Seagate FireCuda Gaming SSD


Seagate kan aardige opslag maken, ze zijn eigenlijk één van de oude rotten in het vak. Toch lijken ze niet immuun voor huidige trends zoals “Gaming” en “RGB”, en precies die twee dingen stoppen ze in hun nieuwste externe SSD: De FireCuda Gaming SSD. Uiteraard moest ik dan even aan deze meme denken:


Maar is de FireCuda Gaming SSD een meme, of is het gewoon een goede SSD met een beetje kleur? We zochten het uit.


De Basis


Ok, hij is wel heel chic. Strak metaal, mooi randje, strakke randen ook. Dikke punten voor fysieke indrukken in elk geval. Met 141 gram is hij redelijk zwaar, maar met 104 bij 43 bij 10 mm is hij wel heel compact, de Gen2x2 SSD met de minste inhoud in elk geval. En gezien hij wel de zwaarste is geeft dat hem een verdomd stevig gevoel.


Met de software krijg je vervolgens toegang tot wat basisfuncties, updates, backup tools, en ook de RGB controle natuurlijk. Tot zover softwarepakketjes gaan voelt het keurig gepolijst, en de bescheiden RGB implementatie is eigenlijk best chic.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Een mooie tweede plek, enkel de Gigabyte Vision moet hij voor zich dulden, de rest ligt comfortabel achter.

Full:


In de intensievere test gaat hij head-to-head met de ook uitstekende Sandisk, en wederom is de Gigabyte drive een klasse te groot. Maar hij behoort duidelijk tot de snelste opties op de markt.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Schrijf je veel data weg dan behoort hij tot de snelste. In het teruglezen laat hij een klein gat vallen, al zal je daar niet heel veel van merken in de praktijk.Conclusie


Laten we “gaming” (we weten dat de impact van SSDs op games nihil is) en de RGB feature even voor wat het is, dan zien we hier toch een mooie, gebalanceerde USB 3.2 Gen2x2 SSD. Hij doet het goed voor ruwe transfers, maar ook om actief vanaf te werken houdt hij stand, iets wat de WD Black P50 bijvoorbeeld minder deed. Dit is een mooie all-round oplossing die in elk vlak minimaal goed tot uitstekend presteert.

Het enige waar je over na moet denken is dat er wel degelijk wat alternatieven zijn. Zo is de Gigabyte Vision drive over de hele linie iets sneller, en die kost grofweg even veel. En de Sandisk Extreme Pro Portable doet het ook goed voor een paar euro minder. Het is dus belangrijk dat Seagate wel scherp op de prijs blijft zitten.

Maar Seagate heeft ook weer zijn eigen voordelen waar je naar wilt kijken. Met een inhoud van 45mm2 is hij een stuk compacter dan de Sandisk (64mm2), en ve(ee)el compacter dan de Gigabyte Vision (166mm2), wat inhoudt dat je deze wel makkelijk in je broekzak stopt. De Seagate is wel wat zwaarder, 141 gram vs 77 en 123 gram respectievelijk, maar dat laat hem wel weer heel stevig aanvoelen. En als je RGB dan toch leuk vindt zit dat hier wel bij, en op een leuke, niet overdreven manier. Kortom: genoeg om uit te kiezen, waarbij Seagate op zijn eigen manier meer dan goed weet te concurreren:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.