Sabrent Rocket 4 NVMe review


Sabrent is in Nederland wellicht (nog?) geen grote naam, dat zijn ze wel degelijk in de US en elders in Europa via Amazon. Op onze laatste SSD videos kwamen dan ook heel veel verzoekjes om ook Sabrent mee te nemen.

En dat gaan we zeker doen! Maar liefst vier modellen passeerden voor de test, en vandaag bespreken we de Rocket 4 NVMe, een Gen4 SSD die hoog in de prestaties wil zitten, en tegelijkertijd laag in de prijs. Klinkt goed!



De Basis


Zoals je op de intro-foto kan ziet verkoopt Sabrent de zowel los als in combinatie met een heatsink. Gezien de meeste Gen4 moederborden SSD heatsinks hebben kan je die meestal achterwege laten, of je moet fan zijn van het design. Op de website hebben ze het over een pre-installed heatsink, maar bij mij zaten de verpakkingen aan elkaar geplakt, het kan zijn dat dat een reviewer-kit is of iets dergelijks.





De SSD zelf volgt gewoon de gebruikelijke stappen: 3-bit geheugen (van Toshiba), een beetje cache, en gaan. Dus.. laten we gaan:

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


In de Quick test is de Rocket 4 een rappe SSD die zich ergens in de midden van de Gen4 modellen nestelt. Helemaal niets mis mee.

Full:


Wordt het iets intensiever, dan zien we het speelveld wat uit elkaar trekken. De echte toppers lopen wat uit, en de sub-top blijft wat meer achter. De Rocket 4 behoort duidelijk tot die sub-top in deze test, samen met bijvoorbeeld de Firecuda 520 bijvoorbeeld. Maar wel voor een paar anderen, zoals de MP600 of de VP4100.

Consistency:


Wordt het echt zwaar, dan zien we Sabrent opeens aan de top blijven. En let op: dit is zonder heatsink en fan! Opvallend genoeg veranderde dit resultaat nauwelijks in een hertest met heatsink en fan, dus hoewel we een heatsink wel degelijk aanraden voor de lange termijn is het dus geen SSD die leidt onder thermal throttling, zelfs niet in het meest extreme scenario. Best chic!

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Hetzelfde plaatje: netjes, beetje de sub-top van Gen4.


Conclusie


Goed, tot dusver lijk ik misschien niet heel warm te worden van de Rocket 4, maar dan heb je het mis. Prestatie technisch bevindt hij zich weliswaar overal dat kleine beetje onder de top, maar hij doet het wel heel goed in elke test, doet het uitstekend in een zware stress, en zit de grootste namen constant op de hielen. Wanneer je vervolgens ziet dat Sabrent op dit moment 159 euro vraagt voor deze SSD (1TB), en je voor elk van de snellere modellen (SN850, 980 PRO, MP600 Pro) flink meer kwijt ben dan zou ik mij echt afvragen of je wel meer wilt betalen. Uiteraard geldt dat ook weer voor nog goedkopere modellen die weer trager zijn, maar dan moet je wel van Gen4 SSDs afstappen.

Het minimale verschil in prestaties met de Gen4 top staat in elk geval niet in verhouding tot dat groote prijsverschil (of je moet totaal niet prijsgevoelig zijn). En dan vindt ik de Great Value wederom op zijn plaats voor Sabrent. Die geven we niet vaak, en twee keer op rij zegt veel over wat zij te bieden hebben.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.