Samsung T7 review


Naast de Samsung T7 Touch met vingerafdrukscanner brengt Samsung ook de T7 uit, je raad het al: dezelfde SSD zonder scanner. Even compact en chic, maar dan een paar euro goedkoper. Maar is het ook een goede externe SSD?


De Basis


Samsung scoort vaker punten met design, en dat is ook hier het geval. De T7 is één van de compactste externe SSDs, en één van de lichtere: 85 bij 57 bij 8mm en 57 gram merk je heel weinig van. En hij is tegenlijkertijd chic en stevig dankzij de metalen constructie. Minimale branding ook, geen lelijke logo’s overal, helemaal keurig.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Hier belandt de T7 een beetje in het midden; er zitten wat USB 3.2 Gen 2 drives boven, maar ook eronder. Het is echter zeker niet de snelste externe SSD om actief vanaf te werken.

Full:


Net als de T7 Touch valt de T7 hier ook bes ver terug, eigenlijk te ver als je het mij vraagt. Samsung doet normaliter toch mee voor de winst, maar bij intensief langdurig gebruik komen ze er eigenlijk niet echt aan te pas. Zowel de Crucial X8 als de Sandisk Extreme Pro (2019) zijn in de regel goedkoper, en hier sneller.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Hier lijkt de Samsung T7 eigenlijk een beetje een gemiddelde USB 3.2 Gen2 drive; er zijn snellere opties, maar ook tragere opties. De snelste Gen2 (Dus niet 2×2) drives schrijven de 100 Gigabyte echter in onder de 2 minuten weg, terwijl de T7 de 3 minuten nadert, en dat is best fors.Conclusie


Normaliter is Samsung geen prijsvechter, en normaliter is dat ook geen probleem. Zeker bij interne SSDs zijn ze toch vaak de snelste, en een beetje meerprijs past dan wel. In de externe drives zijn ze echter niet de snelste, maar zitten ze meer in het midden van de USB 3.2 Gen2 line-up, terwijl de prijzen toch wat hoger zijn. En dat maakt mij nou niet dolenthousiast over deze SSD, ondanks het feit dat hij erg compact is, chic afgewerkt, en licht; koop je dit zonder de resultaten te bekijken dan kom je echt niet ongelukkig thuis. Zeker als je een beetje uitstraling wel kan waarderen.

De echte kracht van de T7 ligt echter toch bij het Touch model, want die maakt encryptie echt heel makkelijk, en dat vind ik een echte, harde meerwaarde in een zee van veelal toch prima alternatieven. En, normaliter betaal je daar maar een paar euro meer voor de T7 Touch dan voor de standaard T7.

De T7 is echter geen slechte schijf, hij is enkel te prijzig momenteel voor de prestaties die hij biedt. Dat betekent dus dat Samsung enkel de prijs hoeft aan te scherpen om hem weer een leuke deal te maken. Momenteel is hij bijvoorbeeld in de aanbieding bij Amazon (toch 30 euro eraf), en dat verandert het plaatje weer. Kortom, nu weet je wat de T7 wel en niet is, en is het enkel de vraag wat hij kost op het moment dat jij een SSD wil kopen. Is hij scherp geprijsd dan is hij leuk, zie je één van de rappere alternatieven voor minder geld, dan ligt een andere keuze voor de hand.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.