Sennheiser Momentum Wireless ReviewDenk je aan active noise cancelling headphones, dan zal Bose wellicht de eerste naam zijn die in je op komt. Er is echter veel meer op de markt. Goedkope alternatieven bieden zich in grote getalen aan, en als je geluidskwaliteit en een beetje luxe afwerking waardeert is er Sennheiser. Hun Momentum Wireless lijn waarmee ze een meer premium ervaring willen neerzetten is inmiddels aan de derde revisie toe (2019 model). In de basis is het concept net als zijn voorgangers: focus op geluidskwaliteit boven ANC-sterkte en focus op luxere materialen. Nieuw is een sterke focus op moderne features. In de onderstaande video vertelt Nada hoe deze gloednieuwe unit haar beviel, of lees verder voor de Nederlandstalige review.


Je mag het subjectief noemen, maar ik vind Sennheiser gewoon een mooi merk. Een (uit de kluiten gegroeid) familiebedrijf waarbij je praktisch altijd wel kan vertrouwen op het feit dat hun producten gewoon verdomd goed klinken. De nieuwe Momentum Wireless is daar ook een voorbeeld van. Er zit vermogen in, er zit (vooral in het midden) enorm strak detail in, en in hogere tonen en op hogere volumes klinkt hij nimmer schel of onaangenaam.Het is wel belangrijk om duidelijk te maken wat de Wireless Momentum wel en wat hij niet is. De lage tonen zijn strak en voor een hoofdtelefoon gaat hij ook goed laag, maar ze zijn over de hele linie wel duidelijk aangezet. Waar Sennheiser vaak wat terughoudend is in hun geluidstuning lijken ze zich hier wat meer te richten op wat populair is dan objectief als perfect bestempeld zou worden. Hou je van een stevige maar lekkere strakke bass, perfect, dat is wat je krijgt. Wil je kritisch horen wat de artiest uitgekiend heeft? Dan voelt dit iets te dik aangezet. Ook bij muziek met een zware vocal focus (vooral dames) dat de hoge tonen niet zo strak zijn als de rest. Hij klinkt subjectief echt heerlijk, en met de app kan je nog een beetje tunen naar eigen inzicht, maar als je denkt voor 400 euro een lijnrechte ANC monitor-speaker te krijgen heb je het dus mis.Voor we Sennheiser met nog wat spreekwoordelijke veren presenteren eerst even een echte miskleun: de microfoon. Met verschillende (high end) telefoons en gesprekken krijgen we maar geen lekker stemgeluid overgebracht. Het varieert van slecht tot acceptabel, maar nimmer is het Sennheiser-warm zoals we van hun losse microfoons kennen. Overweeg je deze om op kantoor de hele dag mee te bellen: don’t.

In de veronderstelling dat dat geen bezwaar is heeft Sennheiser nog twee sterke kanten. Eén de featureset. Tile support om hem te vinden is een fijne, auto-off bij inklappen, auto-pause bij het afzetten, een app met instelbare ANC, ANC kunnen gebruiken als omgeving-versterker, de nieuwe Momentum Wireless is gewoon helemaal modern en hip waar zijn voorganger het echt vooral van geluid en comfort moest hebben. Positief: ze zijn niet zó hip dat er touch controls op zitten, want daar ben ik nog nooit blij mee geweest. De ouderwetse fysieke knoppen zou ik niet kwijt willen raken.Het andere sterke punt is de bouw, of eigenlijk bouw, afwerking en comfort. Chic, luxe, en super, in die volgorde. Mooi materiaalgebruik, fijne lederen afwerking (stevig contrast met de plastic Bose en Sony tegenhangers), en heerlijk zachte earcups met echt leder. Ruim verstelbaar, goede drukverdeling, dit zit gewoon lekker. Als gevolg zijn ze iets zwaarder en klappen ze wat minder compact in, maar als iemand die niet wekelijks vliegt vind ik dat een prima concessie.


De ANC zelf is ook een beetje een concessie, want hoewel hij in mijn ervaring een prima resultaat geeft is dit een vlak waar Bose en Sony voor lopen. In pure ANC termen is het resultaat meer nabij de Teufel en Edifier opties (sub 200 euro), zelfs in de krachtigste vorm. Dat de nadruk op beperkte oordruk en minimaal effect op geluidskwaliteit ligt is begrijpelijk, maar je moet het wel weten. Zoek je gewoon prima ANC en lekker geluid zit je goed, zoek je de sterkste ANC omdat je veel vliegt zijn er sterkere opties (voor minder).Conclusie


De Sennheiser Momentum Wireless is een mooi product met een paar duidelijke voor- en nadelen. De microfoon is teleurstellend en de ANC is slechts gemiddeld ondanks het premium prijs segment, maar ze zetten daar een heerlijk geluid, een hele complete featureset, en een keurige bouwkwaliteit met top comfort tegenover. Het is niet makkelijk om een meerprijs boven modellen zoals die van Sony of Bose te verantwoorden, maar als je meer geeft om de materialen en het geluid dan de ANC en de mobiliteit krijg je hier wel wat moois terug voor je geld.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

SPL en Specificaties
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.