Robomow RC308u review

Zoals ik in het pre-review blogje al aangaf stond ik best even te kijken van het concept robot grasmaaier, of robotmaaier. Enerzijds een niet meer dan logisch concept, anderzijds stiekem toch best wel een beetje vreemd dat we ondanks alle enge-AI-films het aandurven om geautomatiseerde robots van snel roterende messen te voorzien. Aan de andere kant, de laatste Terminator film die nog de moeite waard was is inmiddels 26 jaar oud, dus niet heel vreemd dat we de signalen anno 2017 negeren.

Inmiddels is de Robomow, ik blijf het een geniale naam vinden overigens, enkele weken aan het werk geweest in de Hollandse test-tuin en op weg naar zijn permanente bestemming een paar 1000 kilometer verderop. Tijd genoeg om hem eens uitgebreider te reviewen, het heeft tenslotte geen zin om dat in September te doen, maar we gaan na een langere periode zeker nog even terugkomen op dit product. Gezien de bestemming een bijna 800m2 veld betrof gingen we aan de slag met de Robomow RX308u, gemaakt voor velden tot maximaal 800m2.

Deze, en de meeste andere, Robotmaaiers maken gebruik van perimeter draad. Met dit draad markeer je het gebied waarbinnen de maaier moet blijven. In tegenstelling tot een stofzuiger is het dus belangrijk te weten dat er wel wat werk in de installatie zit.

Robomow lijkt op dit moment enkel te koop via Coolblue.nl, en dit model gaat daar voor een prijs van 1199 euro over de toonbank.


In de flinke doos treffen we één robotmonster aan (zelfvermenigvuldiging gelukkig nog niet aanwezig), en een collectie extra’s: 200 meter aan perimeterdraad en 100 plastic pinnen om het draad mee vast te zetten…







… verder een voeding met handmatige bediening erop, en één basisstation waar de Robomow zich parkeert en zijn batterijen oplaadt.





De Robomow zelf kan op mijn subjectieve waardering rekenen wat de uitstraling betreft. Met grote wielen en een redelijk strak uiterlijk (straks zetten we hem naast een ander model) plus een lekker groen kleurtje zodat hij er niet pijnlijk uit springt op je grasveld zorgen voor leuke plaatjes. Fysieke bouwkwaliteit maakt een prima indruk, al is het natuurlijk wel grotendeels plastic en treffen we geen premium materialen aan. Dat met de kanttekeningen dat je ook geen zwaardere maaier wilt dan noodzakelijk om je gras te sparen.






Voorop een enkel wieltje, bovenop wat handmatige controls en een LCD scherm, we zien nog een fysieke aan/uitschakelaar, en een maaihoogte instelling van 15-60mm.






Verderop nog wat ogenschijnlijk willekeurige icoontjes.


Ik doe een gok: Pas op? Lees de handleiding. Dans om rondvliegend gras heen. Iets met een.. deur? Doe je handen of voeten in de maaier. Stop, fix it! en ééntje die wat duidelijker is: Niet op het ding zitten. Ook fijn te weten dat het voor zowel jongens als meisjes verboden is; de Robomow is 100% gender-neutraal. Iets verderop zien we nog een sticker, ditmaal met een rode rand, wat het aannemelijk maakt dat ze bedoelen te zeggen dat je wellicht toch beter geen handen of voeten onder de maaier kan houden.


De reden waarom lijkt vrij duidelijk: één flink 28cm maaimes onderop zal weinig van je geliefde ledematen overlaten.



De volledige specs:




Nadat je de iOS of Android app installeert kunnen we gaan installeren. Nu hadden wij het geluk dat er op de testlocatie al perimeter draad ligt, maar als dit je eerste maaier is moet je er zeker even tijd voor nemen. Complex is het eigenlijk niet, en de app houdt je handje goed vast: eenvoudige vragen, prima diagrammen, en het enige wat je er zelf bij wilt pakken is een oude broek en een hamer. Perimeterdraad leg je iets uit de rand, kan je op de rand van je terras eventueel zelfs onder de tegels leggen (dit werkt prima), en in het begin werk je ze om de paar meter in de grond. De ingebouwde filmpjes leggen het stap voor stap meer dan prima uit.





Zoals de naam doet vermoeden leg je dus eerst een perimeter, en daarna leg je kleine perimeters om gevoelige objecten heen om te voorkomen dat de maaier daar in duikt. Denk aan je zwembad, of bloemenbedjes.


Na het leggen van de kabels en station moet je een paar eenvoudige zaken instellen, zoals de afmetingen van de primaire zone en de tijd, en de eerste tests uitvoeren. Indien succesvol werk je met de rest van de pinnen de kabel nog beter de grond in, en vooral ook het basisstation vaster. Voordat we dat hadden gedaan viel op dat de maaier het bassistation gewoon overhoop probeert te rijden bij het inparkeren.





Een aantal punten om rekening mee te houden uit de ervaring tot dusver:

– Robomow geeft aan dat je max (ook gezien de kabel) 15 meter van je stroomaansluiting het bassistation moet zetten, meer hebben we niet getest.

– Ze geven aan dat het basisstation 3 meter uit een hoek moet, maar daar lijkt weinig goede reden voor; met een beetje handigheid kan je hem (bijna) in een hoek kwijt.

– Zelf met planken een overkapping in elkaar zetten is geen overbodige luxe, zowel tegen de zon als het apparaat uit het zicht te houden gedurende de niet-werkuren.

– Perimeterdraad ca 15 centimeter van de rand is minder dan Robomow aangeeft (30cm), maar werkt in de praktijk gewoon prima. Wees enkel alert als je gevoelige bloemen direct aan je grasrand hebt.

– Eerst de kabel met e en handje vol pinnen neerzetten om te testen is geen overbodige luxe!

– In het begin voel je de pinnen rond de randen met blote voeten, maar op termijn verdwijnen ze praktisch geheel in de grond. Dat is wel prettig, maar maakt het opsporen van eventuele breuken ook wel lastiger.

– Perimeterdraad is (praktisch) universeel, in dit geval werkte het draad van de Worx maaier ook voor de Robomow, enkel de aansluitingen moesten met een schoevendraaiertje worden verwisseld.


Eenmaal geïnstalleerd hoef je weinig te doen, en gaat hij aan het werk. Gezien het draad hier al lag was de installatie feitelijk ook niet meer dan een paar minuten werk, dus als dit je tweede of derde maaier is een fijne wetenschap.

Desondanks zal je vermoedelijk toch wat tijd in de app willen doorbrengen. Je kan hem gewoon zelf zijn gang laten gaan en het laten uitvogelen, maar ongetwijfeld dat het handig is om handmatig werkuren aan te passen of de indeling of eventuele zone feature te gebruiken.




Verder zien we nog wat extra opties zoals de Turbo modus (standaard aan voor de eerste maaibeurt van het jaar, daarna schakelt hij terug), en wat tuning opties om te zorgen dat het maaien langs de randen wat beter gaat of iets oveeractief of te passief gedrag te corrigeren. Er is ook een optie om het basisstation buiten de perimeter te hebben (niet getest, hier niet praktisch) of om aan te geven dat er grote ‘islands’ zijn.




In de app is het ook mogelijk om de controle over de Robomow over te laten nemen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de Robomow service dienst een diagnose uit te laten voeren, maar nog leuker: je kan er ook zelf controle over nemen. Zet hem aan het werk, stuur hem naar huis, laat hem langs de randen rijden een keertje extra, of ga gewoon hands-on en rij hem rond als een stuk speelgoed. Toegegeven: De Bart Smit (of Intertoys tegenwoordig he) verkoopt snellere modellen voor minder geld, maar bewapend met een 28cm roterende gehaktmodelen is dit natuurlijk wel toffer.




Oorspronkelijk was ik van plan een echte praktijkervaring te schrijven, maar in reacties op dit onderwerp werd al heel snel duidelijk dat de meeste voordelen eigenlijk grotendeels bekend zijn en geen discussie vereisen, oftewel we gaan ons op wat focuspunten richten. Vast staat dat gras dat frequent wordt bijgewerkt er gewoon veel en veel beter bij komt te staan dan wanneer je af een toe eens met de maaier er doorheen gaat. Ook heeft een robotmaaier als voordeel dat je die kleine beetjes die telkens worden afgeknipt niet op hoeft te ruimen, maar dat het gras zichzelf feitelijk bemest.

Ook het feit dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt, zowel in gebruik als het onderhoud (ten opzichte van bijvoorbeeld een zitmaaier, hier is het een beetje schoonmaken, af en toe een mes vervangen, en gaan), met als resultaat dat je meer tijd hebt voor andere dingen is eigenlijk geen discussie. Sinds installatie in de test tuin is er geen moment geweest om zelf iets aan te passen of te doen. Wel interessant is natuurlijk de vergelijking met de ca 699 euro kostende Worx maaier die hier voorheen stond. Vooral opvallend is dat de Robomow een stuk stiller is; zelfs in de initiele turbo stand was het verschil significant, en nadat het eerste rondje compleet was en de rc308u in de normale stand overging durven we hem zelfs echt stil te noemen. Je moet wel heel geluid gevoelig zijn om de moeite te nemen je voeten van tafel te halen, je gintonic neer te zetten en je telefoon uit je broekzak te halen om hem tijdelijk even te parkeren.

Ook maakt het mes een betere indruk, en zijn zowel ik als de eindgebruiker meer te spreken over een machine die ietwat wegvalt in het groene gras dan een groot opvallend monster. Maar goed, gezien het prijsverschil was een echt klasseverschil ook te verwachten.



Perimeterdraad onder de tegels houdt deze randjes in elk geval kort


Gebruik van een robotmaaier kent echter wel veel praktische overwegingen die we niet onbeschreven kunnen laten. In willekeurige volgorde:

– Complexe elementen kosten onevenredig veel tijd. Je hoeft niet om elk steentje draad te leggen, de Robomow herkent obstacels ook zonde rprima, maar je merkt dat hij veel meer tijd kwijt is aan randjes en in-gras elementen dan over oppervlaktes. Overschat de maai-capaciteit wanneer er sprake is van veel ‘islands’, die capaciteit is echt voor ideale, object-loze velden. In dit geval geeft Robomow echter een aanbevolen grootte aan (800m2) en een maximaal capaciteit (1500m2).

– Een vergelijkbare opmerking gaat op voor het maaien van meerdere velden. De maaier wijkt niet af van zijn afgezette omgeving. De oplossing is of zelf verplaatsen (en aangeven dat hij buiten de main zone zit), danwel een met draad afgezette corridor om van veld A naar B te gaan. In de praktijk komt het er al snel op neer dat wanneer je slecht verbindbare grasdelen hebt je aan meerdere maaiers moet geloven.

– Het zware leunen op perimeterdraad kent nadelen. Heb je ergens een kabelbreuk dan stopt hij geheel met werken. Het opsporen van een breuk, zeker in een oude kabel die inmiddels verzonken is, is een nare klus. Er zijn apparaten voor, maar standaard aanwezig of ingebouwd is een dergelijke feature niet. Wees dus voorzichtig wanneer je met je gras aan het werk gaat, verticuleren e.d.

Wat opmerkingen specificiek voor dit model:
– Soms wordt spoorvorming genoemd als een robotmaaier minpunt, of schade/spoorvorming door de wielen. Tot dusver geen klachten daarover, ook niet over niet-afgekabelde stukjes aarde met boom erin werkt de bots-detectie prima. Positief element daarbij wellicht is de optie om wisselend dichter of verder van het draad af terug te rijden naar huis.

– De aansluiting tussen kabel en station lijkt niet bijster stevig. De Robomow parkeert soms in als een oude dame van Chinese origine wanneer het basisstation niet 100% optimaal ligt; hij gaat dan een beetje steken en ondertussen duwt hij de basis in beweging, de motor is krachtig genoeg om in een ongelukkig geval het basisstation met pinnen nog een zet te geven en de bots-detectie lijkt op dat moment ondergeschikt aan een inherente drang om toch echt te parkeren (he, die metafoor klinkt best realistisch). Die kabel aansluiting die daarbij al eens losschoot zullen wij handmatig moeten verstevigen voor gebruik in een omgeving waar niet dagelijks iemand is om de controleren of ze werken, maar zou steviger kunnen vanuit Robomow. Basisstation heel goed vastzetten is een harde eis, maar er is maar zo veel dat je kan doen in (vochtige) aarde. Hoe dan ook doe je er verstandig aan om een gunstige plek te keizen voor je basisstation zodat het apparaat er vlot in kan rijden.

– In deze redelijk eenvoudige velden met een kabel slechts 15cm uit de rand gaan de randen goed, echter langs harde muren of bij complexere stukjes is soms nog wel wat handmatig werk nodig langs de randjes. Robomow geeft wel aan dat deze officieel ‘randmaaien’ heeft, maar hou rekening met enig vereist handwerk in tal van praktische situaties om de randjes even strak als het gazon te houden.

– Er zijn modellen met optie om ze direct via een mobiel netwerk te laten verbinden. De rc308u heeft dat niet, de 100 euro duurdere Pro variant wel. 100 euro voor die feature, plus een jaar extra garantie (dit model heeft 2 jaar) klinkt niet als een hele slechte deal.

– Het model is voorzien van een regensensor en maait derhalve niet wanneer het regent.

– Hoewel diefstalgevoelig zijn deze modellen voorzien van een pin-slot. Diefstal is niet uitgesloten, maar heeft weinig zin gezien een gestolen Robomow niet geactiveerd kan worden. (Wellicht een leuke uitdaging voor een hackert).



Na enige gewenning aan het concept toch al snel erg positief geworden van robotmaaiers en vooral het resultaat wat ze neerzetten. Zaken als tijdswinst (na installatie) en een soort toffe-geek factor zijn mooi, maar cruciaal is dat het resultaat echt telt: frequent kortgewiekte gazonnetjes zien er gewoon veel en veel beter uit, en daarom alleen al is het een interessante productcategorie voor eigenaren van wat gras.

Hoewel de app en het installatieproces gebruiksvriendelijk is uitgevoerd blijft het wel gewoon een flinke klus om die eerste keer al dat perimeterdraad te leggen, daarbij zal je in de meeste gevallen iets van werk behouden aan de randjes, en hou ook rekening met tijdsverlies (of kosten) wanneer je je kabel naar de 1-2-3 helpt omdat je op een onoplettend moment de hark even in de rand van je veld zet. Het is een prima concept, maar er zijn wel degelijk overwegingen om even bij stil te staan voordat je denkt dat je oude tuinwerkbroek definitief de prullenbak in kan.

Zoals altijd is het lastig om een product echt keihard te beoordelen zonder al te veel concurrentie, maar de Robomow RC308u geeft goede indrukken op gebied van kwaliteit, en zet wat maaibreedte, maai vermogen, motorvermogen en geluidsproductie (stiller) af van de voorheen aanwezige Worx maaier (Gamma geloof ik, ca 699 euro); de indrukken zijn die van een aantrekkelijk, kwalitatief degelijk apparaat. Ook is hij opvallend stil; geen apparaat dat jou of je buren zou mogen storen. Blijft altijd wel iets van geluid natuurlijk, maar tot dusver iedereen zeer positief verrast over de lage geluidsproductie. Positief dus ook over de bouw- en afwerking, en ook de redelijk neutrale, niet in-your-face kleurstelling in plaats van een oranje pukkel op je veld.

1199 euro is natuurlijk een smak geld, maar onderschat niet dat dit model voor velden van ca 800m2 is bedoeld (maximaal 1500m2), en als je dat wilt maaien of laten onderhouden kost je het veel tijd of minstens zo veel geld. Er zijn eventueel kleinere modellen voor een paar 100 euro als het om kleinere tuinen gaat. Maar hoewel vooraf even geschrokken van de prijs merk ik eerder dat juist de iets luxere, duurdere modellen nog wat meer lonken dan een goedkoper alternatief. Denk bijvoorbeeld aan de Pro variant die weliswaar 100 euro meer kost, maar wel een jaar extra garantie biedt en direct op het mobiele netwerk zit. Nu kan ik die niet ervaren, maar het lijkt geen vervelende deal.

So far so good dus voor deze machine, en met de eerste indrukken zijn we toch postief. Over een paar maanden zullen we zien hoe de Robomow zijn werk heeft gedaan op een veld richting zijn geclaimde limieten.


It’s a flippin ROBOT die je gras maait, wie wil dat niet 😉

Robomow is in Nederland te koop bij lokale winkels of online via Coolblue.nl, klik hier om hun assortiment Robotmaaiers te bekijken

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/robomow-rc308u-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.