Samenvatting


Al met al weet Sharkoon met de Night Shark RGB een goede prestatie neer te zetten, voor relatief weinig geld krijg je namelijk een strakke behuizing met een nette afwerking en mooi accentuerende aRGB fans. Het design van het front-panel moet je kunnen waarderen, maar dat geldt uiteindelijk voor elke behuizing die er op de markt is. De keuze tussen de verschillende versies van de Night Shark moet je zelf maken, waar mijn voorkeur voor de duurste €90 RGB versie gaat.

Goede punten aan de behuizing zijn de anders dan traditionele plaatsing van de PSU shroud, de ruime plaatsen beschikbaar voor zowel HDD’s als SSD’s en ruimte voor een hele lading aan radiatoren. Wel dien je rekening te houden met het feit dat je in de shroud misschien niet alle ruimte zal vinden die je nodig hebt om daar alle kabels van je voeding kwijt te kunnen, en zijn kabels in het algemeen wat lastig weg te werken op sommige plaatsen. De Sharkoon weet zich als solide behuizing met adressable RGB voor weinig te presenteren, waar er ook weinig concessies zijn is de Night Shark RGB een dikke 8/10 waard.


Sharkoon Night Shark RGB review


“Laat je hardware naar voren komen vanuit de diepe duisternis van je kamer. De NIGHT SHARK, onze krachtigste pc-behuizing tot nog toe, is speciaal ontwikkeld voor hoogpresterende gaming set-ups die gemaakt zijn om gezien te worden. We hebben deze ATX midi-tower niet alleen voorzien van een mooi frontpaneel en een showroom-venster gemaakt van gehard glas – maar ditmaal hebben we ons gebruikelijke design op zijn kop gezet: De stroomtoevoertunnel zit nu bovenop – net op de waterlijn van de haaienvin.” Aldus Sharkoon over hun nieuwe behuizing.

Recent heeft Sharkoon een nieuwe lijn aan behuizingen aangekondigd met als topmodel, viering van 15 jaar bestaan, de Night Shark RGB. De lijn bestaat uit een viertal identieke behuizingen met iets verschillende accessoires, zo komt de Night Shark RGB (€90) met een drietal aRGB ventilatoren, de Night Shark Red en Blue van €80 met drie fans met rode of blauwe verlichting en als laatste de Night Shark Lite (€70) die met geen enkele fan wordt geleverd. We bespreken hier de Night Shark RGB.

Specificaties


Specs en features vanuit Sharkoon:Genoeg ruimte voor grote mobo’s tot zelfs SSI-EEB formaat, er is voor maximaal 3 3,5” HDD’s en/of maximaal 5 2,5” SSD’s plaats én je krijgt een hub voor maximaal 8 aRGB leds, waarvan er dus drie al bezet zijn door de meegeleverde fans.

De buitenkant


Doos en verdere verpakking komen goed overeen met de TG5 van Sharkoon, zo komt de Night Shark in een zwart/witte doos, zit hij in een grote zwarte zak en eenmaal uit de zak heb je een hele nette behuizing voor je staan.Stevig staal, kunststof voorkant en een groot glazen zijpaneel vormen grotendeels deze behuizing. Ben zelf niet echt fan van het plasticgebruik aan de voorzijde, ook de half ronde vormen geven net niet dé moderne en strakke uitstraling die we van de meeste behuizingen gewend zijn. Daarentegen krijg je wel een verder stevige kast met bijzonder veel ruimte aan de binnenkant, een mooi groot glazen zijpaneel en niet te vergeten de aRGB ventilatoren.Zijkant is lekker apart met een soort hexagonaal patroon, wat uiteindelijk dient als opening voor de radiator die je eventueel daarachter kan plaatsen, het ziet er leuk en is dan nog functioneel ook. Frontpanel: audio, mic, 2 USB 2.0, 2 USB 3.0, wisselknop voor de verlichting en een aan/uitknop.
De binnenkant


Halen we de zijpanelen los dan komt de binnenruimte tevoorschijn, wat gelijk opvalt is dat de voeding niet onderaan, maar bovenaan de behuizing geplaatst dient te worden. Deze bijzondere plaatsing zorgt voor een hele andere indeling van je pc, en dat is ook weer leuk want dat maakt de behuizing weer net iets anders dan anderen.


Wat wel extra aandacht verdient is de ‘plaat’ rechts in de binnenkant, hierop kan je 2 HDD’s of 2 SSD’s vastschroeven, of je kiest ervoor dit plaatje te verwijderen en je installeert hier je 240 of 120mm radiator voor waterkoeling. Genoeg opties dus! Als leuke feature zien we een klein metalen uitsteeksel wat dient om je grafische kaart een beetje omhoog te houden zodat hij niet door kan zakken onder zijn eigen gewicht. Slimme toevoeging voor de grote/lange/zware videokaarten, maar met mijn R9 270X heb ik hem niet nodig gehad.
Bovenin de kast merk ik dat er door de vreemde plaatsing van de HDD-houder vrij beperkt ruimte is voor een grote power supply en de kabels die daarbij horen, dit maakte voor mij het bouwproces net een stapje ingewikkelder, en dat kan zomaar ook voor iedereen gelden.Inbouwen


Deze build ben ik weer voor mijn standaard, vrij eenvoudige, set-up gegaan:
– Asrock 970 Pro3 R2.0
– AMD FX-6300 Black Edition
– Corsair Value Select RAM 8 GB
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– MSI Radeon R9 270X GAMING 2G
– Samsung 850 EVO 250GB
– Seagate 1TB HDD
– be quiet! Straight Power 11 850W

Het inbouwen koste wat tijd en moeite, veelal komt dit door de ruimte die je bovenaan de behuizing toch een beetje mist als je hier de verwijderbare HDD bay wilt gebruiken, laat staan als je hier ook nog een 5,25” dvd drive wilt installeren, voor je voeding en de kabels die hieruit komen is gewoon niet alle ruimte.Het resultaat mag er zeker wezen, een 240mm radiator had wellicht toch wat netter geoogd en de kabels hadden hier en daar wat beter verborgen kunnen worden, dat is iets waar je zelf de aandacht aan moet willen besteden. En die aRGB fans, heerlijk om naar te kijken. Tijdens het draaien merkte ik wel dat de warmte in de behuizing goed wegkomt, zelfs toen ik per ongeluk de voorste 2 fans niet had aangesloten. De koelprestaties krijgen hierbij een goede voldoende.Qua RGB kan je de fans aansluiten op een moederbord die Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion of MSI Mystic Light Sync ondersteunt, of je kiest ervoor om de meegeleverde bediening te gebruiken. Sharkoon levert zelf zo’n 7 verschillende aRGB lichtschema’s via de ingebouwde controller, dan kan je ook nog kiezen voor 7 vaste kleuren waarin de fans op zullen lichten.

Showcase


Resultaat? Een mooie RGB build, met als bonus een paar foto’s met Sharkoon Pacelight case verlichting.


Conclusie


Al met al weet Sharkoon met de Night Shark RGB een goede prestatie neer te zetten, voor relatief weinig geld krijg je namelijk een strakke behuizing met een nette afwerking en mooi accentuerende aRGB fans. Het design van het front-panel moet je kunnen waarderen, maar dat geldt uiteindelijk voor elke behuizing die er op de markt is waar het vaak een afweging is tussen design en budget (functies en features spelen hierbij uiteraard ook een rol), dan zal je mij horen zeggen geef wat meer uit en je hebt iets staan waar je vele jaren plezier aan gaat hebben.

Mocht je de keuze moeten maken tussen de Night Shark RGB, Red/Blue en de Lite? Als je het geld kan missen ga voor de RGB, de €20 die de Lite namelijk minder kost is niet helemaal te verantwoorden gezien deze zonder iets van ventilatoren komt. En voor de Red/Blue geldt ook: als je echt per sé één kleur licht wilt dan snap ik dat je die €10 liever in je zak steekt, maar €10 extra voor aRGB RGB fans? Dat is geen geld en verreweg de beste deal. Als we kijken naar de prijzen van behuizingen met aRGB zien we dat er vrijwel geen concurrentie onder de €110 te vinden is, en dat zet de Night Shark op een hele stevige positie voor de liefhebbers van adressable RGB met een budget onder de honderd euro.

Nog wat goede punten aan deze kast: de bijzondere plaatsing van de PSU, deze zit verstopt achter een shroud bovenin, in plaats van de traditionele plaats onderaan. Dit geeft net een ander effect aan de binnenkant van je pc wat ik zelf wat kan waarderen; een beetje originaliteit kan geen kwaad. Enige probleem aan deze shroud is dat in combinatie met de HDD cage de voeding wat minder ruimte krijgt om al je kabels hier kwijt te kunnen. Zelf maak ik gebruik van een volledig modulaire PSU en dan is het nog enigszins te overzien, maar als je echt een grote voeding hebt dan zal het krap worden.

Voor je HDD’s en SSD’s is plaats zat, maar mocht je een radiator aan de binnenkant willen installeren dan zal je helaas 2 plaatsen hiervoor af moeten staan, dan blijven er nog 3 plekken voor SSD’s en 2 plaatsen voor je HDD’s over, dat moet uiteindelijk genoeg zijn voor de gemiddelde gebruiker. Als laatste is er plek zat voor grote radiatoren, voorin kan je tot 280mm kwijt, zijkant een 240mm, onderaan een 360mm en als laatste een 120mm achterop. Zo biedt de Night Shark niet alleen veel voor een eerlijk bedrag, je kan er ook praktisch elke kant mee op.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.