Razer Raise the Level Cap

Razer Blackwidow Elite, Mamba Wireless & Kraken Tournament Edition review


Vandaag bespreken we een opvallend pakketje van Razer, geen pakketje wat je zelf compleet koopt, maar wel een opvallende manier om drie verschillende producten in één keer te introduceren: De Blackwidow Elite (Mechanisch toetsenbord, 169 euro), Mamba Wireless (Muis, 99 euro) en Kraken Tournament Edition (Headset, 99 euro). Misschien denk je “Hey, die namen komen best bekend voor” en dan geven we je gelijk, het zijn in feite nieuwe varianten op bestaande productlijnen van Razer. We nemen ze daarom alle drie in één artikel iets vlotter door.



Razer Blackwidow Elite


Met de nodige Blackwidows in onze geschiedenis kwam de nieuwe best bekend voor. Razer’s bekende kunststof frame, redelijk low-frats design met .. uh, eigenlijk niet heel veel wat echt in het oog springt. Bescheiden Razer logotje voorop, maar zowel het design ls het neutrale font zou ook in een kantoor omgeving echt niet misstaan. Kwalitatief, gemiddeld-ish. Klein beetje flex in het frame, afwerking netjes maar niet uitzonderlijk (kijken we vooral naar de randjes, de gaten waar de kabels uit kunnen komen achterop en aan de zijkant). Niets wat stoort, niets wat echt super ‘wow’ boven de concurrentie uit knalt. Dat er zowel een audio als als een USB passthrough op zit is wel een mooie plus.









Een nog mooiere plus is de media slash multi-function knop die we ook op de Huntsman Elite aantroffen. Niet alleen zijn media keys gewoon altijd fijn, de optie om er andere functies aan te binden bevalt goed.


RGB uiteraard ook aanwezig, no surprises there. Razer’s Synapse 3.0 werkt in onze ervaringen ook gewoon lekker, weinig verrassingen en redelijk begrijpelijk allemaal. Wel moet ik het blijven herhalen: de verplichte registratie is echt een onnodige doorn in het oog.




Razer’s keuze voor zachte polssteunen blijft eveneens positief, voelt gewoon lekker, oogt ook lekker.



Onder de streep? De Blackwidow was altijd best leuk, maar stond ook onder stevige druk van grofweg even dure (of goedkopere) concurrenten met net wat extra features, of die met hun Cherry switches in mijn optiek gewoon net even lekkerder aanvoelden. Wat prijs betreft is de Elite ongeveer op het niveau van de Chroma, maar de featureset is uitgebreider met de extra dial en pass-throughs, en Razer heeft hun nieuwe switches van extra stabilisers voorzien waardoor Razer’s switches gewoon strakker aanvoelen. Daarbij merken we op dat waar Corsair’s directe concurrenten voorheen een stuk goedkoper waren, maar tegenwoordig betaal je daar ongeveer hetzelfde voor.

Daarmee is de Blackwidow zowel objectief beter geworden als relatief gunstiger gepositioneerd. Razer is bijna altijd leuk voor hun fans, maar nu is het objectief ook best concurrerend. Cooler Master’s MK750 zet wel wat druk op de ketel, maar het prijsverschil voor Razer fans is zo gek niet, de software werkt soepeler en bied wat meer, en de multifunction dial cq volumewiel is net wat fijner. Al met al een prima bordje.

Razer Kraken Tournament Edition


De Kraken lijn bestaat ook al zo lang als ik mij kan herinneren, met meer versies dan ik op twee handen kan tellen vermoed ik. Dat heeft wel als voordeel dat fans van de Kraken serie ongeveer weten wat ze mogen verwachten. Het blijft een forse unit met een redelijk losse clamp, dus fijn als je van een luchtige grip om de oren houdt. Ik mis zelf een beetje grip, maar Razer lijkt zich vooral te richten om niet te storen. Opvallend is dat de Kraken faux lederen pads te hebben, maar dat het stuk dat om je oren valt juist textiel is. Razer spreekt over ‘Cooling Gel’, maar gezien ze sowieso zacht en vrij losjes zitten is het lastig vast te stellen wat het gebrek aan warmte opbouw echt veroorzaakt. Duidelijk gemaakt voor de lange zit echter.









Echt grote veranderingen brengt de Kraken niet, zo hebben we de inrolbare mic bijvoorbeeld ook al eerder gezien. Nieuw is de ‘THX’ (nu eigendom van Razer) USB adapter. De headset zelf is analoog, maar deze kan je gebruiken als alternatief voor je analoge ingang en is voorzien van de nodige features. Je kan er het volume mee aanpassen, muten, bass aanpassen, THX ‘spatial awareness’ (surround) mee in of uitschakelen, en we zien de (vaker geziene) chat mixer feature.

Voor een USB ‘dongle’ gaat Razer duidelijk verder dan we de meeste sub 100 euro gaming headsets zien doen, kudos voor net wat extra functies. Toch kan ik mijzelf niet overtuigd noemen van de Kraken Tournament Edition, want onder de 100 euro zien we echt de nodige sterke concurrenten waar Razer zelfs met maar een beetje ‘premium pricing’ hun eigen product eigenlijk te veel onder druk zet. Pakken we de HyperX Cloud Alpha erbij (89 euro), of onze recente budget-ish favoriet de Cooler Master MH751/752 (ca 70 a 80 euro), dan zien we daar gewoon twee headsets die wat chiquer ogen, wat chiquer aanvoelen, beter klinken en een wat betere mic hebben. Heel simpel: een goed uitgeruste USB adapter gaat dat niet compenseren.



Pasvorm van die twee modellen zijn wij unaniem over dat die wat beter is, de Razer hangt voor ons net wat te losjes, maar dat kunnen we nog onder ‘subjectief’ parkeren. Veel maakt het niet uit, want objectief blijven de andere punten te sterk overeind. Voor de Kraken zeggen we dus dat die vooral voor de Razer fans is, of eigenlijk gewoon te duur voor wat je krijgt, maar bij afwezigheid van RGB en slechts bescheiden branding zien we niet heel goed waarom je deze zou pakken uit de vele, vele alternatieven.

Razer Mamba Wireless


Met headsets heeft Razer het vaker lastig gehad, maar muizen zijn toch ‘hun’ ding. En dat merken we ook duidelijk bij de Mamba Wireless. Toegegeven, ik ben altijd een Mamba fan geweest. Fijne typische palm grip vorm voor maatje M tot L (rechter) handen (zelf XL handjes, maar ik prefereer een iets kleinere muis voor FPS games), net wat chiquere details zoals de grips aan de zijkanten, redelijk forse duimknoppen, een nette afwerking, en een design wat ik stiekem gewoon mooi vindt. Logitech’s G403/G703 noemen we soms als de neutrale standaard, de Mamba is een iets chiquere, net wat aantrekkelijkere variant daarop met een meerprijsje wat te overzien valt.










Blij zouden we uiteraard niet zijn als Razer de draadloze prestaties en sensor niet op orde hadden, maar dat hebben ze wel. Geen laser ellende meer, maar gewoon een top optical, vlotte draadloze response (de draad kunnen we echt gedag zeggen), en een accuduur die ook best prima is. Althans, met de RGB LEDs uit claimt Razer 50 uur wat best redelijk klinkt (ik heb het niet exact bijgehouden, maar ik zit inmiddels op een werkweek op de huidige charge). Met RGB aan blijft daar normaliter ongeveer de helft van over. Niet Logitech Pro Wireless niveau, maar wel best prima en een MEGA verbetering ten opzichte van Razer’s eerdere keuze voor lasers in draadloze muizen.

Razer’s eigen switches, of althans iets uit een samenwerking met Omron, resulteert in vrij typische clicks en even prima clicks op de duimknoppen. De Logitech spring switches zijn ontegenzeggelijk nog wat scherper, maar dit is ongeveer wat een typische gebruiker van een muis zal verwachten.


Onder de streep vereist de Mamba weinig gewenning voor iedereen die een typische palm grip muis gebruikt. Prestaties zijn goed, de vorm is lekker, en wat ik eerder al zei is het feitelijk een iets chiquere, iets duurdere implementatie van een G403 wat een compliment is. De luxe laadstations van sommige eerdere Mamba’s zijn we kwijt, maar het is ook wel fijn om een draadloze Mamba onder de 100 euro te hebben in plaats van ruim erboven.



Conclusie


Ik vind het persoonlijk erg fijn om te kunnen zeggen dat twee van de drie producten niet alleen leuk zijn voor Razer fans, maar ook objectief, merk-onafhankelijk gewoon erg leuk mee spelen. Razer is meester in het tonen van hele toffe sh*t en daar dan een forse prijs voor te vragen, en vooral de eigen fans daar heel erg gelukkig mee te maken, maar als merk-neutrale testers zoeken we natuurlijk ook vooral die objectieve argumenten om een product interessant te noemen.

Die argumenten zien we vooralsnog niet bij de Kraken Tournament Edition. Razer’s USB geval is heel erg featurerijk, en de Kraken biedt an sich een onopvallende fit waar je uren later ook geen last van hebt, maar op de core onderwerpen als bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, microfoonkwaliteit en afwerking zien we gewoon betere opties voor minder geld. Niet verkeerd, maar ik zie niet waarom ik iemand specifiek richting dat model zou sturen.

Voor de goede orde, de Mamba Wireless en Blackwidow Elite zijn verre van goedkoop, en er zijn genoeg goedkopere goede producten, maar ze tonen wel hun eigen capaciteiten vergeleken met de directe concurrentie. De Mamba Wireless oogt gewoon lekker, voelt lekker, scoort technisch uitstekend en een iets hogere prijs voor een iets chiquere muis hebben we gewoon geen enkel probleem mee. Geen gebrek aan concurrentie, maar heeft wel duidelijk zijn eigen pluspuntjes en het is gewoon een mooi ding.

De Blackwidow Elite? Zelfde verhaal als de Mamba eigenlijk. Ik blijf zelf voorstander van Cherry, maar Razer’s nieuwe switch-huls design doet zijn ding uitstekend om voor een stabiele switch-feel te zorgen, zeker als je al niet vastgeroest zit aan een specifieke switch is dit gewoon een prima optie. De featureset is eveneens dik prima met o.a. dat extra wheel wat we op de Razer Huntsman al zagen, audio en USB passthrough, RGB en een heerlijk zachte polssteun. Ik kan mij ook voorstellen dat de nodige mensen het zullen waarderen dat het weliswaar een gaming toetsenbord is met de typische snelle response en NKRO, maar dat de Blackwidow ook een strakke look neer weet te zetten met een opvallend bescheiden font en ingetogen RGB implementatie. Ook hier zijn er echt zat concurrentjes waar je serieus naar kan (of moet) kijken, de Blackwidow is zeker niet uitzonderlijk in dit segment, maar het is even goed een leuk bord dat met zijn eigen plusjes prima stand weet te houden zonder dat de prijs erg afwijkt van wat directe concurrenten doen.


Voor de Mamba Wireless en Blackwidow Elite

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.