ROCCAT heeft zoals gezegd aardig wat positieve indrukken achtergelaten hier in huis met een aantal producten waar inhoudelijk weinig over te klagen viel, hooguit dat ze wellicht wat aan de prijs zijn. Kijken we ditmaal naar wat goedkopere alternatieven moeten we stellen dat dit niet zonder consequenties komt wat inhoud betreft. Mocht je je afvragen of je ongelukkig moet zijn als je reeds een mooie (niet goedkope) Kone XTD Optical op je bureau hebt liggen: Nee, zeker niet. De besparing bij de Kova of Kiro, 20 en 30 euro respectievelijk, zie je uiteraard terug in de materiaalkwaliteit (De Kone, Tyon en Nyth zijn wat dat betreft echt super solide), de zachtere duimknoppen, sensorprestaties, en ook de instelmogelijkheden. Op zich niet onverwacht en ook niet onbegrijpelijk, maar we moeten ook stellen dat het gevoel van luxe wat deze twee muizen bieden in hun prijsklasse niet onbeantwoord is door concurrenten. Gezien die enorme concurrentie beschikbaar op de markt voor muizen rond de 50 euro, vooral kijkende naar de combinatie bouwkwaliteit en sensor, ontkom ik er niet aan te stellen dat deze muizen wat dat betreft een paar euro te duur zijn. Wat ROCCAT wel weer voor elkaar heeft gekregen is om fysieek aantrekkelijke muizen neer te zetten, waarbij zelfs een relatief simpel uitziend model als de Kiro uitstekend voor de dag komt.

Dat wil niet zeggen dat deze muizen niet wat anders bieden wat de bescheiden meerprijs een redelijke overweging maakt, beide tonen tenslotte wel een eigen karakter en tevens moeten we praktisch beoordelen en stellen dat in een daadwerkelijke ervaring het een zeldzaam talent is is als je de prestaties van de Kova van een muis op basis van een PIxart PMW3310, 3360 of 3988 kan onderscheiden. Toegegeven, de iets hogere lift-off is eenvoudig aan te wijzen en maakt het geen e-sports CS:GO pro muis, maar voor ‘gewoon’ fanatieke all-round gamers is het nog altijd een prima basis. De voordelen zijn echter wel praktisch van aard en je kan de vinger er eenvoudig op leggen: Linkshandigen hebben een beperkte muis keuze en er twee alternatieven bij, de Kova biedt een ruim aantal knoppen in een prettige layout en een uitstekende easy-shift functie om het aantal functies te verdubbelen, en hoewel het knullig klinkt om een witte kleurstelling als positief te bestempelen (overigens kan je hem ook in het zwart kopen) is het vermoedelijk iets waar menig gebruiker even veel plezier aan zal beleven als een lagere of instelbare lift-off distance. Daarnaast is de Kova aan de lichte kant en goed gebalanceerd wat hem een vlotte glijder maakt, en uiteindelijk gewoon best een lekker muisje in gebruik. Zie het als een mini Tyon: veel knoppen en functies op praktische plekken voor all-round gamers (Dus niet enkel het duimgebied), maar dan iets minder luxe en een stuk goedkoper.

De Kiro gaat nog wel wat verder wat het ambidextrous gebeuren betreft, met de opvallende optie om met modulaire zijkanten knoppen aan beide zijkanten te plaatsen of te verwijderen; absoluut een leuk selling point, maar zoals met elk modulair element de vraag in hoeverre je het aan zal passen na de eerste keer dat je dat doet. Daarbij is hij wel wat kleiner wat hem voor de kleinere linkerhand een interessante maakt, maar door de balans van het gewicht wat naar achteren te hebben voelt hij niet zo licht als het maatje doet vermoeden. Helaas moet de Kiro de easy-shift functie missen en kan je maar één profiel in de muis opslaan, iets wat wel erg karig voelt op dit prijspunt in een muis die wel van een softwarepakket gebruik maakt voor o.a. de DPI instellingen. Ook de verlichting van de Kova is dan net even leuker afgewerkt van de twee. Hoewel de doelgroep van de Kiro duidelijk is (hooguit semi-serieuze gamers en geen pros, linkshandig of met een wens voor duimknoppen aan beide kanten met een voorkeur voor een klein model, dames?) en zij niet bepaald zwemmen in alternatieven blijf ik van mening dat de Kova een meerprijs van een tientje wel eenvoudig waar maakt, mits je een iets grotere vormgeving niet erg vindt.


‘Recommended’ is er voor de Kova. De Kiro gaat met ‘Approved’ naar huis.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.