Razer Viper 8K review


De Razer Viper serie hebben we inmiddels al een paar keer besproken. Individueel, maar ook in Best Buy Guide vorm waar zeker de Ultimate uitvoering duidelijk in thuis hoorde. Maar ook de reguliere Viper mocht er wezen: dezelfde fijne vorm, goede sensor, fijne switches, en ook Razer volgt de regels van de moderne ultralight door o.a. extra gladde PTFE feet te gebruiken en een extra flexibele kabel.

Met die Viper willen ze nu een stapje verder gaan door er een 8K sensor in te knallen. Niet langer is de DPI waarde het marketing-ding, maar nu richten ze zich op de polling rate: 8000 keer per seconde, in tegenstelling tot de reguliere 1000 keer per seconde updatende muizen. Prijs? Bij Razer self 89 euro, maar de Viper 8K moet de oude Viper volledig vervangen, dus op de lange termijn vermoeden we 79 euro met incidentele aanbiedingen onder de 70 zoals nu het geval is.


Los van de sensor lijkt de Viper ongewijzigd, hij voelt praktisch hetzelfde als de prachtige Cyberpunk Ultimate die we hier hebben liggen. Ik ga niet alles herhalen, maar voor wie de Viper echt niet kent: Razer volgt de regels gewoon netjes. Hij is heerlijk licht, maar doet dit wel zonder dat hij minder stevig voelt of een gatenkaas is, de switches zijn scherp, hij glijdt goed, en er zit een beetje RGB in. Ook de kabel is lekker soepel, er is gewoon niets mis mee. Dat was ook de conclusie van de originele review overigens, waarbij we enkel de prijs aanhaalden: 50 a 60 euro is een beetje de middenklasse voor lichtgewichtjes, Razer zit daarboven.
Ook de sensor was eigenlijk al perfect, maar Razer denkt dat die dus beter kan. Het probleem is echter dat we met mousetesters weliswaar kunnen zien dat hij veel vaker polt, maar dat je in de praktijk het verschil tussen 1ms, 0,5ms of 0,125 ms eigenlijk niet merkt. We probeerden met een blinde test om en om, maar we wisten niet consistent te herkennen wanneer de muis nu op 1000hz of 8000hz stond. Maar goed, in een blinde test is het verschil tussen een 240Hz en een 360Hz ook lastig aan te wijzen, maar als je echt serieus bent neem je natuurlijk elke milliseconde winst die er te halen valt. Niet dat het negatief is: beide muizen voelen gewoon super smooth.


Een groter issue is echter dat sommige applicaties en games niet altijd even goed omgaan met de 8000Hz modus. Nu merkten wij daar zelf niet direct wat van, maar dat komt omdat wij primair technisch naar muizen kijken in plaats van per game. In dit geval met een echt nieuwe feature bleek dat dus wel een ding, getuige het werk van RJN:

In de praktijk maakt het niet veel uit, de modus is er, je kan makkelijk switchen, en het ligt voor de hand dat meer en meer games zullen inzetten op een echte 8K modus. Je investeert dus een klein beetje in een (kleine) winst in de toekomst.Conclusie


Heel veel nieuws hebben we dus niet te vertellen over de nieuwe Viper 8K, simpelweg omdat Razer niet heel veel heeft aangepast. De vorige conclusie staat dus eigenlijk nog gewoon: dit is een van de betere lichtgewicht muizen van dit moment, waarbij inhoudelijk geen minpunten aan te wijzen zijn en enkel de wat hogere prijs een puntje is. Maar goed, dat zal voor Razer liefhebbers niets nieuws zijn. Het enige wat ik zelf zou denken is dat als je toch Razer fan bent en je geen moeite hebt met een price premium waarom je dan niet meteen de Ultimate pakt. Die is nog wat duurder, maar dan heb je wel een echt ultieme draadloze muis.

Met het 8K verhaal kunnen we nog niet heel veel, deels omdat de ondersteuning ervoor vooralsnog beperkt is, deels omdat je het verschil in de praktijk nagenoeg niet kan aanwijzen. Maar goed, als je echt serieus bent wil je elke milliseconde passen. Zelfs als je deze enkele milliseconde nog niet merkt tellen al je kleine investeringen wel bij elkaar op.

Uiteindelijk maakt het ook niet veel uit, want de 8K feature komt gewoon bovenop het prima totaalplaatje van de Viper, en op termijn zal hij die positie gewoon overnemen. Je krijgt dus eigenlijk gewoon een extratje erbovenop, of zie het als bonus dat de oude versie nu nog wat in prijs zal zakken als jij niet om die 8K feature geeft. Meer Vipers om te kiezen dus, en daar is niets mis mee. En daarbij is het hek nu een beetje van de dam en kunnen we vooruit kijken naar nog meer, nog snellere muizen, dus ook in dat opzicht is deze stap ook gewoon positief.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.