Samenvatting


Het Sharkoon Pacelight systeem brengt RGB verlichting naar je computer voor een relatief lage prijs, voor sommigen zal de 70 euro kostende beginkit behoorlijk wat geld zijn, maar dan krijg je wel een controller, een tweetal goed werkende/stille ventilatoren plus twee ledstrips. Je kan nog uitbreiden met een extra fan (€10) of ledstrip (€10), wat erg goedkoop is ten opzichte van de concurrentie. Waar het systeem over het algemeen goed functioneert en de software best overzichtelijk is, zitten er toch nog behoorlijk wat imperfecties in de software die het gebruik bellemmeren. Omdat er toch nog echt wat meer uit de software gehaald had mogen worden, moet de verder goed functionerende Pacelight het doen met een voldoende 6/10; vooral leuk als de luxere RGB oplossingen gewoon te duur voor je zijn.


Sharkoon Pacelight review


Sharkoon staat veelal bekend om gaming hardware met een sterke prijs/kwaliteitverhouding, headsets, toetsenborden, muizen en ga maar door, ze hebben het allemaal. Een van de nieuwere toevoegingen aan het assortiment is het Sharkoon Pacelight ecosysteem, een relatief goedkope beginset met mogelijkheden uit te breiden tot maar liefst 8 apart bedienbare RGB fans of ledstrips.

De prijzen? Voor ongeveer 70 euro wordt je eigenaar van de starterkit, bestaande uit de controller, twee RGB fans en twee ledstrip. Losse ledstrips en fans kosten beiden los ongeveer 10 euro, wat voor een RGB fan redelijk goedkoop is. Voor deze review pakken we de basisset + extra fan + extra ledstrip. Of het ook wat is? Lees snel verder.

Uitpakken en praktische zaken


Verpakkingen: duidelijk en kleurrijk, altijd leuk, we zien gelijk dat het om een aantal RGB producten gaat. De starterkit komt met een handleiding, de controller, 2 fans en 2 ledstrips. De controller ondersteunt tot 8 apart bedienbare RGB-elementen en 4 fans. Je voedt de controller door middel van een sata-voedingskabel en de bediening gaat via een kabeltje die je aansluit op de USB2.0 header op je moederbord, lekker eenvoudig.


Specs!


De Sharkoon Pacelight F1, oftewel de losse fan, komt in een doosje met de fan zelf, een zakje schroeven en de handleiding. Hij komt met de mogelijkheid om de RGB kabel van elke fan door te lussen, zo kan je fans op verschillende afstanden van de controller plaatsen zonder struggles te hebben met te korte kabels.Qua bouw is de fan hetzelfde als bijna elke pc-ventilator die ik in huis heb gehad, gewoon stevig plastic. Voor zijn prijs van €10 is er ook veel te vinden wat qua uiterlijk zelfs vergelijkbaar is, zoals de Cooler Master MF121L RGB en MF120R RGB. Waar de Cooler Masters respectievelijk maximaal 25 en 31 dB halen, zit de F1 (met weliswaar een lager toerental) op een zeer nette en vrijwel onhoorbare 23 dB.Het doosje van de Pacelight S1 (€10) komt met enkel en alleen de RGB ledstrip, dit alles in een zeer luxe plastic zakje.En of course, SPECS!


Alles voelt en ziet er gewoon prima uit, de ledstrip is het type met de waterdichte coating die je overal kan kopen, met zo’n 18 leds per ledstrip van 36 cm heb je vaak een goede lichtverdeling, maar moet je wel goed kijken waar je deze installeert.

Software


Waar het uiteindelijk allemaal om draait is de software achter een RGB systeem als deze, hoe wil je anders je apparaten laten doen wat je wilt? Het programma van Sharkoon installeer je via de website en hierna is het opstarten en gaan. In het hoofdmenu kan je per strip of fan instellen wat deze doet: enkele kleur, meerdere kleuren of regenboog. Bij elke optie kan je nog kiezen of je wilt dat dit pulserend of flitsend gaat in een zelf gekozen snelheid. Bij enkele kleur én flitsend ingeschakeld zal hij dus in één kleur gaan pulseren, en meerdere kleuren én knipperen zal hij dus in een vooraf ingestelde volgorde met max 6 kleuren van kleur 1 naar 2 etc gaan knipperen. Regenboog én pulserend geven gewoon een mooie regenboog met mooie overgang, maar regenboog én flitsend geven een vrij epileptisch ‘kleurengeknipper’ waar je niet echt blij van wordt. Eigenlijk is de knipperfunctie vrij vervelend in het algemeen, waar het vaak als vervelend wordt ervaren als iets continu aan en uit staat te knipperen, houdt het dan op één vaste kleur óf pulseren.


Verder kan je ook het licht per weekdag instellen, zo kan je bijvoorbeeld op maandag een hele regenboog willen en op dinsdag een strak blauw geheel, dit is een leuke functie en ook handig om alle lampen in een groep te bedienen, normaal kan je deze echt alleen 1 voor 1 instellen.


Voor de fans is er ook een bedieningspaneel voor de fans, jammere is dat deze softwarematig helemaal niks doet, en krijg je wel gratis errors. Bug Sharkoon?


Het ‘uitgebreid’ venster geeft nog 3 opties voor het bedienen van je RGB’s, hier kan je de optie ‘waarschuwing storing ventilator’ inschakelen, alleen heb ik geen idee wat het doet waar dit ook nergens uitgelegd wordt, je kan een kleur instellen en dat is het. ‘Tijd dimmer instellen’ kan tussen bepaalde tijden het licht laten dimmen van 50 tot 100 procent, waar 100 procent volledig uit is. Als laatste kan je ‘een programma toewijzen’, wanneer je een bepaald programma opent kan je de hele groep een kleur laten weergeven, en kan je dus ook per game een aparte kleur voor je behuizing kiezen, leuk!


De software biedt vreemd genoeg geen optie om de lampen onderling synchroon te laten lopen, maar wel de functie om deze instellingen van elkaar te laten kopiëren, zo kan je zeggen dat fan 1 de instellingen van fan 2 moet kopiëren, echter zullen deze dan nóg niet synchroon lopen. Dit lijkt meer een bug in de software te zijn, toch blijft het niet netjes wanneer je gewoon strakke verlichting in je case wilt hebben, maar zoals eerder gezegd kan je wel de ‘week’ functie gebruiken om alles in een groep te bedienen maar dan kan je niet bepaalde RGB’s nog apart bedienen. Wat mij echt enorm stoort is het feit dat na slaapstand de Sharkoon Pacelight software niet meer werkt, en de RGB’s gewoon fel wit gaan schijnen, je kan instellen wat je wilt maar de lampen zullen pas gaan werken nadat je de pc weer helemaal opnieuw hebt opstart.

In de praktijk


Voor de installatie hoef je niet bizar veel tijd in te delen, de fans schroef je gewoon net zo eenvoudig vast als elke andere fan, en de ledstrips kan je magnetisch vastmaken aan de metalen onderdelen, en desnoods met de al geïnstalleerde dubbelzijdige tape. Waar je wel rekening mee dient te houden zijn de kabels die door de case moeten gaan, en het kan dan ook wel een rommel worden, zoals in de foto te zien is.
Als je hier goed kijkt zie je dat de RGB aansluiting linksboven een beetje scheef hangt, je moet hier goed oppassen dat je niet te hard aan de kabels trekt want dan trek je de stekker ook gelijk krom.

Showcase party!


Het is misschien wat lastig te zien op de foto’s, maar zowel de fans als ledstrips geven een mooie kleurverdeling, dit is lastig vast te leggen met een telefooncamera. Note, de voorste fans van de behuizing zijn niet die van Sharkoon maar zaten al in de testopstelling.

Conclusie


Al met al biedt Sharkoon met de Pacelight erg gave effecten, de kleurweergave van de leds is gewoon erg mooi en als je bedenkt dat je hier een stuk minder betaalt dan bij de concurrenten dan klinkt het best als een goede koop. Het installeren van het systeem is eenvoudig, de fans schroef je gewoon vast zoals met elke fan, en de strip kan je zowel magnetisch als met 3M tape in je behuizing vastmaken. Je moet wel rekening houden met de controller die met 11 x 6,6 cm misschien wat groot is om makkelijk kwijt te kunnen in elke behuizing, deze heeft gelukkig ook dubbelzijdige tape meegeleverd dus met een beetje creativiteit valt hij altijd wel ergens te plakken.

Voor de relatief lage instapprijs van het Sharkoon Pacelight ecosysteem krijg je dus best veel waar voor je geld; de fans zijn goed stil, je hebt mooi licht, eenvoudige installatie en de software biedt leuke functies. De keerzijde van goedkoop zien we echter in de software, want daar zien we nog wel wat problemen. Zo reageert hij in mijn build niet meer na de slaapstand (uitschakelen I guess?), de fancontroller feature die erin lijkt te zitten doet niets en het instellen van elk van de lampjes is af en toe best omslachtig. Uiteindelijke conclusie: Hardwarematig dik in orde, prima lichtjes en een prima eindresultaat, maar de software heeft gewoon echt nog werk nodig en daardoor kunnen we geen hoge onderscheidingen uitdelen.

Misschien wel interessant om te weten is dat ik net de Sharkoon Night Shark in huis heb, deze behuizing komt met Adressable RGB fans van Sharkoon welke nog nergens los bestelbaar lijken te zijn, dus wie weet komt Sharkoon nog met een aRGB Pacelight? Betaalbare aRGB pakketten zijn vooralsnog zeldzaam.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.