GeForce RTX 2080 Super Review

Nvidia Founder’s Edition & Gigabyte Gaming OC


Bijna een jaar na de oorspronkelijke lancering vond Nvidia het tijd om een aantal RTX kaarten even een refresh te geven. Iets boven de RTX 2060 komt de iets snellere RTX 2060 Super, de RTX 2070 Super vervangt de RTX 2070, en vanaf vandaag vervangt de RTX 2080 Super de oude RTX 2080. In de onderstaande video vergelijken we de verschillende opties en kijken we of de eerste custom RTX 2080 super, de Gigabyte Gaming OC, zich verhoudt tegenover de Founder’s Edition van Nvidia.


Samenvatting


Eigenlijk hoeven we niet enorm veel woorden vuil te maken aan de ‘nieuwe’ RTX 2080 Super. Nvidia heeft een paar extra cores op dezelfde chip ontgrendeld, de kloksnelheden liggen iets hoger, en het werkgeheugen is wat sneller. Leuk feitje dat ze daarmee het snelste GDDR6 geheugen ooit in handen hebben of iets dergelijks, maar onder de streep komt het voor jou op hetzelfde neer: de RTX 2080 Super is gewoon een beetje sneller dan zijn voorganger. Het feit dat de RTX 2080 Super op zijn prijspunt eigenlijk niets aan concurrentie heeft maakt de keuze voor deze kaart als je budget toereikend is dan ook eigenlijk een beetje vanzelfsprekend. AMD doet tenslotte niet echt mee in dit segment, de RTX 2070 Super ligt een comfortabel stukje achter de 2080 Super, en de RTX 2080 Ti is weliswaar een stuk sneller maar ook nog even honderden euro’s duurder. En laten we vooral niet voorbij gaan aan het feit wat een beest van een videokaart dit is als je bijvoorbeeld een snelle 1440p monitor hebt.


De aanpassing aan het Founder’s Edition concept is echter wel significant, want die is niet langer 100 euro duurder dan de basis adviesprijs. Voorheen was het lastig om de voordeligere RTX 2080 kaarten interessant te noemen, je had tenslotte vooral luidere en minder indrukwekkende koelers, maar nu hebben we dus de objectief zeer sterke en fysiek prachtige Founder’s Edition op het instap prijspunt; prima koel, prima stil. Goed nieuws voor de consument die met de nieuwe 2080 Super dus niet langer per sé een premium model hoeft te halen. Minder goed nieuws uiteraard voor de board partners zoals Gigabyte, MSI en ASUS die nu echt van goeden huize moeten komen om ons te overtuigen meer te betalen voor hun model. Helemaal wanneer we zien dat Nvidia hun FE officieel weliswaar een non-overclocked kaart noemt, maar hij in de praktijk toch echt wel fors omhoog boost.

Desondanks laat Gigabyte met hun Gaming OC model zien dat de koeling efficiënter kan. Een paar graden koeler plus wat stiller en dat bij een hoger stroomverbruik (want hogere OC) is compliment waardig. De deur voor een efficiëntere oplossing dan de Founder’s Edition staat dus absoluut open. Het is echter de extra garantie die voor mij de doorslag zou geven om toch wat meer te betalen voor deze Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC, want je forse investering beschermen is in mijn optiek een stuk relevanter dan een paar procent verschil met de ongetwijfeld nog snellere, duurdere opties. Er is niets mis met de 3 jaar die Nvidia biedt, maar 4 jaar is toch een fijne bonus. Daarbij is de Gigabyte kaart ook netjes om te zien en matcht hij veelal wat makkelijker met andere componenten.
Kort samengevat: Keek je naar een RTX 2080 dan krijg je nu een iets betere kaart, en als je een RTX 2080 wilde maar hem net te duur vond is de kans groot dat we wat oudere RTX 2080 kaarten voor lagere prijzen gaan zien. Gezien de bescheiden verschillen zijn dat alsnog prima kaarten om naar te kijken. Mocht je hem overwegen is het wellicht nog leuk te vermelden dat je bij aanschaf van een RTX 2080 (Super) momenteel zowel Wolfenstein: Youngblood en Control erbij krijgt (Let wel even op waar je de kaart koopt en of die shop mee doet met de actie). Twee games zullen je vermoedelijk niet over de streep trekken om een kaart in de richting van 7-800 euro te kopen, maar een leuke bonus is het wel.

Hoewel het dus een soort win-by-default op dit prijspunt is van Nvidia, zien we genoeg positieve puntjes om deze Super toch een prima refresh te noemen. Het is nog even wachten op de exacte prijzen van Gigabyte, maar beide kaarten zijn prima aanraders in dit premium segment. De Founder’s Edition met veel waarde op de adviesprijs, en de Gigabyte met zijn iets betere prestaties en langere garantie, mits de meerprijs te overzien blijft. Traditioneel zijn de Gaming OC modellen redelijk geprijsd, dus dat voordeel van de twijfel geven we ze nu.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Testresultaten
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.