null

Inleiding

Na een aantal case reviews heb ik besloten eens iets anders te doen: Een cpu koeler. Eigenlijk had ik totaal geen noodzaak deze te kopen, maar omdat reviewtjes maken wel een aardig stukje ontspanning is, had ik besloten een niet te duur AMD overclock setje aan te schaffen, met wat koelers erbij. Mijn keuze voor de Mugen 4 PCGH is ontstaan omdat de Mugen 2 en 3 zeer populair en vaak aangeraden modellen waren, en er nog geen review voor de Mugen 4 op Tweakers stond. Daarnaast zou de Mugen met een prijs rond de 35 a 40 euro een zeer geschikte mid-range kandidaat moeten zijn voor veel gangbare systemen.

Gezien ik pas net begin met een koeler review heb ik echter nog niet veel vergelijkingsmateriaal, en zal ik de Mugen 4 PCGH afzetten tegen de AMD Stock koeler, en de Cooler Master Seidon 120V; een ca. Even dure closed-loop waterkoeler. Daarnaast zal ik de grafiek met temperaturen updaten zodra ik een andere koeler heb kunnen testen, om zo gaandeweg toch een meer volledige review te kunnen delen.

De Mugen 4 komt in 2 edities. De standaard Mugen 4, en de Mugen 4 PCGH, welke in deze review aan bod komt. Het verschil zit hem in de ventilatoren. Waar de Mugen 4 met 1 fan van max 1400rpm een geluidsproductie van max 28dB mee krijgt, krijg je bij de PCGH editie voor een paar euro meer een 2-fan setup in push-pull configuratie, die met een maximale snelheid van 800rpm niet boven de 12,5dB uit zullen komen. Uiteraard wil je wel een moederbord waar je 2 3pin fans op kan aansluiten (gelukkig de meeste), dan wel een fancontroller aan boord hebben.

Voor deze test, en toekomstige koelers, heb ik een setup gekocht van een ASRock FM2A88X Extreme 4+ met een AMD Athlon 760k. Een socket FM2 Quadcore met unlocked multiplier. Wellicht niet het grootste heethoofd denkbaar, maar deze set zal zeker representatieve performance resultaten van verschillende cpu koelers goed weergeven, en daarbij de relatieve prestatieverschillen tussen de cpu koelers onderling. Oftewel resultaten die ook goed bruikbaar moeten zijn voor kopers van een koeling voor een AM3 of Intel setup.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.