ASUS ROG Strix Carry review


Gaming muizen zijn dertien in een dozijn tegenwoordig. En hetzelfde gaat voor compacte kantoor muizen. Maar een echte gaming muis in de super compacte shell van een ieni mini muis? Dat hebben we nog niet eerder gezien. We gaan kennismaken met de ASUS ROG Strix Carry, een ultra compacte muis die wel belooft alle gaming capaciteiten in huis te hebben.

Prijs? Momenteel 73 euro bij Amazon, maar elders lastig te vinden.


De Carry is opvallend klein, nipt 10 centimeter lang, en daarmee tot zover ik weet de kleinste (gaming) muis die we hebben getest, grofweg even groot als een typisch betaalbaar Logitech geval dat men vaak bij hun laptop koopt. Maar in de hand is er duidelijk verschil met die laatste categorie: de Carry is aanzienlijk beter gebouwd en steviger. Hoewel inherent niet heel zwaar verandert dat wel met twee typische AA batterijen, dan benaderen we het gewicht van een middenklasse gaming muis, of weegt hij ongeveer het dubbele van een moderne ultralight. Om dat op te lossen kan je beter op zoek naar hele lichte batterijen, of AAA batterijen met een adapter. Dat gaat iets ten koste van je accuduur, maar die is zelfs met AA batterijen fors genoeg dat je best wat kan inleveren: ca 300 uur claimt ASUS via de 2.4 Ghz dongle, of 400 met Bluetooth. Zoveel geduld hebben we niet, maar het feit dat we hem dagen gebruikten zonder over opladen te denken zegt genoeg.






Naast de Chakram, een mid-size mouse, zie je pas hoe klein hij is.

Het feit dat hij Bluetooth en een dongle heeft is ook een duidelijk voordeel. Bluetooth is fijn voor licht laptop gebruik, en de dongle is onmisbaar wanneer je de beste prestaties wil. Bluetooth vertraagt iets, via de 2.4 GHz aansluiting merk je daar helemaal niets meer van en presteert hij als e en echte high-end draadloze gaming muis. De Carry biedt je gewoon beide opties, dan kan je zelf kiezen.

Het is wel echt wennen om serieus te gamen met de Carry gezien zijn formaat, hoewel naast de sensor ook de knoppen en het scrollwiel best knap zijn en scherp voelen. Al met al wat je van een betere gaming muis verwacht. De knoppen zijn nog te vervangen ook zoals we eerder in de ROG Gladius zagen, dus mocht zo’n switch overlijden dan kan je hem makkelijk vervangen. Zelfs na een paar weken, we hebben hem inmiddels wel even, was het nog lastig om echt een oordeel te vellen. Praktisch gezien is hij gewoon fijn: flinke accuduur, via BT gekoppeld aan de ene laptop en via 2.4GHz aan de gaming laptop, en aan de prestaties ligt het zeker niet, maar hij blijft wel heuuul klein.


Switch kapot? Gewoon zo te vervangen.

Het is die bizarre mix van formaat met gaming prestaties die je hard doet denken over wat nu precies de doelgroep is. Puur voor gaming kan je volgens mij beter een super licht modelletje pakken die niet per se klein is. Puur voor onderweg heb je de prestaties meestal niet nodig. Het sleutelwoord lijkt hier dan ook die “meestal”, oftewel gamers die toch echt het kleine formaatje prefereren boven een traditionele muis. En die mobiliteit focus lijkt te passen bij de dubbele verbinding en het meegeleverde draagtasje.




Conclusie


Het is een vraag die we ons vaker stellen bij een product welke een hele unieke kant op duikt: is de beoogde doelgroep wel realistisch? De Carry vinkt in de basis gewoon alle checkboxes van een goede draadloze gaming muis, het is objectief gewoon een goede muis, en maakt vervolgens een rare sprong door extreem compact gebouwd te zijn. Een beetje als een compacte laptop kantoor muis, met een dito neutrale uitstraling en uitstekende accuduur zoals je bij zo’n compacte muis zou verwachten. Maar dan dus net alle kwaliteiten van een echte game muis.

Gezien er genoeg goede muizen zijn tegenwoordig vinden wij het prima dat ASUS hier iets anders biedt dan gewoon weer een van de vele “prima” muizen. Je moet enkel zelf bedenken of dit precies de vorm is die bij jouw gebruik past.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.