Samenvatting


Uiteindelijk weet Sharkoon met de nieuwe Pure Steel een goede indruk te maken; zo krijg je voor een bedrag van zo’n €60 een goede basis in de vorm van de standaard versie, en voor €80 het volledige pakket met maar liefst vier ventilatoren met een zeer mooie adressable RGB functie. De behuizing is heel strak gehouden en laat vooral het binnenwerk shinen, waar het uiteindelijke allemaal om draait of course, dan is zo’n strakke kast er omheen alleen maar nog beter.

Goede punten aan de behuizing zijn de anders dan traditionele plaatsing van de PSU shroud wat hem een eigen karakter geeft, de ruime opties beschikbaar voor zowel HDD’s als SSD’s en plaats voor tot wel 3 radiatoren als je voor waterkoeling gaat. Kabelmanagement zal bij een echt volle build wel even werken zijn, en zijn sommige gaten voor de kabeldoorvoer zijn niet heel logisch geplaatst; kleine details zijn dan de prijs van een betaalbaar product.

De Sharkoon is echter een solide, nette behuizing met weinig concessies en voor een aRGB behuizing is hij simpelweg spotgoedkoop. Objectief nipt beter dan de Night Shark en een dikke 8,5/10 waard, al blijft het natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Hoe dan ook is Sharkoon op de goede weg met hun middenklasse behuizingen.


Sharkoon Pure Steel RGB review


Minimalisme tot het maximum, strakke lijnen maar toch behoorlijk ‘extra’; dat is de nieuwe Sharkoon Pure Steel RGB. Voor een relatief laag bedrag (€80), zeker voor aRGB producten, krijg je deze minimalistische behuizing met een stevige aRGB-factor.

De oplettende lezer zal het wellicht al zijn opgevallen, maar de Sharkoon Pure Steel RGB is in de basis exact hetzelfde als de Night Shark RGB, enkel het front-panel is anders tussen de versies en de Pure Steel komt met een extra fan. Het kan dus ook zeker kloppen dat je denkt: huh dit heb ik eerder gelezen. Wees gerust, dat klopt ook.

De Pure Steel komt in drie verschillende versies: de standaard versie, deze komt met twee 120mm fans, deze kast is overigens in het zwart én het wit verkrijgbaar, deze kosten respectievelijk €60 en €65. Hier kijken we naar de Pure Steel RGB, een zwarte behuizing met maar liefst vier(!) aRGB ventilatoren, dit komt met een prijs van €80.

Specificaties


Specs en features vanuit Sharkoon:Genoeg ruimte voor grote mobo’s tot zelfs SSI-EEB formaat, er is voor maximaal 3 3,5” HDD’s en/of maximaal 5 2,5” SSD’s plaats én je krijgt een hub voor maximaal 8 aRGB leds, waarvan er bij de Pure Steel vier al bezet zijn door de meegeleverde fans.

De buitenkant


De doos en verdere verpakking komen goed overeen met de TG5 en de Night Shark van Sharkoon, alleen Sharkoon, waar is die mooie zwarte zak die je er normaal omheen doet? Nay!Het eerste wat echt opvalt aan deze kast is dat hij bizar strak vormgegeven is, de voorkant is volledig uit één stuk metaal vervaardigd en zelfs een logo zal je niet bespeuren (deze kan je optioneel wel zelf opplakken), het geheel is gewoon super netjes en eenvoudig gehouden. Verder zien we een flinke hoeveelheid ruimte aan de binnenkant, een mooie doorkijk naar al je componenten via het grote tempered glass paneel en stiekem het belangrijkste van allemaal: de aRGB fans.
Aan de zij-/achterkant zien we een aantal gaten in een hexagonaal patroon, deze dienen als extra ventilatieopening indien je daar aan de binnenkant een radiator wilt installeren; handig, en het ziet er nog leuk uit ook. Bovenop vinden we overigens audio uit, mic in, twee USB 3.0, knop voor de bediening van de verlichting en een aan-/uitknop. Enige wat de Pure Steel in vergelijking met de Night Shark niet heeft zijn de twee USB2.0 poorten, geen ramp natuurlijk.

Onderop zien we een behoorlijk groot maar stevig stoffilter voor alle fans die onderaan gemonteerd zijn, je schuift hem eenvoudig uit de behuizing om hem schoon te maken, super.De binnenkant


Halen we de zijpanelen los dan komt de binnenruimte tevoorschijn, wat gelijk opvalt is dat de voeding niet onderaan, maar bovenaan de behuizing geplaatst dient te worden. Deze bijzondere plaatsing zorgt voor een hele andere indeling van je pc, en dat is ook weer leuk want dat maakt de behuizing weer net iets anders dan anderen. De behuizing komt met een plantenhouder voor in je case, deze kan je ook gebruiken om je videokaart te ondersteunen.


Wat wel extra aandacht verdient is de ‘plaat’ rechts in de binnenkant, hierop kan je 2 HDD’s of 2 SSD’s vastschroeven, of je kiest ervoor dit plaatje te verwijderen en je installeert hier je 240 of 120mm radiator voor waterkoeling. Genoeg opties dus! Bij de Night Shark heb ik hier een 120mm radiator geïnstalleerd en dat werkte prima, een 240mm radiator is echter wel mooier gezien je anders een groot gat over houdt.Belangrijk om te benoemen is het feit dat je bovenin de PSU-shroud mede door de HDD-houder beperkt ruimte hebt voor grote PSU’s en alle kabels die daarbij horen, het vereist daarom ook wat behendigheid om alles goed om zijn plek te krijgen.Inbouwen


Verrassing! Deze keer gaan we voor iets andere hardware dan normaal, het werd namelijk tijd voor een beetje vernieuwing, dus gebruiken we voortaan het volgende qua hardware:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– MSI Radeon R9 270X GAMING 2G
– Samsung 850 EVO 250GB
– Seagate 1TB HDD
– be quiet! Straight Power 11 850W

Waar ik in de Night Shark op de backplate een 120mm radiator installeerde, ben ik in de Pure Steel voor een SSD gegaan, het ziet er goed uit, alleen hadden de gaten voor de kabels iets beter gepositioneerd kunnen worden omdat je toch een beetje moet stoeien om dat goed en netjes te krijgen. Zoals eerder genoemd is er beperkt ruimte voor kabels etc. bovenin de behuizing, dat is iets waar je zelf wat tijd in moet steken om het goed te krijgen.Met een meting kwam op de volgende gegevens: Zo heb ik met normaal gebruik (beetje Word, internetten) een temperatuur van ongeveer 29 graden Celsius binnen de behuizing, prima dus. Op zo’n 50 cm afstand is de geluidsproductie met zo’n 34 dB erg laag maar niet volledig onhoorbaar, gewoon prima dus.
Qua RGB kan je de fans aansluiten op een moederbord die Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion of MSI Mystic Light Sync ondersteunt, of je kiest ervoor om de meegeleverde bediening te gebruiken. Sharkoon levert zelf zo’n 7 verschillende aRGB lichtschema’s via de ingebouwde controller, dan kan je ook nog kiezen voor 7 vaste kleuren waarin de fans op zullen lichten.

Showcase


Deze keer is het resultaat iets anders dan normaal, zoals eerder gezegd kijken we naar een gloednieuwe build, en dat ziet er gelijk beter uit. Geniet!

Omdat het bijna kerst is:


Conclusie


Met de nieuwe Pure Steel weet Sharkoon weer een leuke case neer te zetten, voor een niet al te gek bedrag krijg je een zeer strakke en net afgewerkte behuizing met 4 super gave aRGB ventilatoren, én om helemaal blij van te worden zit er standaard een zeer robuust en eenvoudig verwijderbaar stoffilter onderin. In tegenstelling tot de eerder gereviewde Night Shark heeft deze behuizing een helemaal gladgetrokken voorkant wat naar mijn mening er goed uit ziet. Hoewel smaken verschillen zal er toch een hele groep mensen zijn die deze kast en zijn branding-vrije voorkant zal weten te waarderen.

Zoals vaker bij Sharkoon heb je meerdere versies van de case waar je uit kan kiezen. De standaard versie komt met twee fans en is verkrijgbaar in zwart of wit, deze zijn voor respectievelijk €60 en €65 in mijn mening erg netjes geprijsd voor de kwaliteit van de case. De RGB versie kost weliswaar €20 meer, maar biedt daarvoor vier in plaats van twee ventilatoren én zijn al deze fans nog met addressable RGB uitgerust ook. Voor een addressable RGB upgrade is dat weinig geld; bij menig concurrent betaal je daar makkelijk het dubbele voor.

Waar ik verder nog zeer tevreden over ben zijn bijvoorbeeld de anders dan normale plaatsing van de PSU en de shroud hiervan, deze zit bovenin de behuizing waardoor alles er net weer even anders uit ziet dan in andere cases. Hoewel dat vroeger gebruikelijk was, zien we dit toch niet veel meer in recente cases met glas. Uiteindelijk heb ik dit enkel als positief ervaren omdat het eindresultaat dankzij o.a. de PSU shroud gewoon goed is.

Wel kan het wat lastiger zijn een HDD te installeren onder die shroud, zeker met een grotere voeding en stugge kabels is het even werk. Ook had ik liever nog twee USB 2.0 poorten erbij gezien op de bovenkant; 2x USB 3.0 houdt niet over. Hou er ook rekening mee dat er op zich plaats zat is voor HDD’s en SSD’s, maar als je voor waterkoeling gaat je wat plekjes in zal leveren en dat je dan 3 SSD en 2 HDD plekken over houdt, wat overigens nog genoeg zal zijn voor de meeste gebruikers. Gebrek aan ruimte voor waterkoeling is er in elk geval niet, want onderop past een 360mm, aan de binnen-/zijkant een 240mm en achteraan nog een 120mm rad. Zo is de Pure Steel toch erg veelzijdig.

Al met al, gewoon een hele leuke case voor zo’n €80. Zeker als je addressable RGB wilt zonder daarvoor vele tientjes meer te betalen doet Sharkoon het wederom heel erg goed.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.