Razer Tomahawk ATX review


Razer’s Tomahawk-serie, bestaande uit de ATX en de kleinere Mini-ITX, brengt behuizingen met twee tempered glass panelen, RGB-elementen onderop en een minimale uitstraling uit voor de echte fanatiekelingen. Op het moment hebben andere merken zoals Cooler Master ook een paar modellen in een Razar-jasje gestoken, al waren deze altijd gebaseerd op bestaande modellen. Met de Tomahawk heeft Razer eindelijk eigen behuizingen in het assortiment.

Aan de Razer Tomahawk ATX hangt een (advies) prijskaartje van €229,99. Inmiddels is deze met ongeveer 210 euro iets goedkoper te verkrijgen via verschillende retailers.


Bouw en afwerking


Zodra je deze Tomahawk ATX overhandigt krijgt van je bezorger (of hem in de winkel ophaalt) merk je wat een kast dit is, met bijna 14kg is het echt geen lichtgewicht! Wel merk je gelijk dat het qua kwaliteit echt wel goed zit met deze kast, de Tomahawk is grotendeels metaal wat niet snel zal gaan krassen.


Ook een plus, aan beiden kanten van de behuizing zijn er tempered glass panelen met stevige scharnieren.


Voorkant: strak, volledig metaal met in het midden een (verlicht) Razer-logo.


Qua I/O’s heeft de Tomahawk ATX beschikking over 1x USB Type-C, 2x USB 3.0 en audio in en uit. Daarbij zijn er nog twee knopjes voor het in- en uitschakelen van het systeem en de reset. Verder is er op de bovenkant een groot flexibel en magnetisch rooster wat als fanfilter dient, hieronder zitten schroefgaten voor eventuele waterkoelingsradiatoren.



Waar Razer echt punten mee scoort zijn de magnetisch sluitende zijpanelen met scharnieren. Wil je ze openen, druk je ze lichtjes in waardoor ze iets naar buiten schieten. Daarna trek je rustig aan de deur en komt hij los, waarna je hem zo’n 90 graden open kan draaien, vervolgens til je het raam zo uit het scharnier.


Wil je de panelen weer terug plaatsen, dan til je ze gewoon weer in de scharnieren, druk je hem door tot hij het magneetje raakt, waarna een lichte druk ervoor zorgt dat hij weer dicht dit.


Normaal gezien plaats je je schijven via de achterkant van het moederbord in de PSU-shroud, alleen doet Razer dat met de Tomahawk net even anders. Via een klepje onder het moederbord bereik je makkelijk drie uitneembare drive-bays voor 3,5” of 2,5” schijven. Verder passen er achter het moederbord ook nog twee 2,5” schijven.



Qua ruimte kan je genoeg kwijt in de Tomahawk ATX: moederborden tot E-ATX, grafische kaarten tot 384mm lang, voedingen tot 210mm lang en radiatoren tot 360mm boven- en voorin en achterin tot 140mm. Ook kunnen er genoeg fans geplaatst worden, al is de Tomahawk standaard maar van een enkele 120mm fan voorzien.



In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Denk je dat de Razer Tomahawk van zichzelf een zware behuizing is, komen daar ook nog componenten bij. Het installeren stelt verder gelukkig weinig voor. Rondom en achter het moederbord is heel veel ruimte, en er zijn genoeg kabeldoorvoeren.



En het mooie van deze Razer, je kan de kabels achter je moederbord heel mooi verbergen met twee losse covers, zo blijft ook deze kant van de behuizing netjes. Onder deze platen zit genoeg ruimte, naast dat er genoeg klittenbandjes en doorvoeren voor tie-wraps zitten, vooral achter het tempered glass paneel ziet dit er gewoon goed uit.


Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fan plus de ML120L gebruikt.







Over het algemeen zijn de temperaturen binnen de Tomahawk prima. Met gaming zit hij over het algemeen mooi rond het gemiddelde, en vooral rond de GPU is deze een stuk koeler. Ook onder CPU-load zien we hetzelfde: overall prima temperaturen, en rond de grafische kaart een stuk lager.



Qua demping valt de Tomahawk wat tegen, onder CPU stress valt het nog mee, maar met gaming is hij echt luider dan veel andere (en ook goedkopere) kasten.

Showcase


Met de ledstrips aan de onderkant van de Tomahawk ATX scoort de behuizing qua RGB in ieder geval goed. Verder kan je via een USB-aansluiting de RGB-controller op je moederbord aansluiten, zo kan je ze ook via Razer’s Chroma software aansturen. Jammer is dat het Razer-logo alleen in het groen oplicht en dat je de kleur daarvan dus niet aan kan passen.







Conclusie


Razers Tomahawk ATX is een erg stevige en nette behuizing voor een flinke build. De behuizing is vrijwel volledig gemaakt van erg stevig staal, heeft veel handigheden zoals magnetische verwijderbare en scharnierende zijpanelen en ziet er ook nog eens heel goed uit. Aan de zijkanten van de behuizing zitten aan de onderkanten twee aRGB-ledstrips voor een mooi lichteffect, welke daarbij via Razer Chroma software te bedienen zijn. Verder is er in de kast genoeg ruimte voor SSD’s en harde schijven, maar daarnaast zijn er veel kabeldoorvoeren en afwerkplaatsen om je kabelwerk erg netjes uit het zicht te krijgen. Verder weet de behuizing ook met de enkele meegeleverde fan de binnenkant goed koel te houden.

Als je dan toch iets op zou moeten merken, dan is dat het geluid wat de Tomahawk doorlaat. Met de gebruikte Cooler Master waterkoeler produceert hij nog relatief wat ruis, en dan zou je voor deze prijs wel een iets betere demping mogen verwachten. Verder is een enkele 120mm fan voor een behuizing van ruim 200 euro wat karig.

Al met al zet Razer met de Tomahawk ATX een hele strakke case op de markt. Voor €209 is dit niet een kast voor iedereen, maar wel voor wie echt die dikke kast zoekt voor een hele mooie build. Heb je het geld er voor over, dan zal de Razer Tomahawk ATX zeker geen verkeerde keuze zijn.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.