Samsung Portable SSD T7 Touch review


De Samsung T5 is al ruime tijd één van de populairste producten als het op externe SSDs aan komt, en vandaag hebben we de opvolger (of eigenlijk een nieuw familielid) in handen: de Portable SSD T7 Touch. Deels gebaseerd op de T5, maar dan met USB 3.2 Gen 2 voor hogere maximale snelheden, en met een ingebouwde vingerafdruklezer om beveiliging aantrekkelijker te maken. De T7 Touch komt in zowel zwart als zilveren kleurstellingen, en in 500GB, 1TB of 2TB capaciteit.

Liever een video kijken?


Het Design


Het ontwerp van de T7 Touch is vergelijkbaar met de T5: iets dunner, iets langer, maar herkenbaar familie. Niets mis mee als je het mij vraagt, het is een chic ding om te zien met zijn aluminium. Met 57 gram is het niet de aller lichtste SSD op de markt, maar dit merk je nauwelijks in je broekzak. Helaas heeft hij geen IP rating, dus ga er niet mee zwemmen.
De aansluiting is uiteraard USB Type-C, en je krijgt zowel een Type-A als Type-C kabel om hem mee aan je PC, Mac, of Telefoon mee aan te sluiten. Ja, Android telefoons kunnen er ook mee overweg als je snel een backup wilt maken zonder tussenkomst van de PC.

Vingerafdrukscanner


De grote nieuwe truuk is de ingebouwde vingerafdrukscanner. Nee, echt nieuw is dat niet, Samsung bouwt ze al jaren in onze telefoons en jaren geleden hadden we al USB sticks met vingerafdrukscanners. Ook de achterliggende beveiliging is niet nieuw, die zat ook al in de T5 bijvoorbeeld. Toch is het een relevante innovatie, want op SSDs hebben we ze nog niet gezien, en het is een wezenlijk verschil om even je SSD te unlocken met een snelle swipe van je vinger dan dat je een code in de software moet invoeren. Vooral het feit dat je de software ook niet nodig hebt, en dit dus ook kan gebruiken op je school- of kantoor PC (mits ze externe drives mogen lezen) is daarom positief. Eveneens positief is dat het ledje rondom de scanner als status-led functioneert, een fijne bonus.


Software installeren, wachtwoord maken, wat vingerafdrukken scannen, en je hebt er geen omkijken meer naar. Technisch kan je argumenteren dat dit niet per sé veiliger is, maar in mijn optiek zie ik liever beveiligingsmogelijkheden die mensen daadwerkelijk gebruiken dan mogelijkheden die onbenut blijven omdat men te lui is om ze toe te passen. Klinkt hard, het is echter wel de realiteit.

SpecificatiesAllemaal volgens het boekje. Alleen zou er 5 jaar garantie mogen staan. Samsung doet dat tenslotte ook bij hun interne drives, en Sandisk doet dat met hun USB 3.2 Gen 2 concurrent.

Prestaties


Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden.
De T7 Touch doet het logischerwijs prima als USB 3.2 drives, met rappe beyond-SATA transfers. De prestaties in de tests met meer kleine files zakken echter iets terug ten opzichte van o.a. de Sandisk Extreme Pro, en ook in PC Mark 8 is dat zichtbaar.


Conclusie


Het is even afwachten wat de prijzen gaan doen, maar over het concept van een externe SSD die het veilig houden van je files makkelijker maakt zijn wel wel te spreken. Kijken we naar pure transfers doet hij het uitstekend, maar het voornaamste minpunt zijn de mindere prestaties in PC Mark 8 en zodra je random gaat lezen en schrijven met veel kleine files. En hoewel we al contact hebben met Samsung hierover en moeten zien of ze dit met een firmware update kunnen aanpakken moeten we voor nu even concluderen dat als je een SSD zoekt om live vanaf te gaan video editten bijvoorbeeld (op dat moment zijn die prestaties echt aan de orde) deze over zouden slaan.

Maar als rappe externe opslag om je files naar toe te schrijven of van uit te lezen? Dik prima, zo is hij een stuk sneller dan USB 3.1 / USB 3.2 Gen 1 drives, en vooral als jij denkt dat die vingerafdrukscanner het verschil maakt tussen het gebruik van encryptie of juist niet moet je daar over na denken. Die nadruk op de wens voor die makkelijke beveiliging is wel cruciaal, want Samsung is tegenwoordig niet de enige die rappe SSDs maakt (Transcend ESD350C bijvoorbeeld, voor minder geld). Reden om de ogen dus even scherp op de prijs te houden, maar ik denk zelf dat deze kleine feature wat betreft gebruiksgemak toch een grote impact heeft:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.