Riotoro CR500 review


Riotoro is een jong en in Nederland vooralsnog vrij onbekend merk. Zelf had ik er tot recent nog weinig van gehoord maar toen ik zag dat ze een ruim assortiment aan computerbehuizingen hadden met uiteenlopende designs was ik gelijk geïnteresseerd. Naast behuizingen produceert het merk ook koeling- en randapparatuur, het gros in het redelijk betaalbare segment. Het merendeel van de producten van dit merk kunnen we echter nog niet in Nederland vinden, dus Riotoro heeft wat beschikbaarheid betreft werk aan de winkel.

De eerste behuizing van dit merk welke we gaan bekijken is de Riotoro CR500, een budget-vriendelijke ATX behuizing voorzien van een tempered glass zijpaneel en een tweetal rode lichtgevende fans. De laagste prijzen variëren tussen de €60 en €70.


Specificaties


As usual beginnen we met de specs en features vanuit Riotoro:


Buiten- en binnenkant


Voor ons zien we een mooie relatief kleine doos, uit de doos verschijnt een behuizing volgens het boekje: tempered glass zijpaneel, ruimte voor een ATX-moederbord, een 3-tal fans en een PSU-shroud, je kent het wel. Het frontpanel is aan de voorkant van een metalen grille gemaakt maar de zijkanten zijn daarentegen van glimmend plastic vervaardigt wat enigszins afdoet aan de uitstraling.

Frontpanel: Audio, een 2-tal USB2.0 poorten en een USB3.0 poort. Ook vinden we hier een reset- en een powerknop, alleen hebben deze beiden een wat ‘crappy’ gevoel bij het indrukken dus let hier niet teveel op. Bovenop zit ook nog een ventilatierooster welke aan de binnenkant van een magnetisch stoffilter voorzien is.Aan de binnenkant van de behuizing is er genoeg ruimte voor een full-size ATX bord en ook passen hier nog twee 2,5” drives met bijbehorende kabeldoorvoeren. Persoonlijk mis ik rubberen grommets want die maken het verbergen van de kabels iets netter, alleen zien we deze in dit prijssegment toch niet heel vaak dus de Riotoro kan ermee door. In ieder geval zijn er aan alle zijdes genoeg plekken om je kabels bij het moederbord te krijgen, en kan je ook nog twee 3,5” drives kwijt bij de voorkant, al met al goed genoeg voor een middenklasser.

De behuizing is voorzien van een tweetal fans met rode led aan de voorkant, maar aan de achterkant vinden we een enkele fan zonder leds, het had voor het geheel wellicht iets netter geweest als deze ook van verlichting was voorzien.
Cable-management technisch gezien is de gesloten zijkant goed doordacht, zo vindt je hier een paar kabelgeleiders mét klittenbandjes en zijn er uitsparingen voor verdere tie-wraps. Qua ruimte is er een genoeg aantal cm beschikbaar voor je kabels dus dat zit wel goed, en naast twee lades voor 3,5” drives zijn er nog twee 2,5” bays beschikbaar.


Aan de onderkant niet al te veel geks; twee eenvoudige stoffilters en vier voetjes, wat heb je nog meer nodig?


In de praktijk


Deze ronde gaan we weer voor de bekende set-up:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Bij behuizingen in deze prijsklasse is het installeren zelden een hele grote taak, praktisch is het alleen alles op de juiste plek vastschroeven, kabels aansluiten (en soms netjes wegwerken) en gaan. De fans sluit je eenvoudig met de 3-pin adapters aan op je moederbord en alleen voor het rode lichtgevende logo’tje aan de voorkant dien je nog een sata power aan te sluiten. Qua kabels kan je alles aan de achterkant goed kwijt al zitten de kabelgeleiders wat ver van de kabelgaten naar je moederbord.


Waar de aanwezigheid van een PSU-shroud mij normaliter best blij maakt, is het doorkijkje naar de PSU in mijn optiek overbodig. In mijn situatie waar je naar een sticker met informatie van be quiet! kijkt is gewoon niet heel interessant. Omdraaien van de PSU is niet mogelijk omdat er enkel aan de onderkant een ventilatierooster is, dus zorg voor een voeding die er leuk uit ziet aan beide zijkanten, of in elk geval aan de kant die zichtbaar is.Voortaan zullen alle reviews betreffende een behuizing aangevuld zijn met een viertal metingen betreffende temperaturen. Deze kunnen we vergelijken omdat al mijn builds dezelfde hardware gebruiken. We draaien AIDA64 als zware last op de CPU en Heaven als last op de GPU. Let op: Sommige cases zijn gemaakt met een bepaalde airflow pattern in gedachten, daar houden we in dit geval geen rekening mee. Staar je dus niet blind op de getallen maar kijk wat eventueel niet relevant is voor jou.
De Riotoro CR500 doet het prima wat koeling betreft, de processor wordt netjes onder de 57 graden gehouden. Qua geluidsproductie zit hij rond de 47 dB met die temperatuur, wat in vergelijking best netjes is maar heel stil is hij dus niet.


Een dikke sidenote over de geluidsproductie. Praktisch elke case is prima in staat de stock ventilatoren fluisterstil te houden. Het enorme aantal manieren waarop je dat kan testen maakt het praktisch onmogelijk om kort en bondig samen te vatten hoe stil een case is. We hebben besloten voor de geluidsmeting enkel te kijken hoe goed een case in staat is de 120mm all-in-one onder load, waarbij deze koeler echt flink luid is, te dempen. Deze resultaten zeggen dus niet dat al deze cases enorm luid zijn, in tegendeel, maar laten enkel zien wat het effect van de case is op een enorm luid onderdeel. In dit geval: De CR500 doet er iets, maar niet heel veel aan. Niet vreemd, het is tenslotte een redelijk open case.

Showcase


Nog een paar mooie foto’s voor de show:


Conclusie


Onder de streep kunnen we zeggen dat de Riotoro CR500 best een leuke case is, voor zo’n €60/€70 krijg je een case die grotendeels volgens het boekje werkt: tempered glass zijpaneel, PSU-shroud, genoeg ruimte voor redelijk cable-management, je krijgt 3 fans en de airflow is prima in orde. Wat design betreft valt hij een beetje tussen de enorm ingetogen modellen en de echte RGB-extravaganten in, maar smaak blijft toch altijd een subjectief dingetje.

We hebben wel wat op te merken, vooral wat het puntjes op de i zetten betreft mag Riotoro even opletten. Denk aan het ontbreken van de rubberen grommets en het feit dat de derde ventilator zwart is in plaats van LED. Qua LED effecten zijn we ook beperkt tot enkel de kleur rood, de voorste twee fans en het logo’tje zijn dus niet voorzien van speciale effecten wat iets saai is in vergelijking met andere kasten in deze prijsklasse. Voor vrijwel hetzelfde geld kan je namelijk ook een MB500 van Cooler Master kopen die wél 3 RGB fans heeft en kwalitatief zeer vergelijkbaar is, en dat zijn toch kanttekening die je als nieuwe partij in de markt liever niet wil incasseren. Ook moet je opletten dat je gekozen voeding er leuk uit ziet als de fan omlaag wijst, maar dat gaat voor de meeste cases met een gat in de PSU cover op.

De Riotoro CR500 doet zo prima mee in de €60-€70 klasse, maar komt hiermee niet dermate indrukwekkend de deur binnen vallen dat de concurrentie er enorm wakker van zal liggen. Echter als dit je smaak is kan je er geen buil aan vallen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.