Samenvatting


Met de ‘Aluminium Monitor Stand’ doet Sharkoon precies wat ze moeten doen: een uitstekend niveau van materiaalkwaliteit en afwerking neerzetten voor een prijs die niemand een nare nasmaak zou moeten geven wat bij ‘luxe’ of ‘premium’ aluminium constructies vaker dan niet het geval is. Prijstechnisch zelfs nauwelijks duurder dan als we naar Chinese import kijken en ook vergeleken met plastic alternatieven is het niet gek. Zowel de zwarte als zilverkleurige kleurstelling is goed uitgevoerd, en je kan kiezen tussen een standaard of pro variant, waarbij de laatste een vier port USB 3.0 hub heeft.

Groot genoeg voor de meeste toetsenbord-muis combinaties, en ook een extra groot toetsenbord (Corsair K95 bijv) past er eventueel onder, en met 15kg draagkracht genoeg voor de meeste AIO’s en beeldschermen waaronder 32″ en 34″ Ultrawides. Al met al een product dat weliswaar een eenvoudige taak uitvoert, maar dat op keurige en stijlvolle manier doet: 9/10

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Sharkoon Aluminium Monitor Stand review


Sharkoon zal weliswaar vooral bekend staan om kasten en (gaming) peripherals, maar ze hebben toch echt de nodige ‘andere’ hardware op de markt gebracht. Zo gebruikten wij veelvuldig hun HDD docks, tegenwoordig een lavalier microfoontje, en sinds kort hebben we ook wat blokken aluminium van ze staan bedoeld om je monitor op te parkeren.

Beschikbaar in zilver en zwarte kleurstelling, en vervolgens in een standaard of PRO uitvoering waarbij de laatste van een USB 3.0 hub is voorzien. De standaard variant kost je ca 35 euro, de pro (caps lock doen we niet aan dames en heren Sharkoon) kost je een tientje meer. Wij bekijken beide kleurstellingen, waarbij de zwarte variant van de ‘pro’ treatment is voorzien.

Uitpakken, bouw en features standaard variant


We konden wel lachen om het feit dat er een briefje in de doos zit met als enige doel om je te vertellen wat er in de doos zit: het product wat je zojuist hebt gekocht, en dat briefje…
Enfin: doosje prima, maar we willen het product zien.Aluminium zegt op zich niet zo veel. Het gaat om de dikte, de afwerking, en onder de streep het gevoel dat je met een kwaliteitsproduct te doen hebt. En wat dat betreft waren we heel erg verrast door deze producten, overigens de reden dat we er over schrijven. Net als we voorheen wat aluminium producten van SilverStone hadden kregen we hier een vergelijkbaar gevoel van, terwijl de prijsstelling toch wat gunstiger is.
Sharkoon is voor hun doen redelijk terughoudend in het design geweest, maar we zien toch wel dat de designer in kwestie wel wat ‘meer design’ wilde toevoegen dan strict noodzakelijk was voor de functie van het product. Net een bochtje meer, een hoekje meer, etcetera, maar hoe dan ook zal jij als koper moeten bepalen of je dit mooi vindt. Ik vind van wel, maar dat dat slechts een mening is mag vanzelfsprekend zijn.

Toch kunnen we dit objectief goed noemen, want zowel de oppervlaktes als de randen zijn erg netjes, de voetjes eronder zijn erg netjes, en hij ligt als een huis op tafel. De beloofde 15 kilo bleek geen probleem met het betere ‘welke dozen kunnen we stapelen zonder dat het valt’ werk, al hebben we ons voor de foto beperkt tot een iets elegantere beeldvorming met 24” AOC G2590PX monitor, Sharkoon PureWriter TKL toetsenbord, en Logitech G403 Wireless muis.Ook functioneel gezien vinden we het niet verkeerd, want met ca 55 cm breedte paste onze Corsair K95 Platinum er ook prima onder, zonder voetjes in te klappen. Weinig toetsenborden zijn groter dan dat, dus dat is een plus (al past je muis er dan niet meer naast).

Voor de goede orde, de specs:Uitpakken, bouw en features pro variant


De pro versie kregen we in het zwart beschikbaar gesteld, en daar waren we uiteraard vooral benieuwd of de afwerking van de zwarte variant minimaal even goed was (spoiler: ja) en hoe die USB hub in elkaar zat.
Uiteraard brengt dat ook iets andere specs mee:Wat kwaliteit betreft kunnen we kort zijn, die is eveneens uitstekend en ook hier is de afwerking gewoon keurig. Kwaliteit is het enige wat Sharkoon moet bieden om de producten interessant te maken, meer valt er niet te wensen aan een ding als dit, dus zijn we gewoon tevreden.


Wat de USB hub betreft: het is leuk bedacht, het zit aardig geïntegreerd in het design al kan het de aller grootste toetsenborden in de weg zitten (5 centimeter aftrek van een forse mech, iets lagers als deze PureWriter is uiteraard geen punt), en het is vooral een kwestie van jezelf afvragen of het voor jou meerwaarde heeft. De kabel van iets meer dan een meter zal veelal voldoen, al was voor mijn setup op tafel (kabel omlaag de goot in, verderop omhoog naar een tower case op tafel) net te kort. Gelukkig is het een standaard USB 3.0 micro kabeltje en kan je zo een langere kopen, maar toch. Ik kan mij voorstellen dat voor mensen die hier hun laptop op zetten een langere kabel wellicht ongewenst is, maar een meter is dan alsnog fors. Wellicht net als bij hun PureWriter toetsenbord zowel een korte als een lange kabel meeleveren?Weer even dezelfde hardware voor de beeldvorming:Conclusie


Het zijn natuurlijk niet de meest technische producten om te reviewen of te ‘ervaren’, of dat er ook maar iets aan valt te testen anders dan de USB hub (USB 3.0 check) en de geclaimde draagkracht (check). Echter kwalitatief hoogwaardige accessoires zijn nu eenmaal een gewild iets en het is precies de kwaliteit die bij veel redelijk geprijsde aluminium producten toch wel wat te wensen over laat; Iets blind kopen op basis van stock plaatjes wil je liever niet. Precies daarom dat we deze Sharkoon Monitor Stands even in de spotlight wilden zetten nadat bleek dat ze hier de zaken gewoon goed op orde hebben.

Reacties op de prijs van onze aluminium hoofdtelefoonhouder (60 a 80 eur) van enige jaren varieerden tussen ‘valt mee’ en ‘holy’, maar de reacties van mensen die dachten voor de helft via Aliexpress iets vergelijkbaars te regelen waren toch niet overtuigend. Aluminium monitor stands op dergelijke Chinese sites zijn eigenlijk niet eens significant goedkoper dan de 35 euro die Sharkoon voor de non-USB-hub variant vraagt. Sharkoon doet met deze monitor stands daarmee eigenlijk precies wat ze moeten doen wat dit soort fancy accessoires betreft: zorgen voor een goede quality control zonder een bizar price premium waar je een beetje een nare smaak van krijgt zelfs wanneer het te verantwoorden is. De bouw- en afwerking is hier echt voorbij uitstekend, en zorgen voor een goede, directe beschikbaarheid voor een beetje redelijke prijs is een grote meerwaarde boven weken wachten en hopen dat je geen service nodig hebt. 35 euro voor een degelijke monitor stand met dit niveau afwerking, en direct bij een Nederlandse shop is gewoon geen slechte deal.

Het is geen feature beest, je kan kiezen of je wel/geen USB hub wilt voor een tientje extra, maar hij kan wel praktisch elke monitor comfortabel dragen; pas bij onze 43” LG 43UD79 passeren we de 15kg. Populaire all-in-one’s zoals de iMac passen eveneens, en wat de ruimte aan de onderkant betreft zijn wij positief over het feit dat dit model net wat breder is dan de eerste paar Chinese en Amazon alternatieven die we opzochten; met 55cm passen zelfs grote mechs zoals de Corsair K95 Platinium er onder (en dat zien we niet vaak in monitor stands), terwijl de meer bescheiden toetsenborden ruimte over houden om je muis er ook te parkeren.

De USB kabel had van ons wat langer gemogen voor de Pro versie, maar verdere kritische bijdragen kunnen we gewoon niet leveren en één meter zal voor velen ook genoeg zijn terwijl je ook altijd een langere kabel kan kopen indien noodzakelijk. We kunnen ons hooguit voorstellen dat iemand het design liever nog minder opvallend had gezien, want Sharkoon kiest met net even een extra design lijntje meer voor iets met wat meer eigen karakter. Maar wat mooi is blijft natuurlijk subjectief en daar spreken de foto’s hopelijk voor. Oftewel: als je deze stands voor ogen had voor praktische redenen, omdat je dit mooi lijkt of welke andere reden dan ook: de kwaliteit van zowel de zwarte als zilveren variant stelde ons geenszins teleur.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.