Scythe Mugen 5 PCGH review

Bijna net zo vanzelfsprekend als de komst van de Scythe Mugen 5 was de komst van de Mugen 5 PCGH uitvoering,waarbij Scythe in samenwerking met PC Games Hardware Magazine een versie uitbrengt met, volgens PCGH, de ideale balans. Net als bij de Mugen 4 PCGH komt dat in de praktijk neer op een Mugen 5 basis met twee ventilatoren van een ander type dan de Mugen standaard mee komt, en dan voor een paar euro meer. Primaire verwachtingen: een nog lagere geluidsproductie.


Wat verpakking was Scythe met de Mugen 5 vooruit gegaan sinds de Mugen 4, en ook hier is de verpakking keurig te noemen waar ze in het verleden nog wel eens wat karig waren met de bescherming. Intern het Mugen 5 koelblok, en de twee ventilatoren.




Accessoires op ietwat OCD wijze uitgelijnd. Opvallend uiteraard de losse schroevendraaier; noodzakelijk en handig, een tube koelpasta, en de backplate mounting voor Intel. Fan splittertje uiteraard ook wel handig.






Het koelblok zelf is fors afgemeten, maar niet gek hoog, en valt extra positief op met de nikkel afwerking van de koperen elementen voor een egale kleurstelling, en een extra dikke toplaag wat de uitstraling en indruk van kwaliteit toch ten goede komt. Zoomen we in op de details dan zien we toch echter een prima niveau metaalbewerking; beter dan welke Scythe tot dusver. Tevens valt het assymetrische design op met uitsparing aan de achterzijde voor geheugencompatibiliteit op zowel socket 115X en AM4 als de Intel Extreme platformen.













Geen grijze kleurstelling deze keer, maar een wat neutraler zwart design Scythe Kaze ventilatoren. Wel zijn de kabels netjes zwart en zien we rubberen hoeken tegen vibraties.





De specificaties van de Mugen 5 PCGH:

Model Name:
Mugen 5 PCGH Edition CPU Cooler

Model Number:
SCMG-5PCGH

EAN:4571225056203

Compatibility:
Intel®:
Socket LGA775
Socket LGA1150
Socket LGA1151
Socket LGA1155
Socket LGA1156
Socket LGA1366
Socket LGA2011 / 2011-v3 (Square ILM)

AMD®:
Socket AM2
Socket AM2+
Socket AM3
Socket AM3+
Socket AM4
Socket FM1
Socket FM2
Socket FM2+

Please note that an original backplate with screw mounting is needed for installation on mainboards with AMD sockets. Please check before buying if the backplate is fixed by screws (example)! If the backplate uses plastic-pins, mounting of this cooler is not possible.

Overall Dimensions WxHxD:
130 x 154,5 x 133 mm / 5.12 x 6.08 x 5.24 inch (including fans – more details)

Weight:
1020 g / 36 oz

Accessory:
Mounting parts for Intel and AMD sockets, fan, fan clips, thermal grease, installation manual.

Baseplate Material / Heatpipes:
Nickel-plated copper (additional information)

Fan Specifications
Model Name:
Kaze Flex 120 PWM

Dimensions:
120 x 120 x 27 mm / 4.72 x 4.72 x 1.06 inch

Noise Level:
4 ~ 14,5 dBA

Air Flow:
16,6 ~ 43,03 CFM / 28,2 ~ 73,1 m³/h

Fan Speed:
300 ~ 800 rpm (±10%) (PWM-controlled)

Static Pressure:
0,75 ~ 4,8 Pa / 0,076 ~ 0,49 mmH²O

Bearing Type:
Sealed Precision FDB

Voltage:
12V

MTTF:
120.000 Hours (25°C)

De basis is niet anders dan wat we bij de Mugen 5 zagen, wat op zich weer vrij gangbaar is: alle courante en zelfs lang-niet-courant-meer sockets worden nog altijd ondersteund, inclusief AM4, het gewicht is redelijk in lijn met de verwachtingen van een flinke toren, zo ook de afmetingen al mag een hoogte van 154,5mm wel even de aandacht gezien dat in vrijwel alle typische tower cases zal passen.

Meeste aandacht voor de ventilatoren, naast dat het opvalt dat we er twee krijgen vallen ze op met een lage 800 RPM maximum snelheid en eveneens lage 300 RPM minimum snelheid. Ook opvallend is dat Scythe niet langer ‘sleeve bearing’ aangeeft, maar ‘Sealed Precision FDB’ met een verhoogde levensduur van 40.000 uur naar 120.000 uur; de tijd zal het ons moeten leren hoe dat uitpakt, maar op papier duidelijk beter.


Voor de Mugen 5 hadden we reeds een installatiefilmpje gemaakt. Hopelijk vanzelfsprekend dat het weinig uitmaakt hoe je een zwarte of grijze ventilator erop plaatst?

AM4 komt feitelijk op hetzelfde neer: Standaard clip systeem eraf, stand-offs erop, en de clips vastschroeven alvorens je de koeler zelf op dat frame schroeft. Appeltje eitje, niet te veel koelpasta op je eitje.






Vervolgens zien we het werkgeheugen en het eerste PCI-e slot keurig vrij zijn:




Na wat moederbord struggles met het i7-4770K testplatform waarop de laatste jaren werd getest moesten we het even anders aanpakken. We gaan inmiddels de goede kant op en hebben een aantal koelers getest op een Intel Core i7-7700K, inclusief de oudere NZXT Kraken X61 om een bruggetje te slaan naar de oude lijst. Let op: Dat houdt niet in dat je blindelings tussen de verschillende platformen kan vergelijken, het is slechts indicatief. Er wordt getest op een testbench zonder verdere koeling.

Temperaturen zijn gedelta’d (om maar slecht te vertalen) naar een kamertemperatuur van 23 C, CPU load komt van Prime95 (v28,5) Small FFT test, dat is een zware CPU en FPU test ruim voorbij typisch game- of beeldwerk (Bij een beetje AIO loopt dat verschil eenvoudig op tot 10 graden of meer). De reden voor deze zware stresstest is om onderliggende verschillen aan te tonen; een eenvoudigere test zegt dan te weinig. Temperaturen worden genoteerd nadat deze minimaal 10 minuten stabiel (binnen 2 C fluctueren) zijn.

Verder zetten we de lijn met de 40dBA vaste geluidsproductie test verder. Deze wordt gemeten met een Voltcraft SL-100 decibelmeter op een afstand van 30 cm van de testbench. Waarom 40dBA? 40dBA op een open testbench is een bescheiden hoorbare geluidsproductie die, wanneer je hem in een degelijke case zou plaatsen, zich zou vertalen naar een marginaal hoorbare totaal build. Gezien we bij een onwaarschijnlijk zware processorbelasting meten zou je verwachten dat die combinatie bij normaal gebruik, en uitgaande van nette prestaties in de grafiek uiteraard, nimmer hoorbaar zou moeten zijn in de prakijk. Vooral een praktisch meetpunt dus, en daarbij een redelijke test van efficiëntie: op pure koelresultaten kan een fabrikant ‘valsspelen’ met een mega luide oplossing.



Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

Eerst nogmaals even het oude lijstje om te tonen waar we waren gebleven:


En dan naar de nieuwe opstelling met 7700K:



We hadden al geconcludeerd dat de Mugen 5 een hele redelijke towerkoeler is, en in die review haalde ik al aan dat de maximale geluidsproductie van de Mugen 5 dermate bescheiden is dat hij zelfs op maximale toeren niet aan de 40dBA komt op 30 centimeter afstand. Het komt dan ook niet als verrassing dat de resultaten van de Mugen 5 PCGH in beide grafieken hetzelfde is, de maximale fan RPM ligt tenslotte dusdanig veel lager dat je ook hier kon verwachten dat de 40dBA niet gepasseerd zou worden.

In de regel win je een graad of twee, hooguit drie, door een beetje ventilator toe te voegen aan een single tower koeler. Althans bij gelijke ventilator snelheid, maar in dit geval is het verschil dus iets kleiner wat te verklaren is door de flink lagere topsnelheid. Wat we niet in de grafieken kunnen aflezen vanwege de keuze voor een 12V test en een 40dBA test is dat de Mugen 5 PCGH zelfs op 100% snelheid nog aardig onder de Mugen 5 zit wat geluidsproductie, eenvoudig gezegd het verschil tussen hoorbaar en onhoorbaar. Helaas heb ik in de nabije omgeving de laatste tijd te veel geluidsbronnen om ook maar iets van een meting te doen onder de ca 37 dBA waar deze koeler niet boven komt, ook niet op luttele centimeters afstand, maar je kan dus wel stellen dat die prestaties van de Mugen 5 PCGH bij vrijwel geen geluid tot stand komen.

Op zich is het verschil in geluid ten opzichte van het kleine verschil in prestaties ook logisch te beredeneren; twee iets rustigere ventilatoren kunnen een gelijke airflow verzorgen als één iets vlotter model, en zeker bij dezelfde heatsink als basis verwacht je dan ook beperkt verschil in prestaties wanneer de geluidsdruk iets lager komt. De ene graad verschil die je wel ziet kan je m.i. ook zien als iets wat binnen de meet-marge valt dan echt relevant verschil; een remount zou de balans om kunnen draaien; ik kan aan de temperaturen in elk geval geen waarde hechten. De echte winst van de PCGH boven de standaard Mugen zal zitten in een vergelijking op minimale geluidsproductie, voor wanneer elke decibel telt, waarbij ongetwijfeld zal blijken dat twee echt onhoorbare ventilatoren vast die paar graden winst zullen kunnen tonen.

Een beetje suffe samenvatting wellicht, maar laten we er dan een wat optimistische spin aan geven: laten we vooral niet vergeten dat de Mugen 5 en de Mugen 5 PCGH uitstekende resultaten neerzetten, ook vergeleken met de wat duurdere AIO’s zoals die van Cooler Master, al lopen de luxere AIO’s logischerwijs wel wat uit, zeker op volle toeren waarbij de geluidsproductie niet te vergelijken is. Gezien de sub-ambient geluidsproductie van de Mugen 5, zelfs op het stilste moment kom ik op mijn huidige plek niet onder de 35 dBA ambient en dan moet ik de SL-100 praktisch in de Mugen stoppen om beweging te zien, is het positief dat je een i7-7700K op zijn staart kan trekken zonder een zuchtje geluid.



Tot zover valt direct niet gek veel enthousiasme op in de review, maar dat is vooral met de veronderstelling dat de grote stap die Scythe heeft gemaakt van de Mugen 4 naar de Mugen 5 vanzelfsprekend is. Laten we niet vergeten dat het montagesysteem flink is verbeterd, de bouwkwaliteit en afwerking van het koelblok duidelijk beter is, dat alle recente Scythe ventilatoren beter zijn dan voorheen (althans op papier, de tijd zal het moeten leren), en dat ook de aandacht voor accessoires is veranderd van budget-mid-range naar praktisch high-end: we zien wat standaard zaken als koelpasta in een tube, maar een degelijke schroevendraaier maakt toch echt een wezenlijk verschil bij de installatie. Ook zien we zaken zoals een perfecte geheugencompatibiliteit, geen PCI-e overlap, en een beperkte maximale hoogte wat hem in praktisch elke case met ruimte voor een 120mm achterin doet passen. Dat zijn stuk voor stuk degelijke punten en zorgen ervoor dat, ongeacht de versie waar jouw voorkeur naar uitgaat, je een echt uitstekende koeler in huis haalt.

Er is dus weinig mis met het Mugen 5 concept an sich, met of zonder PCGH toevoeging, al mag je jezelf wel altijd afvragen of de extra investering in een tweede ventilator, al is het maar een paar euro, echt de moeite waard is. Er is voldoende overclock marge zelfs met een enkele ventilator op 800 RPM of op standaard fan profiel, en zoals vaker voegt een tweede model hooguit een paar graden toe. Je kan met de PCGH dus voor een paar euro vergelijkbare prestaties houden met nog een paar decibel minder, en als je het op die manier bekijkt nadat je reeds een Mugen 5 op tafel hebt dan lijkt mijn wat ingetogen toon deze review ongetwijfeld wel begrijpelijk.

Ongetwijfeld zal daar een beetje in meewegen dat ik de net wat andere, opvallende stijl van de Mugen 5 ventilator zelf erg kon waarderen, en dat een dubbele zwarte ventilator de forse, maar nog ietwat typische towerkoeler veranderd in een bovengemiddeld breed beest met een algemene indruk meer in de richting van de oudere Mugens. Echter lijkt het niet meer dan realistisch dat je de PCGH versie van de Mugen zal overwegen wanneer stilte niet alleen een prioriteit is, maar wanneer je je totale build er om heen hebt gebouwd; in dat geval zal een gesloten, geluidsarme behuizing een vanzelfsprekendheid zijn.

Voor de meeste doeleinden is de Mugen 5 m.i. de logische, redelijke aanschaf tussen de twee en een uitstekende koop in de totale markt, en die paar euro erboven voor de PCGH niet bepaald ‘nodig’, waarbij ik ook rekening wil houden met de veelal ‘prima’ koelers die nog rond de 3 tientjes te vinden zijn. Voor de echte, meest fanatieke stilte-freak is de PCGH zeker een kijkje en het aanraden waard, want wat geluidsproductie versus prestaties is het een uitstekende koop, of voor zij die toch nog een leuke extra ventilator zochten, want de meerprijs voor simpelweg een extra fan is ook zeker zo gek nog niet.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/scythe-mugen-5-pcgh-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.