Samsung 980 Review

“Snel zonder DRAM?”


Vandaag brengt Samsung hun nieuwe 980 M.2 NVME SSDs uit. Geen PRO, EVO of QVO toevoeging, gewoon de 980. Op zich geen echt nieuwe stap voor Samsung, vroeger (toen alles beter was enzo) hadden Samsung SSDs ook geen toevoeging, en tegelijker ook een logische: De performance focussed EVO en PRO modellen zijn tenslotte vaak aan de prijzige kant, en een betaalbaarder alternatief die niet naar 4-bit MLC of QLC terugzakt ligt dan best voor de hand.

Wat mag je ervan verwachten? Dat vertelt Nada je in de onderstaande video. Of scroll door voor een samenvatting.


Wat is de Samsung 980


Laten we beginnen met hoe de Samsung 980 in elkaar zit. Het is een M.2 NVMe SSD, maar wel een 3rd gen model, en geen 4th gen zoals bijvoorbeeld de 980 PRO. Dat zet wel wat druk op gebruik in de meer high-end systemen van vandaag.


Er is gekozen voor 3-bit MLC geheugen en SLC caching, al geeft Samsung kennelijk niet langer aan uit hoeveel lagen het geheugen bestaat, of wat de exacte controller is die ze gebruiken. Ze waren al schaars met informatie, maar nu moeten we het doen met de opmerking dat de 980 een “in house controller” bevat.


Verder blijft de uitstraling typisch Samsung lekker strak, zijn de duurzaamheids specs (600GB TBW voor het 1 TB model) prima, krijg je de gebruikelijke 5 jaar garantie, en zitten er de nodige encryptie opties in.


Wat ontbreekt is de DRAM cache, iets wat Samsung wil opvangen met Host Memory Buffer (HBM), het gebruik van een klein stukje van je werkgeheugen om de prestaties te bevorderen, onderdeel van de NVMe spec, en iets wat tot dusver nooit echt goed heeft gewerkt in concurrerende SSDs.


Wat is er leuk aan de Samsung 980


In de praktijk blijft dat laatste toch goed te werken bij Samsung, wat de deur open zet voor een nieuwe generatie aan SSDs die zowel betaalbaar als rap zijn. In de PC Mark 10 Quick test toont de 980 zich een prima capabele secundaire SSD voor je systeem.


En in de PC Mark 10 Full test toont de 980 zich zelfs als één van de beste Gen3 drives die je kan kopen, voorbij menig Gen4 SSD. Samsung zet dus iets neer dat nadrukkelijk heel goed werkt voor de meeste consumenten, want ik vermoed dat de meeste consumenten toch één SSD kopen en die als prima drive voor alles-en-nogwat (maar niet intensieve IO scenarios) gebruiken.


Positieve bijkomstigheid zijn de bescheiden thermals, zelfs tijdens de stress test blijft de drive acceptabel koel met ca 85 graden. Een heatsink kan geen kwaad maar is dus niet noodzakelijk, en ook laptopgebruik moet zo goed te doen zijn.

Wat kan er beter aan de 980


Het is belangrijk te weten dat Samsung dus bespaart terwijl de dagelijkse prestaties er niet op achteruit gaan, of zelfs op vooruit gaan, maar er zitten wel degelijk consequenties aan het design. Zo is het niet de rapste drive als je vooral naar file transfers kijkt.



En zodra je de drive echt gaat stressen in een intensief scenario dan zakken de prestaties ook heel hard terug, onder het punt van gewoon een goede SATA drive zelfs. Het is dus een echte consumer drive, en geen pro-sumer of pro drive.


Samsung laat ook punten liggen door deze 980 in capaciteiten tot 1 TB uit te brengen, terwijl 2 TB drives al best gangbaar zijn. Plus de adviesprijzen zijn in typische Samsung stijl heel hoog; 150 euro voor 1 TB is lastig te verdedigen wanneer de top (en concessie vrije) SSDS vanaf zo’n 180 euro te koop zijn, en goede instappers rond de 100 euro kosten. Nu trekken Samsung prijzen altijd vlot bij, maar het zet wat druk op het value perspectief op moment van schrijven en lanceren. Ik vermoed namelijk dat deze SSDs op termijn namelijk wel “Great Value” zouden kunnen verdienen, maar met enkel de adviesprijzen aan informatie op dit moment is dat nu veel te voorbarig.


Conclusie


Ik heb het vermoeden dat de engineers van Samsung heel bewust aan het werk zijn gegaan met een SSD die goedkoop te produceren is en toch goede prestaties levert voor de grote massa. En dat is ook zeker het resultaat, met uitzonderlijk goede prestaties voor een licht tot gemiddeld zwaar system en-of laptop. In de veronderstelling dat de 980 straks maar een bescheiden meerprijs gaat dragen boven bijvoorbeeld de SN550 of A2000 dan wordt het een hele sterke optie voor iedereen die een 970 EVO Plus of 980 PRO toch net wat te prijzig vindt.

De keerzijde moet echter duidelijk zijn: Gebruik deze drive niet in echt intensieve scenarios, daar zien we de beperkingen heel duidelijk terug.

Kortom, een SSD met een duidelijke doelgroep en duidelijke beperkingen. De bal ligt nu bij Samsung om te zorgen dat de straatprijzen op een aantrekkelijk niveau komen. Iets wat ze officieel natuurlijk niet mogen sturen, maar uiteindelijk natuurlijk wel zelf in de hand hebben met hun prijzen aan distributeurs en webshops.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.