Sabrent Rocket Q NVMe review


Sabrent is in Nederland wellicht (nog?) geen grote naam, dat zijn ze wel degelijk in de US en elders in Europa via Amazon. Op onze laatste SSD videos kwamen dan ook heel veel verzoekjes om ook Sabrent mee te nemen.

En dat gaan we zeker doen! Maar liefst vier modellen passeerden voor de test, en vandaag bespreken we de Rocket Q NVMe, een SSD die het vooral van de prijs-prestatieverhouding wil hebben.De Basis


Sabrent doet één ding heel goed, en dat is de verpakking. In het doosje zit namelijk een leuk stalen doosje waar je SSD veilig in zit. Kleinigheidje en ergens onnodig, maar wel verdomd leuk. Zet toch de toon nietwaar?
De Rocket Q NVMe als SSD is echter niet bijster complex: hij maakt gebruik om 4-bit NAND om de kosten te drukken, voegt wel wat DRAM toe voor een rappe cache, en heeft verder weinig poespas: geen heatsinks, gewoon een simpele doch nette sticker erop. Het is ook gewoon een Gen3 SSD overigens, de Rocket Q 4 bespreken we later nog, maar die kost meer.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Een 4-bit flash SSD met een rappe cache moet het vooral van de cache hebben, en dus de kortere taken. Het is dus nogal belangrijk dat Sabrent hier scoort, en dat doen ze. Ze zitten in het hogere segment met wat effectief een budget drive is.

Full:


Hoe langer en intensiever de test wordt, hoe meer het 4-bit geheugen begint te wegen, en dat zien we hier. Als OS drive voor een intensief gebruikt systeem zijn er echt betere keuzes. Sterker nog dan is dit één van de zwakkere NVMe SSDs.

Consistency:


En dat verval zet natuurlijk door in de extreme tests, daar zie je alle 4-bit SSDs pijn lijden, daar zijn ze echt niet voor.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.Een beetje nutteloos, maar toch leuk om te zien dat hij het wel goed doet vergeleken met andere budget SSDs zoals de Kingston A2000 en de WD Blue SN550.


Conclusie


De Sabrent Rocket Q NVMe is een SSD met een hele, hele duidelijke doelstelling: een verdomd goede deal zijn als je een extra SSD voor je systeem zoekt die wel rap is, maar vooral ook betaalbaar is. Met 109 euro is hij één van de goedkopere opties om de markt, maar tegelijkertijd is het wel één van de snellere “budget” drives in lichtere taken. Denk aan het laden van foto’s, games, et cetera wanneer dit je tweede drive in je systeem is.

Een SSD met een duidelijke doelgroep dus, en daar heb ik geen problemen mee. Zoek je een OS SSD dan zijn er echt betere keuzes, en als server SSD wil je dit al helemaal niet, maar je kan een SSD niet in elk opzicht top laten zijn zonder de kosten hard op te laten lopen. Als je niet te veel uit wil geven, maar wel een snelle extra opslag wil toevoegen aan je PC is dit gewoon een top-deal.

Interesse? Sabrent is te koop bij Amazon


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.