SCUF Envision Pro Review


Als je een controller voor je PC wilt dan kom je vaak uit bij Xbox controllers die, al dan niet met een dongle, toevallig ook op de PC te gebruiken zijn. Maar een echte dedicated PC controller is zeldzaam, helemaal als je die dan ook nog eeens helemaal naar eigen wens wilt tunen. (i)Cue de SCUF Envision Pro, een nieuwe controller van SCUF (lees: Corsair) die zich puur op PC gebruikers richt en belooft ook echt goed aanpasbaar te zijn.

Enkele weken met de Envision Pro verder is het tijd voor een evaluatie.


Wat vinden we leuk aan de SCUF Envision Pro


Wat direct al opviel was dat de Envision Pro heel degelijk voelt en goed in de hand ligt. Weliswaar wat zwaarder dan je instap Xbox controller, maar het is zeker geen zwaargewicht. Materiaalkeuze is keurig, er zit geen flex in, en de grip aan de achterzijde geeft hem, je raadt het al, een goede grip. Persoonlijk ben ik ook voorstander van het design, dominant grijs met wat oranje (eventueel aanpasbaar) details.Zoals je van een high-end controller verwacht zitten er de nodige extra knoppen op. Extra knoppen aan de zijkant, vier knoppen extra achterop, en ook nog eens 5 extra programmeerbare knoppen voorop. Nog belangrijker: alle switches (inclusief het d-pad) heeft scherpe, mechanische switches. Dat geeft een overtuigend high-end gevoel vergeleken met de gemiddelde spons dat een standaard controller is.Alles is via de iCue software ook volledig naar wens in te stellen. Net als bij een toetsenbord kan je zelf eventueel macros maken, maar ook de thumbsticks en triggers zijn volledig instelbaar. Je kan drie profielen op de controller zelf opslaan, dus je hoeft de software niet geinstalleerd of actief te hebben om daar gebruik van te maken.
Ook wat andere features betreft bevalt de Envision Pro goed. De hair-trigger optie is aanwezig, rumble is aanwezig, en het is een PC controller van SCUF, ofwel Corsair, dus RGB was natuurlijk ook te verwachten. Daarbij kan je hem zowel draadloos gebruiken via de dongle (Corsair Slipstream), of bedraad via USB.


Ook fijn: deze controllers zijn ook fysiek aardig te customizen. Faceplate kan vervangen worden, zo ook de thumbsticks.


Wat vinden we niet leuk aan de SCUF Envision Pro


Toch valt er ook wel wat op aan te merken. Zo is hij niet customizable a la Steam Deck. Ik had graag gezien dat de hele onderdelen vervangen hadden kunnen worden, bijvoorbeeld door hall effect sticks, iets waar SCUF nog altijd niet aan begint.


Het is ook echt een PC controller. We klagen soms dat de PC een beetje een kanttekening is bij menig controller, maar bij deze unit hadden we toch graag console compatibiliteit ook als kanttekening kunnen toevoegen. De focus is duidelijk, maar je moet dus wel heel bewust op zoek zijn naar een dedicated PC controller.


We zouden ook graag zien dat SCUF producten in winkels zouden verschijnen, niet alleen via hun eigen site. Dat zijn ze natuurlijk niet verplicht, maar zou wel tot wat meer prijsconcurrentie leiden. Daarbij geeft SCUF, ook op hun Europese websites, slechts één jaar garantie. Iets wat mij niet alleen wettelijk lastig hanteerbaar lijkt, maar ook gewoon een beetje sneu overkomt voor een product van 200 euro.


Toch zijn het vooral randzaken die in dit minpunten lijstje komen, want in gebruik hebben we er niet veel. Het is een bekend punt van side-buttons dat je die afhankelijk van je grip wel eens onbedoeld kan aanraken, maar ze zijn ook uit te schakelen als dat een probleem is en ik heb ze liever aanwezig dan afwezig. Kort gezegd: product-technisch hebben we hier niet veel op aan te merken anders dan dat SCUF zich op volledige aanpassbaarheid en volledig reparabele designs mag focussen.


SCUF Envision Pro Conclusie


Zelfs als fanatieke toetsenbord-muis gamers zeggen wij dat een een goede controller voor tal van games nu eenmaal de beste oplossing is. Tot dusver was de acceptabele oplossing voor ons om dan maar via een dongle een Xbox controller er bij te pakken, maar Scuf laat met de Envision Pro zien dat een uitstekende, praktisch ultieme PC-only controller gewoon mogelijk is. Hij voelt degelijk, heeft hele fijne knoppen, is volledig aanpasbaar, en zit goed in de features.

De prijs is fors, maar niet zo extreem als de made-to-order Scuf modellen. Vergeleken met de recent gelanceerde ROG controller bijvoorbeeld zien we hier een veel beter, veel meer overtuigend product voor een relatief te overziene meerprijs. 200 euro is niet voor iedereen weggelegd, maar voor de ervaring die we hier krijgen kunnen we het accepteren.

De praktische ervaring zet SCUF op voor een overtuigende Editor’s Choice, maar een paar randzaken moeten toch eigenlijk net wat beter voor de hoogste onderscheiding. Zo verwachten we gewoon minimaal 2 jaar garantie, plus een no-fuss, no-cost retourbeleid zoals voor Xbox en PS controllers mogelijk is via reguliere retail kanalen. Ook is het tijd voor hall effect sticks op dit prijspunt en erboven, of minimaal tijd dat het als optie wordt aangeboden.

Enkele verbeterpunten dus, maar dat neemt niet weg dat de SCUF Envision Pro een overtuigende controller is, en met gemak zelfs de meest overtuigende PC Gaming controller van dit moment.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.