Seagate Firecuda 520 review


De Firecuda 520 is Seagate’s huidige PCIe Gen 4 topmodel, oftewel hij belooft extreme prestaties zolang je maar een recent high-end AMD systeem hebt. Daar betaal je wel voor, ca 200 euro voor 1 TB. Dat is iets goedkoper dan de concurrentie van WD en Samsung, maar er zijn ook zeker goedkopere Gen4 SSDs. Weet de Firecuda zijn prijs goed te praten?


De drive samengevat


In de opbouw zien we eigenlijk alles wat we zouden verwachten van een high-end drive. Controller, een beetje DRAM, en een reeks 3-bit MLC flash chips die Seagate ook als SLC gebruikt zolang je maar wat ruimte vrij houdt. Volgens het boekje dus. We zien flash chips aan beide kanten, maar dat is ook niet erg: flashgeheugen wordt het liefst lekker warm en de controller die je juist wilt koelen zit bovenop in een typisch moederbord. Het enige wat ontbreekt is hardware encryptie.



SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Een prima start voor Seagate: hij blijft de Samsung 980 PRO hier iets voor, en moet enkel de WD Black SN850 voor zich dulden.

Full:


In de iets intensievere test zakt de Firecuda 520 iets. Hij blijft enkele andere Gen4 drives zoals de Corsair MP600 en de Patriot VP4100 voor, maar moet de Samsung 980 PRO en WD Black SN850 toch met een aardige marge voor zich dulden.

Consistency:


Schroeven we de intensiteit nog wat verder op dan zien we de Firecuda 520 weer wat terugvallen. We moeten zien of een hertest met actieve en passieve koeling nog verschil maakt, maar zonder koeling zet hij “slechts” een goed resultaat neer. Slechts goed, gezien de prijs van Gen4 drives.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Een beetje zoals verwacht: stevige Gen4 resultaten, maar niet helemaal bovenaan.


Conclusie


De Seagate Firecuda 520 is een Gen4 SSD die goed met de beste Gen4 concurrenten mee kan, zeker als je hem vooral binnen zijn cache capaciteit gebruikt, maar iets minder in extreme intensieve scenarios. Lichtere taken, of als photo of video scratch drive is hij uitstekend voor geschikt. Zijn voornaamste probleem is dat er geen test is waarin hij de rest echt achter zich laat. Testjes winnen lukte de SN850 bijvoorbeeld wel, maar tegelijkertijd is het weer fijn dat de Firecuda in tegenstelling tot de SN850 niet zo extreem heet wordt dat je je zorgen gaat maken zonder goede koeling. En daarbij is de Firecuda, althans op dit moment, een tientje of twee goedkoper.

Belangrijker is niet te vergeten dat een betaalbare SSD de helft kost, en je voor de prijs van een Terabyte Firecuda (of andere high-end Gen4 SSD) ook een 2 TB mid-range drive kan kopen. Zeker voor bijvoorbeeld game opslag is dat toch echt logischer. Wil je echter een rappere Gen 3 drive, dan zien we in grote lijnen wel dat de Firecuda tot de betere groep behoort met een prijs die passend lijkt gezien de prestaties en concurrentiepositie.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.