Samsung 870 EVO review


Om de zoveel jaar is het tijd voor een nieuwe EVO SSD van Samsung. De populaire 860 EVO is inmiddels al weer drie jaar oud, en hoewel we weliswaar tegen de beperkingen van de SATA poort aanlopen valt er natuurlijk altijd nog wel wat te verbeteren. Dat viel ons in elk geval op toen we recentelijk met een hertest van alle SSDs waren begonnen, de in theorie goedkopere 870 QVO bleek namelijk dankzij een nieuwere controller in sommige benchmarks sneller dan de luxere EVO serie. Dat kan natuurlijk, en dus was het tijd voor een frisse 2021 variant: de Samsung 870 EVO.

De 870 EVO komt in capaciteiten van 250 GB tot 4 TB, en hoewel Samsung adviesprijzen heeft gegeven trekken we ons daar weinig van aan omdat die in de praktijk (bij Samsung) simpelweg niets zeggen. We gaan uit van het feit dat de 870 EVO de 860 EVO volledig komt te vervangen op vergelijkbare prijspunten, dus ca 110 euro voor een Terabyte, en niet de 159 die Samsung claimt en welke zou betekenen dat deze SSD nooit tot zijn recht zou komen.

Liever een Video? 🙂


De Basis


Aan de buitenkant geen veranderingen: Samsung behoudt hun eenvoudige zwarte design. Niets mis mee, en in sommige behuizingen zie je de SSD nog en dan wil je volgens mij liever dit zijn dan een of ander stickervel. Daarbij blijft het metaal, dus het oogt en voelt net even chiquer.



Intern is ook weinig anders. Nog altijd zien we 3-bit MLC geheugen, een DRAM cache en wat SLC cache, waarbij grotere capaciteiten profiteren van grotere caches. De garantie is ongewijzigd op 5 jaar en 600 TBW per Terabyte, en hardware encryptie is onverminderd aanwezig. Het enige wat eigenlijk nieuw is is die controller. Samsung gebruikt dezelfde naam als bij de 870 QVO, maar we weten niet of er intern toch nog iets is bijgewerkt. Op papier is het enige verschil met de QVO nu dat die 4-bit MLC flash gebruikt in elk geval.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD doorgaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


We kijken specifiek even naar het verschil tussen de 1 TB 860 EVO en 870 EVO, en zien daar dat het nieuwe model in een praktijktest echt een stukje sneller is. Uiteraard blijven de meeste NVMe drives buiten schot, maar de 860 EVO was in vorige roundups al de betere SATA drive, en de 870 EVO versterkt die positie.

Full:


Hier zien we wederom een duidelijke verbetering En nodig ook, want de 870 QVO doet het toch verdomd goed ondanks zijn 4-bit geheugen. Dat geeft aan dat Samsungs controller eigenlijk heel goed is, want zelfs met 4-bit geheugen kan hij dus goed meekomen. Maar, zowel als SATA drive, als vergeleken met menig instap NVMe drive, houdt de 870 EVO zich toch goed stand.

Consistency:


Hier zet dezelfde lijn eigenlijk door, en houdt hij zijn prestaties best goed vast op de lange termijn. Capaciteit maakt in deze test wel verschil, dus dat vertekent het verschil tussen de 860 EVO en 870 QVO wat, maar je ziet dat een grotere EVO juist weer verder weg trekt.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Zoals eigenlijk te verwachten was, geen groot verschil, praktisch verwaarloosbaar.

Omdat Samsung bewust focust op lage QD resultaten in hun eigen documentatie voegen we nog een test toe, de ATTO Benchmark suite met de QD op 1 ingesteld (standaard doet die QD 4). Daar zien we juist weer totaal geen verschil.



Conclusie


Samsung kon eigenlijk geen kant op met hun 870 EVO. De maximale snelheden waarmee SSD fabrikanten al jaren zwaaien in hun marketing worden beperkt door de SATA aansluiting, en M.2 NVMe SSDs zijn inmiddels zo goedkoop dat ze zelfs voor budget- of middenklasse systemen prima logische keuzes zijn; los van de prijsbesparing kan je daar nog wat meer prestaties verwachten (bij de meest modellen in elk geval), en heb je ook geen kabel rommel.

Desondanks blijft er markt voor SATA drives, zowel in hoge capaciteiten als voor gevallen waar geen ruimte is voor M.2 NVMe drives. Samsung deed dus het enige wat ze konden doen: een SATA lijn aanhouden en die voorzien van een iets nieuwere controller. Die zorgt dat de SSD weer lekker up-to-date is, met prestaties in het topsegment van SATA SSDs, zowel voor lichte taken als secundaire drive en als primaire drive. Kortom, de nieuwe EVO is wederom de SATA performance SATA drive van dit moment.

Dan rest enkel de prijs, die bij lancering vermoedelijk te hoog zal zijn en de 860 EVO aantrekkelijkker zal maken, maar op termijn zal de 870 de huidige positie van de 860 overnemen; een paar euro boven budget drives, en grofweg op het punt van middenklasse NVMe SSDs. Dat zou betekenen dat je nog altijd een mid-range M.2 NVMe drive zal willen kopen zolang je daar plek voor hebt, maar zodra je SATA nodig hebt, of in hogere capaciteiten gaat shoppen, zalde 870 EVO net als zijn voorgangers weer tot de meest aantrekkelijke all-round drives behoren.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.