Sharkoon SGS4 en SGS5 review


Objectief bekeken brachten eerdere Sharkoon stoelen weinig echt nieuws naar de markt, maar dat maakte ze niet minder interessant. De SGS3 was grofweg gelijk aan elke andere mid-size stoel, maar vaak net wat goedkoper en ook handig: goed verkrijgbaar in Nederland. Zodra je niet merk gebonden bent geen slechte deel. Persoonlijk blijf ik nog fan van de SGS2 voor iedereen zonder overgewicht, want de iets smallere, flink goedkopere variant met textiel in plaats van nep leer voelde heerlijk aan en nog altijd stevig genoeg voor een volwassen man. Daarbij, 169 a 179 euro versus zo’n 300 euro voor een typische gaming chair? Prima deal.

Met de SGS4 en SGS5 gaan we vandaag juist de andere kant op, want beide vallen in de categorie XL stoel, fijn gezien Nederland rijkelijk gevuld is met mensen in de richting van 1 meter 90 a 2 meter. Focus feature van de SGS4? Een dergelijke grotere stoel brengen zonder significante meerprijs boven hun M-L SGS3, zo’n twee tientjes.

En de SGS5 dan? Wel, dat is een ander verhaal gezien dat feitelijk dezelfde stoel is, maar dan gemaakt van echt leer. Prijskaartje? 499 euro.

Specificaties


Puur op specs lijken de meeste gaming chairs wel op elkaar, zo focussen ze allemaal op extreme verstelbaarheid, kiep-stand, ‘4D’ actie van de armsteun en een slaapstand. De SGS4 en SGS5 zijn echter wat groter, met een pasvorm tot een meter of 2 en een draagkracht van 150kg. Dat maatje groter zien we terug in het gewicht, want met bijna 29 kilo aan stoel zijn ze een kiloje of 3-4 zwaarder dan een standaard maatje game stoel. Specs zijn exact gelijk overigens, met uitzondering van kleur en materiaal. Voordeel van de SGS4: kleurtjes. De SGS5 is er enkel in het zwart.



(Op)bouw en features


Gezien het uitpakken en opbouwen voor beide stoelen gelijk is doorlopen we enkel de SGS5 opbouw. Wel merken we natuurlijk op dat de sterke geur van leer bij de SGS4 ontbreekt.


Basis: typisch metalen frame, vijf forse wielen met rem erop. De rem is vast fijn voor race games, persoonlijk ben ik 100% voorstander van skate wheels omdat ik best veel heen en weer rol, en een incidenteel onbedoelde rem-activatie is vervelend; moet je goed kijken welk wiel op slot staat.



Gasveer, covers erover, dit is praktisch hetzelfde bij elke stoel.


De basis van de SGS5 is net even wat breder dan van de SGS3. Echt leer, duidelijk te herkennen aan de geur en feel, maar het is wel een redelijk stug stuk; niet te vergelijken met je suede jasje. Iets wat overigens voor alle lederen game stoelen opgaat die ik ken, zoals de Noble. De SGS4 komt in tal van kleuren, de SGS5 moet het doen met geheel zwart, met een soort matte creme-gouden stiksel.




Het frame komt ongetwijfeld uit dezelfde fabriek als tig andere merken, de onderzijde komt dan ook heel erg bekend voor. Geen probleem overigens, net als dat het geen probleem is een paar schroeven vast te zetten. Sharkoon levert een tool mee, een accuschroevendraaier is echter goud waard.



Rug, netjes, strak. Zelf wel fan van de zwarte imprint in plaats van de opvallend witte variant op de SGS3 en 4.




Kapjes op de zijkant, en klaar.


SGS4


Kleine verschillen is het enige wat de SGS4 en SGS5 van elkaar onderscheid, zo is de rugsteun uit één stuk nepleer gemaakt, versus een paar stukken op de SGS5.



Kleur details zijn een ander ding, maar opvallender is het feit dat het oppervlak op de SGS4 geperforeerd is. Dat was niet zo op de SGS3, en iets wat mij gaandeweg als positief is opgevallen nadat bijvoorbeeld de PL-6000 van Vertagear dat ook had. Die perforatie helpt ventilatie en plakkerige gevoelens tegen te gaan. Niet iedereen zal er gevoelig voor zijn, maar het voegt hoe dan ook wat toe.



Beide stoelen zijn uiteraard nog voorzien van kussentjes. Zelf geen grote fan van, maar ieder z’n ding. Tot ca 1m80 haal je het hoofdkussen door de gaten in de rugsteun, voor mijzelf (1m96) past hij perfect als ik hem rond de bovenkant hang.






Features


Verstelbaarheid blijft een serieus pluspunt van al dit soort stoelen. Feitelijk allemaal kunnen ze in een lig stand, al weet ik niet goed wat de meerwaarde daarvan is. Wel fijn is de optie om te kiepen, of die juist vast te zetten, en ook de goed verstelbare armsteun is fijn, iets wat beide gewoon goed doen.

Goedkopere modellen willen nog wel eens wat minder flexibiliteit bieden, maar Sharkoon gaat hier alle kanten op met de armsteun; omhoog-omlaag, naar binnen of buiten, naar voren of naar achteren, en je kan hem naar binnen toe draaien als je wilt.



In de praktijk


Een jaar en een tiental stoelen verder zoeken we nog een beetje waar we elke stoel nu op zouden moeten beoordelen. De realiteit is dat het, enkele individuele kwaliteiten terzijde, vooral op subjectiviteit aankomt. Objectieve elementen die wij gaandeweg zijn waarderen zijn bijvoorbeeld de perforatie waar in de SGS4 sprake van is, al plakt nepleder duidelijk makkelijker dan echt leder getuige de ervaring met de SGS5 tot dusver. Persoonlijk ben ik ook iemand die veel rolt met de stoel, en skate wielen hebben dan de voorkeur over wielen met rem, maar ook dat is subjectief: wil je racen bijvoorbeeld zijn de remmen juist fijn. Enfin, alsof we geen budget over hebben voor skate wheels als we dat willen.

Over subjectiviteit gesproken: het zal duidelijk zijn dat ik als grotere kerel de Sharkoon SGS4 en SGS5 prettig vindt simpelweg omdat het echte XL stoelen zijn. XL stoelen met een redelijk neutrale, niet te aggressieve maar ook niet ‘te manager’ vormgeving overigens. Dat betekent dat je ze niet zal kopen als de enige gebruiker 1m75 en 60 kilo is, maar wel dat ze voor de incidentele kleinere gebruiker iets beter tot hun recht komen dan de ‘extreem manager’ Vertagear PL-6000 of Thermaltake GT Comfort. Die laatste twee passen beter bij je als je echt in de XXXL categorie komt, want dat zitvlak is nog wat breder en de rugleuning nog vlakker, maar zelfs op een SGS4 en SGS5 kom je met 2 meter en pak em beet 110kg al erg goed uit de voeten; daarmee pakt Sharkoon toch het meerendeel van de ‘grotere’ gamers al. Hoewel iedereen past denk ik dat je vanaf ca 1m85 en een normaal postuur een beetje binnen de echte doelgroep komt te vallen, tot dat moment kan je ook prima met kleinere cq typische game stoelen af. Laten we zeggen 1m85 tot 2meter, en dan ca 85 tot 110 kilo als doelgroep.

Waar ik zelf vooral benieuwd naar was was de meerwaarde van het echte leer van de SGS5, daar betaal je tenslotte 190 euro meer voor. Uiteraard kost het meer, maar biedt het ook meer? Ik moet toegeven dat ik had gehoopt inmiddels een duidelijk antwoord had kunnen geven, maar dat is helaas niet het geval. De SGS5 zit heerlijk, ik zit er momenteel zelfs dagelijks in, echter de SGS4 met dezelfde pasvorm voelt eigenlijk nagenoeg gelijk, en ja dan gaan we even uit van een gebruiker -met- broek aan, laten we het hygiënisch houden. De verschillen voelen in de praktijk dusdanig klein dat ik af en toe moest kijken op welke stoel ik zat.

Dat klinkt niet heel positief voor de flink duurdere SGS5, maar ik denk dat het eerlijk is om te stellen dat de echt lederen variant het ook een beetje van het achterliggende idee moet hebben. Echt leder is chiquer, en de SGS5 oogt in mijn optiek ook zeker wat luxer. In theorie is het duurzamer, maar daar ga ik mij pas over uitlaten als over een paar jaar de SGS4 echt versleten zou zijn en de SGS5 niet. Vooralsnog houden alle gaming stoelen goed stand, en kan ik daar geen harde waarde aan hechten. Vooralsnog voelt de SGS5 upgrade dan ook als een luxe die lekker bekt, positief op de emoties leunt, maar tevens één die ik objectief niet heel hard ga aanbevelen gezien hoe goed de SGS4 het doet.




Conclusie


Weer geen echt grote verrassing, maar wel wederom een uitstekende ‘volgens het boekje’ gaming chair van Sharkoon. Met een prijs van ca 309 euro, af en toe voor minder te vinden, vraagt Sharkoon echter grofweg de prijs van een gemiddelde stoel voor een bovengemiddeld grote stoel. De SGS4 en SGS5 zijn echte XL stoelen dankzij hun grotere maat en extra draagkracht (150kg), en de meeste concurrenten hangen een fors price premium aan dergelijke modellen. Het feit dat Sharkoon dat niet doet maakt hun SGS4 echt interessant voor de vele bovengemiddeld grote Nederlanders. Interessanter dan de SGS3 als je het mij vraagt, die in mijn optiek nu niet voldoende besparing biedt vergeleken met deze simpelweg dikkere stoel.

En dan vraag je je af: waar bezuinigen ze dan op? Simpel: hun merknaam kan gewoon geen forse meerprijs dragen, en dat weten ze. Inhoudelijk komen deze dingen allemaal uit dezelfde fabrieken, zien we vergelijkbare kwaliteiten en niveaus van afwerking, en zijn het hooguit een paar details die het echte verschil maken. Kortom: je krijgt geen mindere stoel voor je geld. Er zijn een paar uitzonderingen uiteraard die wel echt wat anders dan anders doen, maar Sharkoon volgt het boekje, maakt geen fouten, en zolang jij niet wakker ligt van welk logo’tje er op je stoel staat kan je dus een XL stoel kopen voor een M-L stoel prijs. Ben je tussen de 1m85 en 2 meter, kilotje of 85 tot 110 (iets meer kan evt ook nog wel), en vind je een typische medium-large gaming stoel net even krap? Dan is dit echt een dik prima upgrade. Er zijn genoeg goede stoelen rond de 300 euro, maar voor de langere man? Zelfs als je net als ik liever skate wieltjes wil kan je die er nog bij kopen en goedkoper uit zijn dan bij de iets bekendere merken. De wieltjes met remmen zijn fijn voor de race-setups, zelf rol ik het nodige rond en dan zijn dit soort wieltjes gewoon niet ideaal.

En de echt lederen SGS5 dan? Exact dezelfde stoel, maar dan echt leder en bijna 200 euro duurder. Gezien ik het verschil in praktijkervaring tussen de SGS4 en SGS5 nauwelijks uit kan leggen heb ik moeite met het prijsverschil. Voor een echt lederen XL stoel is het totaal geen gekke prijs, en het is net even chiquer, maar eenmaal actief werkend of gamend merk je er gewoon te weinig van. Je moet het echt voor de indrukken van luxe doen of mogelijk een langere levensduur, maar dat gaat de tijd ons echt moeten leren of dat ook daadwerkelijk zo is.

De SGS5 is een prachtige stoel, zowel om te zien als om in te zitten, maar we kijken bij Sharkoon toch altijd een beetje naar hoeveel waar je voor je geld krijgt. En dan concurreert hij toch ook direct met de SGS4 die er meer uit springt als de echte waar-voor-je-geld XL-XXL gaming stoel die we van ze verwachten.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.