Samenvatting


De Riotoro CR500 is een behuizing zoals we ze verwachten in de middenklasse: prima prijs/kwaliteitsverhouding met hier en daar wat puntjes die wat netter gemogen hebben. De 60 a 70 euro prijsklasse waarin de CR500 zich hoort te bevinden op basis van de adviesprijs is ook een hele drukke: We hebben genoeg cases voor iedereen die een strakke no-nonsense case zoekt, genoeg voor iemand die een regenboog-unicorn aanval in zijn pc wenst, en de Riotoro zit daar een beetje in het midden samen met nog tal van andere opties.

De beste beschrijving is dat deze Riotoro zich in dat drukke stuk eigenlijk op prima, zij het wat ingetogen manier staande houdt. Het is zeker geen enorme uitblinker in zijn prijsklasse die we bovenaan de ‘beste case’ lijstjes gaan verwachten, maar kwalitatief is het echter best prima en ook featuretechnisch is het redelijk in orde. Wat betreft aantal fans en mogelijkheden, glazen paneel, psu shroud en kabelmanagement kan hij gewoon prima mee met de grotere namen. Simpele rode fans in een RGB tijdperk, zeker gezien de vergelijkbare RGB opties rond zijn prijs, een enkele USB 3.0 header voorop en een matige beschikbaarheid (met als gevolg hogere prijzen) zijn echter punten waar Riotoro naar moet kijken, want elk product wordt een stuk minder interessant als je meerdere dagen moet wachten om ze voor een goede prijs te krijgen.

Uiteindelijk komt het dan zoals met menig andere case neer op: Prima, geen uber-uitblinker, maar als jij dit mooi vindt (en voor een leuke prijs te koop ziet) heb je er een prima case aan: 7/10.

Lees snel verder voor de uitgebreide review


Riotoro CR500 review


Riotoro is een jong en in Nederland vooralsnog vrij onbekend merk. Zelf had ik er tot recent nog weinig van gehoord maar toen ik zag dat ze een ruim assortiment aan computerbehuizingen hadden met uiteenlopende designs was ik gelijk geïnteresseerd. Naast behuizingen produceert het merk ook koeling- en randapparatuur, het gros in het redelijk betaalbare segment. Het merendeel van de producten van dit merk kunnen we echter nog niet in Nederland vinden, dus Riotoro heeft wat beschikbaarheid betreft werk aan de winkel.

De eerste behuizing van dit merk welke we gaan bekijken is de Riotoro CR500, een budget-vriendelijke ATX behuizing voorzien van een tempered glass zijpaneel en een tweetal rode lichtgevende fans. De laagste prijzen variëren tussen de €60 en €70.

Specificaties


As usual beginnen we met de specs en features vanuit Riotoro:


Buiten- en binnenkant


Voor ons zien we een mooie relatief kleine doos, uit de doos verschijnt een behuizing volgens het boekje: tempered glass zijpaneel, ruimte voor een ATX-moederbord, een 3-tal fans en een PSU-shroud, je kent het wel. Het frontpanel is aan de voorkant van een metalen grille gemaakt maar de zijkanten zijn daarentegen van glimmend plastic vervaardigt wat enigszins afdoet aan de uitstraling.

Frontpanel: Audio, een 2-tal USB2.0 poorten en een USB3.0 poort. Ook vinden we hier een reset- en een powerknop, alleen hebben deze beiden een wat ‘crappy’ gevoel bij het indrukken dus let hier niet teveel op. Bovenop zit ook nog een ventilatierooster welke aan de binnenkant van een magnetisch stoffilter voorzien is.Aan de binnenkant van de behuizing is er genoeg ruimte voor een full-size ATX bord en ook passen hier nog twee 2,5” drives met bijbehorende kabeldoorvoeren. Persoonlijk mis ik rubberen grommets want die maken het verbergen van de kabels iets netter, alleen zien we deze in dit prijssegment toch niet heel vaak dus de Riotoro kan ermee door. In ieder geval zijn er aan alle zijdes genoeg plekken om je kabels bij het moederbord te krijgen, en kan je ook nog twee 3,5” drives kwijt bij de voorkant, al met al goed genoeg voor een middenklasser.

De behuizing is voorzien van een tweetal fans met rode led aan de voorkant, maar aan de achterkant vinden we een enkele fan zonder leds, het had voor het geheel wellicht iets netter geweest als deze ook van verlichting was voorzien.
Cable-management technisch gezien is de gesloten zijkant goed doordacht, zo vindt je hier een paar kabelgeleiders mét klittenbandjes en zijn er uitsparingen voor verdere tie-wraps. Qua ruimte is er een genoeg aantal cm beschikbaar voor je kabels dus dat zit wel goed, en naast twee lades voor 3,5” drives zijn er nog twee 2,5” bays beschikbaar.


Aan de onderkant niet al te veel geks; twee eenvoudige stoffilters en vier voetjes, wat heb je nog meer nodig?


In de praktijk


Deze ronde gaan we weer voor de bekende set-up:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Bij behuizingen in deze prijsklasse is het installeren zelden een hele grote taak, praktisch is het alleen alles op de juiste plek vastschroeven, kabels aansluiten (en soms netjes wegwerken) en gaan. De fans sluit je eenvoudig met de 3-pin adapters aan op je moederbord en alleen voor het rode lichtgevende logo’tje aan de voorkant dien je nog een sata power aan te sluiten. Qua kabels kan je alles aan de achterkant goed kwijt al zitten de kabelgeleiders wat ver van de kabelgaten naar je moederbord.


Waar de aanwezigheid van een PSU-shroud mij normaliter best blij maakt, is het doorkijkje naar de PSU in mijn optiek overbodig. In mijn situatie waar je naar een sticker met informatie van be quiet! kijkt is gewoon niet heel interessant. Omdraaien van de PSU is niet mogelijk omdat er enkel aan de onderkant een ventilatierooster is, dus zorg voor een voeding die er leuk uit ziet aan beide zijkanten, of in elk geval aan de kant die zichtbaar is.Voortaan zullen alle reviews betreffende een behuizing aangevuld zijn met een viertal metingen betreffende temperaturen. Deze kunnen we vergelijken omdat al mijn builds dezelfde hardware gebruiken. We draaien AIDA64 als zware last op de CPU en Heaven als last op de GPU. Let op: Sommige cases zijn gemaakt met een bepaalde airflow pattern in gedachten, daar houden we in dit geval geen rekening mee. Staar je dus niet blind op de getallen maar kijk wat eventueel niet relevant is voor jou.
De Riotoro CR500 doet het prima wat koeling betreft, de processor wordt netjes onder de 57 graden gehouden. Qua geluidsproductie zit hij rond de 47 dB met die temperatuur, wat in vergelijking best netjes is maar heel stil is hij dus niet.


Een dikke sidenote over de geluidsproductie. Praktisch elke case is prima in staat de stock ventilatoren fluisterstil te houden. Het enorme aantal manieren waarop je dat kan testen maakt het praktisch onmogelijk om kort en bondig samen te vatten hoe stil een case is. We hebben besloten voor de geluidsmeting enkel te kijken hoe goed een case in staat is de 120mm all-in-one onder load, waarbij deze koeler echt flink luid is, te dempen. Deze resultaten zeggen dus niet dat al deze cases enorm luid zijn, in tegendeel, maar laten enkel zien wat het effect van de case is op een enorm luid onderdeel. In dit geval: De CR500 doet er iets, maar niet heel veel aan. Niet vreemd, het is tenslotte een redelijk open case.

Showcase


Nog een paar mooie foto’s voor de show:

Conclusie


Onder de streep kunnen we zeggen dat de Riotoro CR500 best een leuke case is, voor zo’n €60/€70 krijg je een case die grotendeels volgens het boekje werkt: tempered glass zijpaneel, PSU-shroud, genoeg ruimte voor redelijk cable-management, je krijgt 3 fans en de airflow is prima in orde. Wat design betreft valt hij een beetje tussen de enorm ingetogen modellen en de echte RGB-extravaganten in, maar smaak blijft toch altijd een subjectief dingetje.

We hebben wel wat op te merken, vooral wat het puntjes op de i zetten betreft mag Riotoro even opletten. Denk aan het ontbreken van de rubberen grommets en het feit dat de derde ventilator zwart is in plaats van LED. Qua LED effecten zijn we ook beperkt tot enkel de kleur rood, de voorste twee fans en het logo’tje zijn dus niet voorzien van speciale effecten wat iets saai is in vergelijking met andere kasten in deze prijsklasse. Voor vrijwel hetzelfde geld kan je namelijk ook een MB500 van Cooler Master kopen die wél 3 RGB fans heeft en kwalitatief zeer vergelijkbaar is, en dat zijn toch kanttekening die je als nieuwe partij in de markt liever niet wil incasseren. Ook moet je opletten dat je gekozen voeding er leuk uit ziet als de fan omlaag wijst, maar dat gaat voor de meeste cases met een gat in de PSU cover op.

De Riotoro CR500 doet zo prima mee in de €60-€70 klasse, maar komt hiermee niet dermate indrukwekkend de deur binnen vallen dat de concurrentie er enorm wakker van zal liggen. Echter als dit je smaak is kan je er geen buil aan vallen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem

Jochem
Jochem is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team en heeft een voorliefde voor computers, robots en drones. Niet vreemd dat hij zich de komende jaren zal storten op zijn studie Mechatronica in Delft.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op