Seagate FireCuda Gaming Dock review


Gisteren keken we naar de Seagate Barracuda Fast SSD, een product dat eigenlijk doet wat je van een externe SSD zou verwachten en Seagate kleurt daarmee netjes binnen de lijntjes. Met het onderwerp van vandaag gooien ze het echter over een hele andere boeg: Niks voor de hands liggend, maar een knotsgekke kruising tussen een Thunderbolt dock, een externe 4TB HDD, en nog eens een externe Thunderbolt SSD behuizing. Aansluitkracht, opslag en meer opslag dus, meet the Seagate FireCuda Gaming Dock.

Prijskaartje? 399 euro adviesprijs, momenteel te koop vanaf 389 euro.


Design


Waar het toch voor een deel om gaat: de Gaming Dock is een opvallend beest. Strak, mat donkergrijs, en voorzien van flink opvallende RGB verlichting. Meningen over RGB zijn verdeeld, en hij zal er niet sneller van worden, maar je kan Seagate in elk geval niet beschuldigen dat ze een saai apparaat hebben gemaakt. De kleur kan je vast instellen via de software, of je kan hem lekker zijn regenboog laten doorlopen als dat jouw smaak is.




Onderschat het formaat niet, met 27 centimeter breedte, 135mm diepte en 51mm hoogte is de Gaming Dock een forse unit, ook de dik twee en een halve kilo is niet niks. Niet vreemd, er zit tenslotte een 3,5” 4TB harde schijf in, waardoor je dit dus niet als draagbare opslag hoeft te overwegen: dit is gemaakt om een vast plekje op je bureau te geven. Hij heeft dan ook een eigen losse stroomvoorziening.

Zoals de naam al doet vermoeden: dit is een dock. En één met een flinke bak aansluitingen. Twee USB 3.0 Type-A poorten en audio jacks voor headset en mic voorop, DisplayPort, twee Thunderbolt-capable Type-C poorten (één om aan je PC aan te sluiten) en nog eens drie USB 3.0 Type-A poorten. Voor een dock is dat toch een fors aantal.




En dan de party trick: als je wilt kan je de voorkant los halen en je eigen NVMe SSD als extra opslag toevoegen. Er zitten thermal pads aan beide kanten, plus er zit een fan in voor koeling. Het enige wat ik stiekem had gehoopt is dat je de SSD niet had hoeven schroeven, maar dat het een hot-swap was geweest. Al zullen het vooral reviewers zijn die met een overschot aan NVMe SSDs zitten om te wisselen. Uiteraard ga ik hier voor de Seagate FireCuda 510, maar je kan natuurlijk zelf je eigen keuzes maken.



Specificaties



Vanzelfsprekende specs. Alleen voor de zekerheid: je hebt dus een -Thunderbolt- aansluiting nodig om dit aan te sluiten. Veel desktop PC’s hebben dat niet, hou daar rekening mee.

Prestaties


Waar het om gaat, prestaties. Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets (ATTO Peak)
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken) (ATTO 4K, Warcraft folder copy)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden. (PC Mark 8)








Zoals je ziet heb ik de volledige test gericht op de ingebouwde HDD, de SSD prestaties zijn natuurlijk afhankelijk van welke SSD je er zelf aan toe voegt en dus niet direct representatief voor het product zoals hij uit de doos komt. Toch is het goed om te zien dat wanneer je een snelle SSD toevoegt zoals de FireCuda 510, dat je dan ook echt hele hoge snelheden neer kan zetten.

Kijken we naar de ingebouwde 4TB schijf dan zien we die weliswaar achterblijven op de externe SSDs, dankzij de Thunderbolt aansluiting is hij wel significant sneller dan een USB HDD. Zeker als het op 4K resultaten aan komt, mocht je dus direct vanaf je HDD willen werken, is het zeker interessant om de Thunderbolt optie te overwegen. Maar ook in de file transfers is hij een stuk rapper dan je typische externe HDD, goed nieuws dus!

Wat je niet in de grafieken terug ziet is de geluidsproductie, want de fans staan altijd aan. In idle meten we 35 dB(A) op 50 centimeter afstand, en dat is echt hoorbaar. Dat de fans in actie moeten komen bij zware actie begrijp ik, maar waarom de fans niet stiller of uit hadden gekund in idle ontgaat mij. Gezien je dit RGB monster óp je bureau wilt hebben



Conclusie


Wat Seagate wilde bereiken is vrij duidelijk, en de doelstellingen worden ook prima gehaald: als je een dock zoekt krijg je er één met een enorme berg aansluitingen, als je een externe harde schijf zoekt krijg je een hele rappe 4TB externe drive, en de optie om je eigen NVMe SSD toe te voegen voor nog meer nog snellere opslag is zowel tof als handig. Oh, en als je RGB zoekt krijg je een leuke implementatie. En de uitvoering is verder ook netjes: chic design, net gepolijste software.

Het grootste struikelblok is m.i. de geluidsproductie. Dat een harde schijf geluid maakt wanneer je hem gebruikt snapt iedereen, maar dat de fan ook in idle nog een beetje hoorbaar is vind ik wel een stevig minpunt. De doelgroep ‘gamers’ met headset op zal er niet wakker van hoeven liggen, en hij is ook niet luider dan de gemiddelde gaming laptop. Niet onbelangrijk, want het feit dat het een Thunderbolt apparaat is geeft natuurlijk aan dat laptop eigenaren met beperkte opslag en aansluitopties de primaire doelgroep zijn. Desondanks staat mijn punt: als je een fluisterstille setup hebt valt dit uit de toon en zou ik nadenken over een separaat dock, externe SSD en dan je mechanische opslag ver buiten je gehoorveld te plaatsen (denk aan een NAS).

In de veronderstelling dat dat niet is wat je wilt, wellicht ben je dan ook van de prijs geschrokken. Bijna 400 euro is zeker even schrikken, maar als je de individuele onderdelen doorrekent valt dat nog wel mee. Een beetje chique thunderbolt dock ben je zo 200 a 250 euro voor kwijt, een 4TB HDD kost je pak ‘em beet 150 euro, zeker met deze prestaties, en dan krijg je dus nog een behuizing voor een rappe NVMe SSD erbij. De prijs is dus zo gek niet, maar de vraag is dan natuurlijk wel of jij dan toevallig net op zoek bent naar die drie specifieke features. Daarmee zoekt Seagate dus een hele specifieke niche op, maar dit is zeker niet het enige product waar “if the shoe fits” een toepasselijke uitspraak op is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.