Razer Nommo Chroma review


In onze videoreview van de ca 500 euro kostende Razer Nommo Chroma Pro’s concludeerde ik dat Razer met hun eerste serieuze stap in de pc speakermarkt serieus indruk wist te maken. Sure, ze zijn eigenlijk wat te duur voor het geluid want het is een prijsklasse waar je best wat semi-pro audio kan vinden, maar dat wist je al voordat je een Razer product overwoog toch? Ik had vooraf zeker mijn twijfels, maar achteraf overheerste dat gevoel van ‘klinkt verdomd lekker, oogt verdomd lekker’.

500 euro is echter meer dan de meeste gamers aan hun speakers uit zullen geven, en om grotere aantallen te bereiken heeft Razer de Nommo en de Nommo Chroma op respectievelijk zo’n 100 en 140 euro. Twee sets met dezelfde speakers in de basis, maar de Chroma die ik vandaag bespreek komt met een RGB feature en niet onbelangrijk: een USB aansluiting. Weet Razer ook op dit prijspunt indruk te maken op gebied van visuals -en- geluid? Of lever je te veel in op dit flink lagere prijspunt?


Step 1: Visuals


Pak de Nommo Pro’s, haal de top tweeter er af, en je hebt de Nommo en Nommo Chroma. Daar kunnen we mee leven. Voor de één zullen ze iets weg hebben van een Dyson draadloze stofzuiger, voor de ander iets van een space-age laser handgun, maar ik vind het zelf gewoon een tof design en ik zou van Razer niets anders verwachten dan iets dat je aandacht daadwerkelijk vangt. Edifier-stijl bookshelves zijn begrijpelijk populair, maar dat past niet in het totaalplaatje van een Razer Chroma setup. Dit doet dat wel.

De bouwkwaliteit is keurig, de afwerking is keurig. De twee draaiknoppen op de voet hadden wat meer feedback mogen hebben of in elk geval iets van een voelbaar mid-point voor de bass, maar dat zijn kleine dingen waar je eenmaal in gebruik toch geen aandacht meer aan besteed. Ze geven een pc setup, in ons geval de setup van onze kleine, dat ‘hey tof’ gevoel waar het om gaat en niets doet daar aan af.


Behalve als je mega RGB verwacht, dan heb je pech. Eén van de twee cruciale elementen waar je meer voor betaalt boven de non-Chroma versie is wel heel dunnetjes uitgevoerd. Het is een chic RGB randje, Razer’s RGB synchronisatie werkt goed ondanks dat ik er wéér aan moet herinneren dat een verplichte registratie fu… een nare keuze is. Enerzijds is het fijn dat de RGB niet afleidt van waar het om gaat, anderzijds had het iets meer mogen zijn. Vooral bij daglicht zie je er eigenlijk niets van, al blijf ik het in de avonduren wel mooi vinden.Step 2: SoundGeen extra tweeter, geen sub, ik had mijn zorgen of ze wel genoeg power in huis zouden hebben. Maar het geluid van de Nommo’s stelt geenszins teleur. Je denkt iets van een mid-range headset sound te krijgen met wat muddy mids, iets te aangedikte bass en highs die voetstappen aardig overbrengen maar weinig echte inhoud hebben? Fout. Ze klinken juist verrassend helder voor een gaming product. De bass is niet overdreven maar ruim voldoende aanwezig, plus redelijk strak, en ik weet dat Razer kopers hier om zullen geven: ze kunnen verdomd luid.

Een degelijke speaker moet echter goed klinken op laag volume, en dat is hier ook gewoon het geval. Razer heeft het voor elkaar gekregen een speaker te maken die ‘gewoon goed’ klinkt, geen echte fouten maakt, en hoewel ik heel duidelijk wil maken dat je voor een tientje minder met iets als een Edifier R1280T een stuk meer detail in huis haalt als je vooral om muziek geeft, is de ervaring in game met de Razer minimaal even goed.

Zo’n Edifier setje kost een tientje minder dan het basismodel overigens. De vraag of je een paar tientjes meer wil betalen voor de Chroma versie hangt af van je voorliefde voor RGB, de hoeveelheid andere Razer Chroma gear die je hebt, of wat ik objectief een sterker argument vind: niet afhankelijk wilt zijn van je moederbord-audio en hem via USB wil aansturen. In ons geval hebben we hem op de wat oudere hardware van de kleine aangesloten, en met de USB aansluiting verwijderen we dan het beetje ruis dat op één of andere manier op direct aangesloten speakers en headsets is ontstaan. Via USB kan je eventuele bestaande problemen uitsluiten, of klinken ze in elk geval zoals ze bedoeld zijn. Plus wat RGB erbij op het bureau van de kleine, en ik vind de Nommo Chroma toch een stukje leuker dan zijn instap broertje.

Een beetje overkill wellicht, maar de kleine is er inmiddels ook blij mee 😉


Specificaties

Conclusie


Zo ben ik weer best positief over Razer’s speakers. Ja, als je vooral om muziek geeft en dit opvallende design je niets doet kan je prima wat anders vinden voor minder geld, maar Razer weet alle muziekstijlen aangenaam te presenteren en vooral games komen opvallend lekker uit de verf. Nog altijd ietwat (te) prijzig? Sure, maar zeker niet overdreven en ik zou mij ook niet schamen om een beetje meer uit te geven voor het design (en/of de RGB) voor deze set. Want zelfs met de relatief bescheiden RGB implementatie is het wel een lekkere eye catcher.

Kortom: Leuk design, lekker geluidje, fysieke knoppen binnen handbereik, USB audio, en een beetje RGB erbij. Gewoon prima.

Interesse? Momenteel is de Razer Nommo Chroma het voordeligste bij Bol.com (139 euro)

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.