Sharkoon REV200 review


Als we kijken naar de vele nieuwe behuizingen die uitgebracht zijn de afgelopen periode zien we dat veel van deze een standaard formule volgden: ATX-formaat, PSU-shroud onderin en hier en daar wellicht een RGB-fan of dergelijk. Sharkoon durft daar net even een iets andere weg in te slaan door het intern een slag te draaien met toch weer een leuke case als gevolg, namelijk de Sharkoon REV200. Voor ongeveer 100 euro staat hij bij jou op de deurmat, we gaan snel kijken of je daar iets moois voor krijgt.


Design


Uit de verpakking verschijnt dan de Sharkoon REV200. Eerste wat opvalt is dat het glazen paneel niet aan de linkerzijde zit, maar rechts. Verder is het front-panel voornamelijk kunststof met wat glazen elementen, wat op zich best leuk oogt, al had metaal wel luxer geweest. Verder mooie voetjes, ziet er gelijk een stuk beter uit dan de ronde voetjes die we soms nog wel eens langs zien komen.



Op het gebied van degelijkheid kunnen we verder best tevreden zijn, zo zijn de zijpanelen niet te dun en voelen de metalen framedelen goed stevig aan. Ook de algemene uitstraling is leuk, het is een mooi kastje om te zien.


Qua I/O’s vinden we bovenop de behuizing wat USB2.0 en 3.0 poorten en audio, wat natuurlijk prima is al hopen we stiekem snel op USB-C in dit prijssegment. Als we verder kijken zien we iets wat lijkt op een klep waar je normaal fans achter zou verwachten, maar hier zitten de I/O’s van je moederbord!



Aan de achterkant dus geen I/O’s, maar wel ruimte voor fans. Bovenin is er nog een doorvoer voor alle kabels die je op je pc wilt aansluiten.


Bij de onderzijde zien we niet veel geks, zo zien we een makkelijk te verwijderen fanfiltertje voor de voeding en een viertal voetjes.


Specificaties


Specs en features van Sharkoon:



Binnenkant


Aan de binnenzijde van de REV200 wordt het vreemd, alles is namelijk gespiegeld en 90 graden gedraaid ten opzichte van een standaard ATX behuizing, en dat geeft een bijzondere kijk. Sharkoon lijkt overigens een poging tot een strakke PSU-shroud gedaan te hebben, al loopt deze halverwege ineens een paar cm lager door wat vanaf de zijkant gezien gewoon niet mooi is.


Achter het moederbord is er plaats voor de meegeleverde RGB controller, en kan je ook nog twee 3,5” en twee 2,5” drives kwijt. Overall is er voor je kabels een goed aantal cm beschikbaar, en dat zien we ook graag. De RGB-controller kan tot 8 aRGB fans/strips aansturen, en is optioneel ook nog via een VDG of 3-pin aRGB header op je moederbord aan te sluiten.


Bovenin vinden we dan onder de klep de I/O’s van je moederbord. Nu lijkt de ruimte best klein om je kabels netjes naar achteren te krijgen, dat valt nog best mee al moet je niet al te stugge videokabels gebruiken.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Ondanks het bijzondere interieur van de REV200 is hij eenvoudig te installeren, zo spreekt alles vrij voor zich en is het gewoon net als bij elke andere ATX case een kwestie van alles vastschroeven en gaan. Opvallend is de keuze dat Sharkoon nog gebruik maakt van zowel 3-pin als MOLEX voor de fans, een fancontroller oid had mooier geweest.





Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.







Wegens de bijzondere plaatsing van de GPU hadden we niet al te beste temperaturen verwacht, maar dat viel eigenlijk nog best mee. Met CPU load merken we dat de CPU zelf redelijk warm wordt maar de CPU en case worden dat vrijwel niet. Bij GPU load zien we ongeveer hetzelfde, met zelfs een lagere CPU temperatuur, we hadden slechter verwacht.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Geluidsproductie is redelijk, het had best wat stiller gemogen maar storend vind ik het niet.

Showcase









Conclusie


Positief ben ik over het uiterlijk, ik vind het gewoon een leuke case om naar te kijken met zijn opvallende buitenkant en binnenkant. 5 RGB fans standaard is een mooit uitgangspunt, en ondanks zijn bijzondere plaatsing voor je GPU zijn de thermals dik prima en kan je ook wat zwaardere builds in deze case kwijt.

Waar Sharkoon wat steekjes heeft laten vallen is onder andere bij het front-panel. Deze is, naast glas, grotendeels van plastic gemaakt. Nu is plastic geen bezwaar, maar het had wat dikker en luxer gemogen. Ook hadden we het intern wat netter verwacht, er zijn nu een aantal vreemde hoekjes waar de afwerking toch beter had gemogen. Daarbij had er met deze hoeveelheid aan fans, namelijk 5 stuks, ook best een fan-controller bij gemogen, of een simpele fan hub.

Uiteindelijk zijn we best goed te spreken over de nieuwe REV200 van Sharkoon, want een paar minpuntjes en ontbrekende puntjes op de i zijn eigenlijk onvermijdelijk wanneer je een case voor 100 euro koopt met een berg fans en controller. Uitstraling, bouwkwaliteit en mogelijkheden zijn allemaal prima in orde, de minpunten valt mee te leven of op te lossen met een beetje moeite, en zo vind ik ook deze Sharkoon weer een mooi voorbeeld van ‘best veel case voor je geld’:



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.