Scythe Ninja 5 review


Hoewel we van Scythe af en toe wat nieuwe productnamen voorbij zien komen, onder andere de Scythe Choten staat op de planning, zijn ze ook goed in het vasthouden aan oude vertrouwde productnamen zoals de Mugen (die afgelopen jaar aan de 5e iteratie toe was) en de Ninja, die nu voor revisie 5 aan de beurt is.

Voor de eerste Ninja moeten we iets van 13 jaar terug in de tijd, dus trouw aan de naam mogen we het wel noemen. Trouw aan het design? Tja, ik had toevallig de heatsink van de eerste Ninja in de hand afgelopen week, en bij de naamgeving houdt de vergelijking ook wel op. Het idee achter de naam hopen we echter wel aan te treffen: Scythe belooft Ninja-like stilte.

Prijskaartje: ca 55 euro, hier en daar inmiddels voor een paar euro minder te vinden.

Uitpakken, bouw en features


Bij het aanpakken van de doos was het direct even ‘wow’, want zoals de specs doen vermoeden is dit ding GROOT. Ja, met all caps. Doosje is in elk geval stevig, iets wat Scythe tot voorkort minder deed maar het laatste jaar of twee gewoon prima voor elkaar heeft.



Specs:


Als Scythe over de Ninja spreekt hebben ze het specifiek over de stille werking, zeker niet over de uitstraling, want de Ninja 5 is gigantisch en bereikt dat niet door enorme gaten in het midden te laten voor extra fans. Dat gezegd hebbende, de hoogte is alleszins bescheiden. Afwerking bovenop vereist weinig tekst, de foto’s spreken voor zich.





Zes dikke heatpipes verdelen zich over de vier kwadranten waar de hitte vervolgens verdeeld wordt over forse vinnen met meer ruimte ertussen dan normaliter het geval is. Afwerking keurig voor elkaar met vernikkelde heatpipes en een strak contactoppervlak.



De Kaze fans kennen we inmiddels van de Mugens, al is de nieuwe Ninja voorzien van twee stuks in plaats van één. Het zijn dezelfde fans als we kennen uit de Mugen 5 PCGH, oftewel met een lage maximale rotatiesnelheid van 800 RPM. Ze gaan dus niet voor maximale koeling, maar voor stilte zelfs als je je pwm settings niet zelf strak afstelt.



Montage


Installatie van de Ninja 5 is redelijk netjes in orde ondanks de afmetingen; die zitten je eigenlijk op geen punt in de weg behalve wanneer je moederbord met koelblok in een compacte kast probeert te proppen. In dat geval wensen we je veel sterkte, of behulpzame peuters, om de CPU power connector aan te sluiten.


De koeler is echter een eitje, deels omdat de backplate standaard al van schroefjes is voorzien. Voor de meest gangbare socket 115x is het een kwestie van backplate erachter, stand-offs erop, plaatje vastschroeven, pasta erop….






… sticker niet vergeten van het koelblok te halen, blok erop, en vastschroeven maar. Scythe is zo vriendelijk geweest om gaten in de heatsink te laten waar de meegeleverde schroevendraaier prima in past. Installatie is daarmee feitelijk niet lastiger dan welk ander typisch koelblok dan ook, met dus die kanttekening dat de ruimte in de case een factor blijft.




Onze Asus ROG Maximus X Hero, een dik ATX bord, lijkt bijna ITX prul onder dit monster. Zelfs van de dikke I/O covers blijft weinig over. Toch past het, en zien we dat het eerste PCI-e slot ook vrij blijft. Geheugencompatibiliteit is op zich op, low-profile geheugen past in de fan-positie die Scythe voor ogen heeft (bovenkant fan lijnt uit met de toppen van de heatpipes). We zouden de fan nog wat lager kunnen zetten zelfs met ons Corsair Vengeance LPX geheugen. Je moet extra hoog geheugen overslaan, en investeren in RGB is helemaal overbodig, maar de meest gangbare types passen prima.





Het is weliswaar een beest, maar dankzij de keuze voor 120mm fans in plaats van 140mm modellen is de compatibiliteit dus zo gek nog niet; tal van kleinere koelers waarbij je ook voor dergelijk geheugen wilt gaan, en de redelijk beperkte hoogte is in een typische tower behuizing ook geen issue.

Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot een graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:


Wat maximale prestatie betreft belandt hij ergens in het midden, al zal een oplettende lezer hebben gezien dat dit rijtje in de bovenste helft vooral hele stevige koelers en waterkoelers heeft zitten. De reden dat we direct de geluidsproductie erbij pakten is om aan te tonen dat de Ninja 5 dit doet met zo veel minder geluid dan elk van de concurrenten dat de vergelijking eigenlijk een beetje scheef gaat. De grafiek waar we normaliter het meest waarde aan hechten, de prestaties bij een vaste 40 dB(A), is voor dit unieke beestje eigenlijk ook niet helemaal eerlijk, de Ninja 5 kan nu eenmaal niet luider dan echt fluisterstil.


Had Scythe 1200 RPM fans toegevoegd dan hadden we ongetwijfeld een spannende strijd kunnen aanschouwen tussen de Ninja 5 en de Noctua NH-D15, maar Scythe kiest bewust voor stilte, gegarandeerde stilte ongeacht je moederbord instelling, en accepteert het feit dat hij daardoor dan maar niet bovenin de grafiek staat wanneer koelers voluit, of iets luider hun werk mogen doen. Iets als de Choten die standaard iets onder de 40 dBA zit lijdt er niet echt door, maar een koeler die bijna 10 decibel onder het testonderdeel blijft hangen is duidelijk in een nadeel. We kunnen je op een papiertje geven dat als we de limiet op 30 dBA zouden zetten dat de Ninja 5 dan de waterkoelers zou passeren, zo niet bovenaan eindigen.



Conclusie


En het is die hele bewuste keuze van Scythe die we ze niet kwalijk kunnen nemen. Dit is niet de koeler waarbij je af en toe even de fans op standje turbo kan zetten voor wat extra koeling voor je OC sessie, waarmee je een temp-record neer gaat zetten. Net als bij de Mugen 5 PCGH kunnen ze met de fans met beperkt toerental gewoon garanderen dat de eindgebruiker een fluisterstille koeler koopt. Dit ding is namelijk extreem stil, en daar ga jij als gebruiker niks aan kunnen veranderen. Minder keuze is niet altijd beter, maar de vraag naar stilte is veel gehoord en een zekerheid op dat vlak is punten waard.

Uiteraard vragen we ons af hoe stil stil genoeg is, en in hoeverre je zo’n mega blok echt wilt hebben of nodig hebt. Niet eens dat de Ninja 5 wat compatibiliteit betreft of installatie wat fout doet: installatie is erg soepel en goed doordacht, geheugencompatibiliteit is prima gezien er veel low- en standaard profile geheugen te koop is, expansieslot wordt niet overlapt, en de hoogte van dit monster is alleszins beperkt omdat we nog altijd over 120mm ventilatoren spreken.

Echter: na montage in een typische kast bouwen is lastig omdat je bijna nergens meer bij kan. Voeding vervangen? Extra fan aansluiten of afkoppelen? Haal het blok er maar weer vanaf. Niet dat montage van de Ninja 5 niet prima kan nadat je het moederbord inbouwt, of niet dat je met iets als een Mugen 5 of MA620P opeens wel overal heel makkelijk bij kan, maar er zijn verschillende gradaties van ‘lastig’ en op praktisch vlak is een Ninja 5 in een typische, niet extreem grote behuizing gewoon meer gedoe. Daarbij vind ik het ook jammer dat Threadripper compatibility ontbreekt, want juist in dat extreme segment kan de meerwaarde van een maatje meer vaak gewaardeerd worden.

Toch zijn we gecharmeerd van de Ninja 5. Niet omdat hij voor iedereen is, maar een dergelijke prestatie in absolute getallen, en een dergelijk groot gat wat geluidsproductie betreft, is technisch gezien gewoon knap gedaan. Daarbij is er ook zoiets als ‘objectief beter’ wat we moeten belonen, en wanneer we zien dat dit model grofweg dezelfde koelprestatie neerzet op net meer dan 30 decibel dan een objectief sterke aanrader als de Scythe Fuma Rev B op 40 decibel, dan is dat gewoon objectief sterk. Voor de meeste scenario’s zal de Mugen 5 PCGH nog altijd de logischere ‘stille’ keuze zijn, simpelweg vanwege de praktische voordelen en in de meeste gevallen zouden we je ook echt die kant opsturen, maar voor de niche die nog net even koeler willen in absolute stilte? De Ninja 5 heeft daar duidelijk z’n eigen plekje gevonden, net als voor mensen die gewoon echt het aller grootste willen hebben, maar daar geven we geen prijzen voor.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.