Sharkoon REV300 review


Sharkoon REV-serie is een klasse behuizingen apart. Waar een standaard ATX-behuizing namelijk het I/O-paneel naar de achterkant gericht heeft draait Sharkoon dat hier helemaal om, en zitten je aansluitingen aan de bovenkant van de kast. Ook heb je geen glazen paneel meer aan de linkerkant, want deze zit aan de rechterkant!

In deze review pakken we de nieuwe REV300 op, een kast met een ‘geflipt’ interieur, flink wat (zeven!) RGB-fans en een groot glazen zijpaneel. Aan de REV300 hangt Sharkoon een prijskaartje van ongeveer €150. Goed om te weten is dat bij Sharkoon de meeste wat duurdere behuizingen na een maand of twee iets in prijs zakken, dus kan hij ook zomaar voor 130 euro verkrijgbaar zijn.


Bouw en afwerking


Qua uiterlijk in de REV300 een erg mooi kastje. Voor de airflow bestaat het front-panel vooral uit mesh. De randen rondom zijn weliswaar van kunststof, al ziet dat er in dit geval zeker niet goedkoop uit. Dat de bouwkwaliteit verder stevig is voel je als je hem optilt, met 10,5kg is de REV300 namelijk geen lichtgewicht, maar ook zeker niet te zwaar. Wat valt op? Het glazen zijpaneel zit niet links, maar rechts!


Wil je een kijkje binnenin nemen, dan wip je makkelijk het glazen zijpaneel los door aan een koordje te trekken, waarna je het paneel gewoon opendraait en hem eventueel uit de scharnieren tilt. Om hem weer dicht te doen hoef je alleen het paneel weer terug te draaien; hij klikt met de magneten weer vast op de kast, en sluit dan netjes af.


I/O’s: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB Type-C, audio en twee knoppen voor het inschakelen en de RGB-controller (of resetknop).


Haal je de klep aan de bovenkant los, dan verschijnt daar het I/O-paneel van je moederbord, huh? Net als dat het glazen paneel aan de rechter in plaats van linkerkant van de kast zit, zitten de I/O’s van je moederbord niet achterin, maar bovenin. Deze klep heeft net als het voorpaneel en de onderkant een stoffilter voor betere ventilatie.


Dan denk je vast, wat zou er dan aan de achterkant zitten. Alle kabels die je extern op je computer wilt aansluiten komen via een gat aan de achterkant naar buiten, en kan je met een paar klittenbandjes netjes achter je systeem verbergen. De voeding zit in de REV300 wél waar je hem zou verwachten, namelijk onderin aan de achterkant.Aan ventilatoren zeker geen tekort, Sharkoon levert bij elke REV300 namelijk zeven RGB-fans pre-installed, een best aantal. Door het kantelen van het moederbord ontstaat er veel ruimte rondom, en passen er flinke moederborden met gemak. Waar de voorgangers van de REV300, namelijk de REV200 en REV220, onderin nog twee PSU-shrouds hadden (met beiden een klein, maar duidelijk zichtbaar hoogteverschil) is dit bij deze nieuwe case helemaal strakgetrokken, en dat ziet er veel beter uit.


Achter het moederbord is aardig wat ruimte voor kabels. Wil je veel drives installeren, dan biedt Sharkoon ruimte voor tot vier 3,5” en vijf 2,5”-schijven. Ruimte zat dus. Qua radiatoren voor waterkoeling kan je ook nog wat kwijt, namelijk tot 360mm voorin en 360mm achterin.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Ondanks dat de binnenkant van de REV300 totaal anders is dan bij je standaard ATX-kast, verschilt de installatie weinig. Gewoon alles vastschroeven, inpluggen, en je bent klaar! Hoewel Sharkoon zegt dat er eigenlijk geen 120mm radiator bovenin past, is het me toch gelukt. Het past echt nét aan, dus succes niet gegarandeerd.


Qua cable-management zit het allemaal wel net even anders. Gelukkig heeft de REV300 een RGB-hub met acht aansluitingen en twee fansplitters zodat je alle zeven fans zo aansluit, maar de verbinding met het moederbord is wat lastiger. Vooral de 24-pin power en alles wat qua I/O’s op het moederbord aangesloten moet worden hebben kabeldoorvoeren die op nogal onhandige plekken zitten, en zitten de gaten vaak nog een aardig stuk van de daadwerkelijke afsluiting af.Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fan plus de ML120L gebruikt.Over het algemeen zijn de temperaturen binnen de REV300 prima. Met gaming zit hij over het algemeen mooi rond het gemiddelde, en vooral rond de GPU is deze een stuk koeler. Ook onder CPU-load zien we hetzelfde: overall prima temperaturen, en rond de grafische kaart een stuk lager.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt voornamelijk naar de demping van een behuizing.Dat de REV300 vooral voor airflow bedoelt is, zie je ook terug in hoeveel geluid hij produceert, aardig wat. Met 47dB onder CPU-stress en 45dB onder gaming doet de case erg weinig qua demping, waar de zeven ventilatoren niet positief aan bij zullen dragen. Wil je een stil systeem? Investeer in een stille maar krachtige CPU-koeler of schroef de snelheid van de zeven RGB-fans naar beneden, er zijn best mogelijkheden.

Showcase


En nu tijd voor de REV300’ zijn allersterkste punt: zijn looks! De ingebouwde RGB-controller van Sharkoon heeft een groot aanbod met verschillende kleurthema’s. Van statische kleuren tot bewegende regenbogen, qua kleuren kan je genoeg kanten op.Of een beetje rood en groen om in de kerststemming te komen…
Optioneel heeft Sharkoon nog een Vertical Graphics Card kit beschikbaar voor de REV300, hiermee tover je je grafische kaart naar een showstuk die centraal in je systeem staat. Met €35 is het niet een goedkope uitbreiding, maar goed te verantwoorden onder het mom het oog wilt ook wat. Ideaal om je nieuwe, veel te dure grafische kaart te tonen, lijkt mij.Conclusie


Sharkoons nieuwe REV300 is met overtuiging een waardige opvolger van de bestaande REV-modellen te noemen. Door het gekantelde interieur en de zeven RGB-fans weet de kast op te vallen, naast dat hij ook een wat groter formaat heeft. Qua bouw is de kast erg robuust, en ziet het er allemaal gewoon erg netjes uit. Daarbij is de afwerking erg compleet: klittenbandjes voor cable-management, makkelijk te verwijderen stoffilters, een RGB-hub en USB Type-C bij de I/O’s.

Waar de REV200 en REV220 nog zonder fanhub geleverd werden, heeft de REV300 in ieder geval wel een splitter-kabel, zo kan je toch alle fans aansluiten en kom je op je moederbord geen headers tekort. Een echte fanhub had netter geweest, al werkt het op deze manier prima. Jammer is dat de REV300 in gebruik geen stille behuizing is, daarentegen weet hij je componenten erg goed koel te houden. Verder is het cable-management in het algemeen netjes op orde, al zijn er een paar wat onlogische kabelgaten rond het moederbord.

Onder de streep ben ik bijzonder positief over deze REV300 van Sharkoon. Zoek je een kast met flink wat RGB-fans en ben je gecharmeerd door het gekantelde interieur, dan zal het zeker geen miskoop zijn. Uiteindelijk zal de kast wel iets in prijs zakken, maar zelfs met een dagprijs van €150 is hij zeker aan te raden:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.