, nog wat foto’s van de Hex V2 met de Lancehead samen.








De Razer software blijft absoluut tot de top behoren hoe intuitief en overzichtelijk het is, het is duidelijk goed doorontwikkeld, al blijf ik even goed kanttekeningen plaatsen bij Razer hun vereiste dat je je registreert. Natuurlijk kent het voordelen om een functie aan te bieden dat de instellingen via ‘de cloud’ worden gesynchroniseerd naar andere systemen, en het is ook optioneel, maar zelfs voordat je de offline modus kan gebruiken moet je toch een keer online registreren, of zoals Razer zegt: “Razer Synapse registration (requiring a valid e-mail), software download, license acceptance, and internet connection needed to activate full features of product and for software updates. After activation, full features are available in optional offline mode.”








Eenmaal actief werkt de software echter als een zonnetje, en zien we alle basale en geavanceerde zaken die we normaliter wensen. Knoppen aanpassen, prestaties aanpassen, macro’s en profielen, LED aanpassingen, en niet onhandig: een paar automatische presets voor populaire MOBA games. Ook aardig zijn de bekende statistieken van al je Razer gear gebruik, hoeveel clicks, kilometers, etcetera. (En ja, een aantal screenshots zijn gedeeld met de Lancehead voor ons gemak).


En dan het resultaat met de verlichting in actie. Razer laat zien dat ze wat RGB ervaring hebben en zorgen voor een net verlicht logo, en even net verlichte duimknoppen en scrollwiel. Productpresentatie kunnen ze wel.







De Razer Naga Hex V2 is een echte niche muis. Het is geen muis die je op tal van manieren kan benaderen, het is gewoon een pak-hem-met-je-handje-vol muis met een aantrekkingskracht voor mensen die geen genoegen nemen met de typische twee a drie duimknoppen. Of je die kant op wilt gaan zal je uiteraard zelf moeten bepalen, wij benaderen de Razer Naga Hex V2 verder vanuit de optiek dat je dat graag ziet.

De Naga Hex V2 voelt niet als een hele luxe muis in de hand, het gros is een vrij typisch zij het vrij grippy zwart kunststof, maar het is wel een stevige muis die ogenschijnlijk tegen een stootje kan. Hij glijdt verder erg goed, primaire en duim knoppen voelen goed onder de vingers, en ook het scrollwiel zal niemand afschrikken; praktisch gewoon lekker muizen. Kanttekeningetje voor het feit dat er de voorheen typische 5-mil Omrons worden gebruikt in plaats van de in 2017 groot geworden Omron 20- en 50-mils, maar de daadwerkelijke praktische implicatie van gebruik van die units laat zich lastiger beschrijven.

Hetzelfde kunnen we zeggen voor de sensor. Ik had voorheen weinig moeite met Philips Twin-eyes totdat ik met de 3988’s en 3360’s van deze wereld aan de slag ging. Voor een palm-grip high-sense muis als dit is de praktische beperking een stuk kleiner, voor de meeste doeleinden voelt het als een soepele, snelle, accurate sensor die positief scoort op toepasbaarheid op verschillende oppervlaktes, echter ga je in minimaal kleine bewegingen pixel-voor-pixel proberen te tracken dan merk je dat je de muis soms een beetje kan bewegen zonder dat er beweging wordt geregistreerd. Voor velen geen issue, maar wel een duidelijk punt van kritiek en iets om rekening mee te houden als je denkt dat dat voor jou een issue is, vooral weer met oog op het feit dat Razer ook gewoon de sensor uit de Deathadder Chroma of Elite had kunnen pakken.

Impact op je MOBA of MMO game heeft het echter niet, en de voordelen van de extra knoppen (in de veronderstelling dat je die specifiek wilt natuurlijk) wegen dan zonder twijfel zwaarder, plus natuurlijk het prima aantrekkelijke visuele plaatje wat Razer weer neer weet te zetten aangevuld met een prettig softwarepakket wat de ‘eigenaar ervaring’ wel weer in orde maakt. Met het doel van deze muis voor ogen een aangenaam totaalplaatje, al hoop ik wel dat we in de toekomst de PLN of zelfs Avago lasers echt eens gedag gaan zeggen voor elke muis voorbij de 50 euro, zelfs die waar de impact op het doel beperkt is.


Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.