RTX 2070, 2080, 2080 Ti Roundup


De juiste videokaart uitzoeken is lastig, zelfs als je die kaarten zelf vooraf kan testen valt het niet mee. Dankzij moderne, zuinige architecturen zien (of horen) we de straaljagers van vroeger feitelijk niet meer en zien we bijna enkel kaarten die zowel koel als stil zijn, en met de automatische GPU boosts van tegenwoordig zien we ze ook praktisch allemaal in grofweg dezelfde regionen overclocken (mits je een OC versie pakt in elk geval).

Het resultaat is dat we in individuele videokaart reviews vaak wat vaag moeten concluderen dat hij een prima aankoop is als het design je aan staat en de prijs goed is. Deels tot mijn spijt, want ik zie het juist als onze taak om jullie een betere aankoop te laten doen, maar het is wel de realiteit gezien de kleine verschillen die we veelal zien simpelweg niet anders beoordeeld kunnen worden. Om over afwijkingen van sample tot sample nog maar te zwijgen.

Toch stelden we onszelf de uitdaging om alle RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080 ti kaarten door de molen te halen en per model twee favorieten uit te zoeken. Eén ‘beste’, en één prijs-prestatie beest voor zij die nu op zoek zijn naar de beste high-end videokaart van dit moment. Want dat dit de drie chips zijn die je wilt overwegen voor je high-end build mag duidelijk zijn, we gaan het hier dan ook alleen hebben over specifiek welk model interessant is. Voor meer info over de RTX 2070, 2080 of 2080 Ti verwijzen we je graag naar de andere reviews in de categorie videokaarten. In de onderstaande video zie je het resultaat:


Samenvatting


Ik ga geen lange video geheel herhalen, dus voor alle argumentatie zal je die even moeten bekijken terwijl we hier naar de conclusie springen.

We beginnen met de RTX 2070. De Asus ROG Strix variant is daar objectief het beste, maar zolang de meerprijs hem nabij instap RTX 2080 kaarten zet wordt dat een lastig verhaal. Hou hem echter wel in de gaten. Gezien de RTX serie inmiddels even uit is hebben we nu wel een duidelijk beeld op de prijzen en hebben we gezien dat de Gigabyte Gaming OC en de MSI Gaming Z zichzelf praktisch consequent goed positioneren. De Gigabyte Gaming OC als ietwat betaalbaar alternatief waarbij je weinig inlevert op de efficiëntie en je die fijne extra garantie (4 jaar boven de 3 jaar van de rest) mee pakt, en de MSI Gaming Z als luxepaard vanwege de extreem lage geluidsproductie.

Voor de RTX 2080 kunnen we onszelf herhalen. Wederom ‘wint’ Asus met hun ROG Strix model, maar de gemiddelde meerprijs voor nog altijd prima efficiënte en even snelle Gigabyte Gaming OC die wederom dat jaartje garantie bovenop de vergelijking gooit is gewoon objectief heel lastig te verdedigen hoe mooi hij ook mag zijn. Wil je per sé een hele dikke videokaart om te zien dan is de MSI Gaming X Trio een logische keuze, de meerprijs blijft daar beter binnen perken, hij is zeer efficiënt, en het design met aRGB maakt indruk.

Ook voor de RTX 2080 Ti is het de Gigabyte Gaming OC die onze value aanrader wordt. Zeker gezien er wat gerommel leek met RTX 2080 Ti geheugenchips in de eerste batches is die garantie gewoon te tastbaar, plus het design doet het ook met deze high-end chip gewoon erg goed. Goedkoop is anders, maar hij is voor een RTX 2080 Ti relatief goedkoop.

De aller, aller beste RTX 2080 Ti? Dat is de lastigste keuze van allemaal. Zowel de Asus ROG Strix als de MSI Gaming X Trio doen het erg goed en zijn gewoon ultieme kaarten, en hoewel ze in alle opzichten extreem duur zijn (even los van hoe goed ze zijn, om en nabij de 1400 euro voor een videokaart is gewoon veel geld) gaat het er bij die kaarten eerder om dat ze perfect zijn dan dat ze iets beknibbelen. Beide zijn zeer efficiënt, snel, hebben genoeg headroom voor wat overclocks, en hoewel de Asus software iets soepeler voelt dan die van MSI geven we MSI weer credits voor het inzetten op een frisse uitstraling met aRGB waar Asus wat terughoudender speelt. Ik vrees dat ik dan toch even in de oude stand terug moet keren en stellen dat je de keuze tussen die twee als ultieme RTX 2080 Ti toch echt zelf moet maken aan de hand van jouw subjectieve voorkeuren wat betreft merk, uitstraling, of de huidige prijzen.


MSI RTX 2070 Gaming Z

MSI RTX 2080 Gaming X Trio

MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio

ASUS ROG RTX 2080 Ti Strix


Gigabyte RTX 2070 Gaming OC

Gigabyte RTX 2080 Gaming OC

Gigabyte RTX 2080 Ti Gaming OC


Interesse? Via de onderstaande links kan je ze in Nederlandse shops vinden. Award winnaars:
RTX 2070 – Gigabyte Gaming OC – Coolblue
RTX 2070 – MSI Gaming Z – Coolblue
RTX 2080 – Gigabyte Gaming OC NL – Coolblue
RTX 2080 – MSI Gaming X Trio – Coolblue
RTX 2080 Ti – Gigabyte Gaming OC – Coolblue
RTX 2080 Ti – MSI Gaming X Trio NL – Coolblue
RTX 2080 Ti – ASUS ROG Strix – Paradigit

Andere kaarten in deze test:
Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White – Coolblue
Gigabyte RTX 2070 Windforce – Coolblue
Gigabyte RTX 2070 Aorus Xtreme – Coolblue
MSI RTX 2070 Armor – Coolblue
ASUS ROG RTX 2070 Strix – Coolblue
Gigabyte RTX 2080 Gaming OC White – Megekko
Gigabyte RTX 2080 Aorus Xtreme – Megekko
MSI RTX 2080 Duke – Megekko
ASUS RTX 2080 Dual – Coolblue
ASUS ROG RTX 2080 Strix
Inno3D RTX 2080 iCHILL X3 Jekyll
Gigabyte RTX 2080 Ti Windforce – Coolblue
MSI RTX 2080 Ti Duke – Coolblue
Gigabyte RTX 2080 Ti Aorus Xtreme is momenteel nergens verkrijgbaar


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Benchmarks verschillende RTX 2070 kaarten

Benchmarks verschillende RTX 2080 kaarten

Benchmarks verschillende RTX 2080 Ti kaarten

Benchmarks


Benchmarks 1080p
Benchmarks 1440p
Benchmarks 4K
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.