Seagate Barracuda 510 review


In de afgelopen dagen hebben we enkele tientallen SSDs hertest. Sinds onze laatste massatest zijn de nodige hardware fixes en windows updates uitgekomen, dus hoog tijd om wat bestaande SSDs opnieuw door de molen te halen en meteen wat nieuwe SSDs aan het assortiment toe te voegen.

In navolging van de Seagate Firecuda 510 is vandaag de Barracuda 510 aan de beurt, eveneens een M.2 NVMe drive gemaakt met snelheid én betrouwbaarheid als focuspunten.


Design


De Barracuda is de iets meer mainstream variant van de Firecuda die zich meer op de prosumer of enthousiasteling richt. Dat lijkt echter meer een marketing technische split dan een hardwarematige, want hoewel de sticker wat suffer is ontlopen de onderdelen elkaar niet veel. Ook hier zien we dezelfde Phison controller en Toshiba NAND chips, enkel de duurzaamheidsrating ligt iets lager (per hoeveelheid opslag) dan de Firecuda die op dat vlak echt uitblinkt. Dat wegen we echter nauwelijks, want ook de 320TBW duurzaamheidsrating is in de praktijk nauwelijks te halen voor zelfs een fanatieke PC gebruiker. Daarbij is de kans dat je er dubbel zo veel op kan schrijven alsnog groot, en is de garantie op praktisch elke high-end SSD sowieso 5 jaar.

Net als de Firecuda heeft de Barracuda ook DRAM cache en schrijft hij als SLC weg waar mogelijk voor hogere prestaties. Het voornaamste verschil lijkt daarmee dat de Firecuda vooralsnog vanaf 1 TB verkocht wordt, en de Barracuda tot 512GB. Op papier is er een 1TB variant, maar die zien we momenteel niet in het kanaal.



Het enige wat ik zelf jammer vind is een blauw PCB. In veel moederborden zie je het niet, maar een zwart PCB kan het verschil maken in een build waar je de SSD wel ziet; Samsung en WD hebben de look wat beter voor elkaar.

Specificaties




Waar testen we op?


Een SSD testen is een complex onderwerp, zeker een complexe test applicatie als Iometer geeft als snel een bulk data waar je u tegen zegt. Toch hoeft een keuze maken voor jou, de consument, helemaal niet belangrijk te zijn. Daarom richten we ons in het prestatie hoofdstuk op een klein deel van de resultaten, maar wel drie hele heldere delen: 1) Hoe snel kan je grote hoeveelheden data overzetten. 2) Hoe gaat de SSD om met een groot aantal piepkleine blokken. 3) Hoe gaat de SSD om met een typische gemengde workload die je van een consument mag verwachten: beetje gamen, beetje foto werk, beetje all-round use. Hapklare brokken dus.

Vervolgens testen we wel op performance consistentie en draaien we een zware stress test om mogelijke warmteproblemen op te zoeken, maar die data gebruiken we enkel wanneer het relevant is voor het product en de doelgroep.

Prestaties


Over de prestaties kunnen we kort zijn: die zijn dik in orde. De gelijkenissen met de Firecuda 510 zetten duidelijk door, maar dat is zeker niet verkeerd: goede maximale doorvoer, iets mindere maar alsnog prima 4K resultaten, en uitstekende real-world prestaties. Beide behoren tot de betere NVMe SSDs op de markt.








Het enige nadeel dat voor elk merk opgaat: er zijn gewoon heel veel ‘betere’ NVMe SSDs vandaag de dag.

Prijs


Net als bij de Firecuda komt het dan grotendeels op de prijs aan, en net als bij de Firecuda heeft de Barracuda het daar op dit moment wat lastig:

Let op: Deze grafieken bevatten de prijs-per-gigabyte van de genoemde modellen in de capaciteit die in de header staat! De productnamen in de lijst zelf bevatten de capaciteit van het door ons geteste model.



De Seagate Barracuda 510 (momenteel enkel te koop als 256GB en 512GB variant) is momenteel prijzig. 22 cent per Gigabyte terwijl een praktisch vergelijkbare Kingston A2000 op 14 cent zit is lastig voor Seagate. Maar ook de Corsair MP510, Patriot Viper VPN100, Kingston KC1000 en WD Black SN750 zijn nu iets goedkoper en praktisch vergelijkbaar.


Conclusie


Omdat onze Barracuda 510 praktisch gezien weinig anders is dan een Firecuda 510 in een kleinere capaciteit komt de conclusie ook op hetzelfde neer: dit is gewoon een uitstekende high-end SSD: goede prestaties, goede onderdelen, hardware encryptie optie is aanwezig, en je krijgt 5 jaar garantie. Objectief niets minder dan uitstekend.

Net als de Firecuda 510 zal Seagate echter wat aan de prijs moeten doen, want we hebben heel veel zeer vergelijkbare alternatieven op de markt tegenwoordig en prijs op moment van schrijven is gewoon te hoog. Zolang Seagate kan zorgen dat de prijs van hun Barracuda / Firecuda SSDs concurrerend is op moment dat jij een SSD wilt kopen heb je hier een dik prima SSD aan.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.