Sandisk Extreme Pro Portable SSD V2 review


In onze externe SSD content doet Sandisk het eigenlijk al jaren goed. Eerst met de Extreme Portable, daarna met de Extreme Pro Portable. En inmiddels is er van die laatste een nieuwe versie, de Extreme Pro Portable V2, oftewel de 2000MB per seconde versie. Mits je een 2000MB per seconde USB poort hebt uiteraard. We gaan kijken of hij de winst weer weet te pakken.

Deze SSD is verkrijgbaar in 1 TB, 2 TB en 4 TB varianten.


De Basis


Aan de buitenkant is niets verandert aan de V2, die ziet er exact hetzelfde uit als de V1. Nog altijd is het een stevige, rubber-achtige constructie die prima stevig voelt, met wat metalen rode details. Het is een chique externe unit met een mooie bonus: alleen de Sandisk SSDs in de grafieken zijn waterdicht.

Met 58 x 110 x 10mm (64mm2) is het niet de aller kleinste, maar hij past prima in een broekzak. En ook de 84 gram (7 gram meer dan de voorvanger) storen niet.
ADATA richt zich vooral op een laag gewicht en compacte vorm. Met 86 x 62 x 10mm (53mm2) is hij redelijk compact, maar niet uitzonderlijk in onze line-up. Met 36 gram is hij wel één van de lichtere. Om dat mogelijk te maken kiest ADATA echter voor plastic, en nogal goedkoop voelend glimmend plastic. Het soort waar krasjes op zitten op het moment dat je er naar kijkt. En dat is toch jammer, want de meeste andere SSDs in de grafiek voelen gewoon chiquer aan. Licht is leuk, maar licht en aluminium is leuker dan een goedkoop gevoel.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


De Sandisk is wederom een prima SSD om vanaf te werken, al wordt hij op de hielen gezeten door goedkopere USB 3.2 Gen2 drives. Tegelijkertijd zien we dat de (veel grotere) Gigabyte een stuk sneller is, en hetzelfde gaat op voor de Seagate.

Full:


Gebruik je hem intensiever dan houdt hij relatief gezien heel goed stand. Alleen de Gigabyte blijft hem comfortabel voor, dat valt te behappen wanneer je bedenkt hoeveel kleiner de Sandisk is.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Koop je een SSD om primair bestanden over te zetten dan ontlopen de meeste SSDs in dezelfde klasse elkaar niet, althans niet in dit hogere segment. Hou er wel rekening mee dat je een rappe USB 3.2 Gen2x2 aansluiting nodig hebt om die 1000MB per seconde te passeren, de meeste PCs hebben dat niet.Conclusie


Kortom, Sandisk presenteert zichzelf wederom heel netjes. De enige SSD die hij echt voor zich moet dulden is de Gigabyte Vision. Maar die is echt significant groter, wat hem veel minder aantrekkelijk maakt als je een SSD zoekt die je makkelijk meeneemt, bijvoorbeeld in je broekzak. Tegelijkertijd is die echter niet duurder, dus in dat opzicht voelt Sandisk wel druk voor gebruikers die hun SSD vooral op het bureau laten liggen.

De grotere druk komt van goedkopere USB 3.2 Gen2 drives, zo veel systemen met zo’n 2000MBps poort bestaan niet, dus de doelgroep van dit product is redelijk bescheiden. Voor de meeste use cases ligt de prima en veel goedkopere V1 meer voor de hand.

Maar goed, wil je de snelste oplossing dan kost dat wat meer. En dan denk ik dat Sandisk een mooi totaalplaatje neer zet. Hij is niet de aller snelste, maar de op één na snelste zijn is geen schande, en met zijn kleinere maat, stevige afwerking, grippy feel en waterdichtheid is het wel een lekker praktisch ding om overal mee naar toe te slepen:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.