Robomow RK1000 review


Normaliter is de zomer al een rustige tijd voor hardware reviews, maar de afgelopen weken was het bij ons nog net wat rustiger vanwege onze verhuizing. Harstikke leuk natuurlijk, maar vooral ook een moment om meteen wat nieuwe ervaringen op te doen; zeker als je van hoogbouw-met-balkonvormingaanhangsel naar stenen-met-grondengroenesprietjes gaat. Zo schijnt het dat als je een lap gras in de tuin hebt dat je daar af en toe wat aan moet doen, net als dat “een heg” kennelijk ook iets van aandacht nodig heeft (zoals je straks op enkele van de foto’s zal zien heeft hij dat nog niet gekregen).

Maar laten we één uitdaging tegelijk op pakken, te beginnen met het gras. Nu is het natuurlijk pure ouderwetse armoede om met zo’n handroller-op-een-stok door je tuin te rammen tot al het gras gemalen is, en vrouwlief vond mijn persoonlijke suggestie om met een quadbike met maaiers erachter door de tuin te blazen toch geen goed idee. Zo kwamen we uit bij Robomow, die met een aardig assortiment aan robotmaaiers een handige (en veilige) oplossing zou moeten bieden voor ons grasveld. Wij gingen uiteindelijk aan de slag met de Robomow RK1000, een model gemaakt voor oppervlaktes tot 1000m2 en die in staat is om met heuvels en meerdere zones overweg te kunnen.

Inmiddels hebben we de RK1000 enkele weken draaien en is het tijd om de balans op te maken. Want hoewel het een verdomd handig apparaat bleek met flinke tijdbesparingen tot gevolg zijn bleken er ook wel zaken te zijn die je moet weten voordat je aan de robotmaaier gaat.

Dank aan Alternate voor het mogelijk maken van deze review. De RK1000 (en andere Robomow hardware) is ook bij hen te vinden.


De RK1000 in vogelvlucht

We beginnen met een rondje om het apparaat zelf. De RK1000 is een beetje een (hoge?) middenklasser in de line-up van Robomow. Er zijn kleinere apparaten die op zich genoeg zouden zijn voor de meters die wij zelf nodig hadden (geen idee exact hoeveel, maar geen 1000), maar dan lever je op een aantal fronten natuurlijk wel in; denk aan de maaibreedte, omgaan met hellingen, de aanwezigheid van een touchscreen, en in mijn optiek de belangrijkste: geluidsproductie. Daarover straks meer.



Fysiek is het in elk geval een aantrekkelijk apparaat. Vrij laag, lekker breed, en daarmee oogt hij wat stoerder dan de instappers. Niet heel belangrijk wellicht, maar toch leuk. Onder de klep zit een kleurentouchscreen met een opvallend helder scherm die zich ook in de volle zon makkelijk laat aflezen; dat doen de meeste telefoons hem niet na. De eerste indrukken, en die na een paar weken, zijn van een lekker degelijk, goed geproduceerd apparaat.




Een scherm dat je zelfs in de volle zon kan uitlezen is enorm fijn.

Tegelijkertijd valt op dat het aantal opties binnen dat scherm niet heel extreem is: los van een schema maken en wat basale instellingen valt er niet veel aan te tweaken, daarover straks meer onder “app”. Het touch gedeelte werkt goed, maar je kan ook gewoon de knoppen gebruiken. De maaihoogte pas je aan met de draaiknop, waarbij je van 20mm tot 100mm kan gaan. 40mm leek mij een mooi uitgangspunt. Onmisbaar is de grote rode stop knop, die je in kan drukken of aan kan trekken; beide werkt als een goede noodknop.


Niet onbelangrijk, want de maaier gaat anders net zo lang met maaien door als hij kan, en de vier scheermesjes onderop hebben geen genade voor dingen die je in het gras laat slingeren. Exit schepnetje by the way. In dat opzicht is het maar een redelijk “dom” apparaat: door blijven knallen tot hij fysiek tegen iets aan loopt wat te groot is, en dan gaat hij er pas eens omheen. Er zijn geen camera’s of andere sensoren die helpen navigeren.


Slimmer bedacht is de wiel- en onderhoudsconstructie, die de robot prima schoon houdt. Zelfs nadat ik hem (bewust) door heb laten werken tijdens flinke hoosbuien en dus nat, plakkerig gras weet hij zichzelf goed bij te houden, al dan niet met behulp van de extra wiel-cleaners die ik zelf niet eens heb gebruikt. Weinig omkijken naar dus nadat je hem installeert.

Installatie


Maar voor je zo ver bent: Het belangrijkste wat je moet weten van deze Robomow, en eigenlijk elke andere robotmaaier, is dat ze werken met perimeter draad. Dat betekent dat je niet zo maar een robot in je tuin kan zetten met de opdracht “maai maar”, maar dat je met (meegeleverde) pinnen het (meegeleverde) draad rondom je veld legt (met nog wat extra werk rondom perkjes, et cetera. En dat is zeker met een groot veld best een klusje. Het schijnt dat de eerste draad-vrije robots ergens dit of komende jaren uit gaan komen, maar zo ver zijn we nog niet en dan moeten we ook nog maar zien dat dat goed werkt. Eenmaal de draad gelegd is het gelukkig een zorg minder, althans zolang het circuit heel blijft; breek je een keer ergens de draad dan zal je op zoek moeten naar de exacte locatie; potential oof. Maar, vanaf het eerste uitpakken leggen ze uitstekend uit welke stappen je moet nemen, dus het kost je wat tijd maar het is ook voor leken heel goed te doen. Plus als je ooit je robot vervangt is de draad normaliter prima herbruikbaar, ook tussen verschillende merken.


De robot op zijn basisstation. Als je wilt kan je daar een optionele overkapping voor kopen. Of een grote doos maken van een paar houten planken werkt ook. Iets van zon- en regenbescherming kan geen kwaad.

Los van een beetje tijdinvestering, of een paar tientjes extra als de meegeleverde paar honderd meter draad niet genoeg is, komen we bij het aanleggen van het draad wel bij een -in mijn optiek- nadeel. Robomow vertelt je vrij duidelijk hoe ver het draad uit de kant moet liggen afhankelijk van je soort rand (heg, steen, etc), maar uiteindelijk bleek die afstand toch iets te ruim bemeten, waardoor hij in gebruik niet dicht genoeg bij alle randen kwam. Hier moet de communicatie beter, want bleek achteraf namelijk prima mogelijk om in de app de robot te vertellen iets verder van de draad weg te blijven, een functie ook bedoeld om te zorgen dat je geen spoorvorming krijgt van de wielen, maar het is niet mogelijk om te zeggen dat hij juist net nog wat dichter op de randjes mag zitten. Het resultaat: ik zal alsnog nog een goede randentrimmer moeten kopen. In mijn optiek kan je dus prima een paar centimeter dichter bij de rand blijven dan Robomow suggereert, en dat kan je dan eventueel corrigeren door hem via de app iets verder bij de randen weg te blijven. Andersom werkt niet, en een heel draad opnieuw aanleggen kost je uren.


De hond houdt de Robomow nauwlettend in de gaten.

De App


De app zelf vind ik lastig om te beoordelen. Hij werkt goed en de functies die er in zitten zijn overzichtelijk. Een schema maken is makkelijk, en die pas je gaandeweg een beetje aan zodra je ziet hoe veel uren echt nodig zijn, en zaken als kind- of diefstal beveiliging zijn zo geregeld. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk, het zijn tenslotte dure apparaten die iemand zo mee zou kunnen nemen; met beveiliging wordt ie onbruikbaar. Ook kan je hem makkelijk even extra aan het werk zetten, of juist op pauze sturen. Het feit dat er een scherm op dit model zit betekent overigens dat je de app ook volledig achterwege kunt laten; geen zorgen dus over wat het update beleid van Robomow mag zijn. Maar de gebruiksvriendelijkheid is gewoon goed, de app is een mooi uitgangspunt voor de meeste gebruikers.


Wat echter steekte is het gebrek aan opties die voor mij voor de hand zouden liggen. Zo bleek de app enkel met Bluetooth met het apparaat te verbinden, wat een beperkte range heeft en waardoor je soms naar hem toe moet lopen om eea aan te pssen (de Pro modellen hebben een ingebouwde simkaart, dit kan je ook los aan de RK1000 toevoegen later a ca 160 euro meen ik). Waarom WiFi niet standaard in een a-merk model van 1000 euro plus zit en wel in instap meuk van de bouwmarkten is mij een raadsel. Er is ook geen enkele controle over het maai patroon. Criss-cross is de enige optie, dat is in theorie beter voor het gras dan banen maar de optie geven zou fijn zijn. En de robot maakt geen mooie map van je tuin waarop je kan aanwijzen dat hij een specifiek stukje tuin nog even extra moet maaien (een beetje 500 euro robotstofzuiger kan dat wel). Oh, en gezien (tot zover ik begrijp) het beter is om geen gras te maaien wanneer het plenst, had een regensensor er niet bij gekund?


Heel even dacht ik met de manual modus het randenprobleem op te kunnen lossen, je kan namelijk handmatig rijden met dat apparaat (wel leuk trouwens), maar helaas kan je niet je perimeter uit; handmatig even over de randen of een extra stukje veld zonder perimeter draad maaien zit er gewoon niet in.

Misschien stel ik onredelijke eisen en is dit gewoon de standaard in robotmaaiers, maar dat zijn zaken die bij mij als “slim” of in elk geval handig waren overgekomen.

In de praktijk


Redelijk wat kritische kanttekeningen dus over de software en (het gebrek aan) slimmigheid, maar enkele dagen nadat hij in gebruik werd genomen was ik er toch wel blij mee. Het ogenschijnlijk willekeurige maaipatroon leek de eerste dag weliswaar een rommeltje, maar een paar dagen later was het veld helemaal strak gemaaid; geen puntje werd over het hoofd gezien. En ons veld heeft de nodige hoeken en uitsteeksels. Ook is hij geen enkele keer vastgelopen, wist hij zijn huis niet goed te vinden of te betreden, en hij had ook geen moeite met het omgaan met de nog niet getrimde heg die hier en daar op het veld hangt. De robot rijdt opvallend makkelijk door (en eventueel terug), wat de indruk wekt van een mechanisch gezien top klasse apparaat met een degelijke, krachtige motor. Robomow gaat natuurlijk als merk al even mee, en dat is de indruk ook die ik krijg: een goede maaier bouwen kunnen ze.



Na de eerste dagen werken, het gras was echt een bende, hadden we een mooi strak resultaat.

Wellicht nog belangrijker was dat de geluidsproductie echt ontzettend (positief) op viel. Ik twijfelde de eerste keer of de maaier wel goed aanstond, want ik hoorde eigenlijk niets. Alleen als de mesjes door wat gras zwaaien hoor je daar net wat van, maar het rijden zelf, of het roteren van de messen, hoor je eigenlijk niet. Ik had niet verwacht dat ik hem lekker door had kunnen laten werken terwijl wij er naast relaxt een drankje zaten te doen; en daar heb je zo’n ding toch voor. Ik weet nog van andere modellen uit het verleden dat dat wel anders was, die wilde je niet laten werken als je zelf buiten zat.


Conclusie


“Expectation management” is het belangrijkste wat in mij opkomt na de eerste weken met de Robomow RK1000; het is absoluut een chic apparaat maar je moet vooraf weten wat de beperkingen zijn om teleurstellingen te voorkomen. Je moet ook weten dat je vooraf wat draad moet leggen in de tuin (gaat voor elke maaier) en dat je die best nog iets dichter bij de rand mag leggen dan Robomow suggereert. Of je moet er van uit gaan dat je de edge trimmer in de garage niet direct met pensioen kan sturen. Iets dat ik vaker hoor van robotmaaier bezitters, maar nogmaals: gewoon iets dat je van te voren moet weten.

Als je een tech nerd bent, en dat vermoed ik als je dit leest, denk ik dat vooral op dat gebied echt nog wel wat te dromen valt bij deze RK1000. Ik denk dan aan het automatisch omgaan met weersomstandigheden, het in kaart brengen van de tuin met wat extra patroon of spot-maai opties, meer flexibiliteit rondom het perimeterdraad, of simpelweg de toevoeging WiFi erbij zodat je niet binnen Bluetooth range hoeft te gaan lopen om de app te gebruiken (of de Pro versie hoeft te komen met een ingebouwde simkaart / die accessoire erbij moet halen). Robomow kan een degelijke machine bouwen, het resultaat mag er zijn, en de software die je krijgt werkt goed, maar ik zie dus genoeg materiaal voor de toekomst.

Het zal die mechanische degelijkheid zijn die mensen naar Robomow zal lonken. Het is namelijk degelijke, aantrekkelijke maaier die vlot door rijdt en geen kracht tekort komt. Het maairesultaat is goed, de navigatie weet alle stukjes te bereiken, de zelf-reiniging is dik voor elkaar en de vooral opvallend lage geluidsproductie is ontzettend fijn. En uiteindelijk is het natuurlijk een enorme tijdbesparing, ook niet verkeerd. Als je een maaier zoekt om weinig naar om te kijken (lees: minimaal onderhoud) en die je ook lekker kan laten werken terwijl je buiten zit te relaxen is dit model een goed uitgangspunt.

Dank aan Alternate voor het mogelijk maken van deze review. De RK1000 (en andere Robomow hardware) is ook bij hen te vinden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.