Sabrent Rocket Q NVMe review


Sabrent is in Nederland wellicht (nog?) geen grote naam, dat zijn ze wel degelijk in de US en elders in Europa via Amazon. Op onze laatste SSD videos kwamen dan ook heel veel verzoekjes om ook Sabrent mee te nemen.

En dat gaan we zeker doen! Maar liefst vier modellen passeerden voor de test, en vandaag bespreken we de laatste van de vier, de SSD die gewoon “Rocket” heet, zonder toevoegingen dus. Prijs? 129 euro voor de 1 TB versie bij Amazon.De Basis


Sabrent heeft een flinke collectie dus, SSD’s met 4-bit geheugen, Gen4 SSDs, combinaties daarvan, maar deze Rocket is gewoon een klassieke Gen3, 3-bit, NVMe SSD. Wel DRAM cache, verder weinig poespas. Nou ja, een beetje poespas, het aluminium doosje is best leuk.
SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Een keurig resultaat voor de Gen3 Rocket, netjes in het segment van de Gen4 SSDs, en aan de bovenkant van de Gen3 SSDs.

Full:


Als OS drive houdt hij diezelfde positie lekker aan de bovenkant van de Gen3 line-up goed vast. Het enige probleem wat hij hier tegenkomt is dat drives zoals de A2000 en de SN550 een stukje goedkoper zijn.

Consistency:


Wordt het echt zwaar dan houdt hij wederom heel goed stand. We zien hier sommige Gen4 SSDs flink terugzakken, maar de Rocket pakt een mooie 6e plek overall.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.Gewoon wat je verwacht van een degelijke Gen3 SSD.


Conclusie


We hebben nu vier SSDs van Sabrent gezien. De Gen4 Rocket die op de hielen van de Gen4 top zit voor een veel lagere prijs, de Rocket Q die een prachtige extra SSD is voor een laag bedrag, en een Rocket Q4 die een beetje tussen wal en schip valt. Deze Rocket is weer een ander plaatje, het is namelijk gewoon een hele mooie, gebalanceerde Gen3 SSD die overall goed weet te presteren. Geen echte zwakke plekken, helemaal keurig.

Het enige probleem tegenwoordig, niet specifiek voor deze SSD, is dat er gewoon heel veel SSDs zijn om uit te kiezen, en dat er meer goede keuzes zijn. Je kan besparen met een iets tragere SSD zonder dat je er veel van merkt, en als je echt voor de prestaties wil gaan, met het oog op DirectStorage bijvoorbeeld, is het ook weer aantrekkelijk om iets meer uit te geven, bijvoorbeeld aan de Rocket 4. Maar er is niets mis met een mooie gebalanceerde Gen3 SSD die tussen de budget en top opties zit, dus een prima verdiende recommendation:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.