Sharkoon Shark Blades aRGB accessoires review


Als je onze website zo nu en dan bezoekt zal je dit merk vast wel eens langs hebben zien komen, namelijk Sharkoon. Dit merk produceert al jaren diverse pc-randapparatuur voor een vaak scherpe prijs/kwaliteitverhouding en dat belooft wat, vandaag kijken we namelijk naar de allernieuwste aRGB fans en ledstrips; de Shark Blades.

Als we ons richten op de prijzen zien we de 120mm fan voor gemiddeld €15 over de toonbank gaan, waar je voor de 36cm lange ledstrip ongeveer evenveel kwijt zal zijn. Deze review werpen we er een snelle blik op of het ook wat is voor dat geld.


Specificaties


Specs en features van de Shark Blade ledstrip:


En de Shark Blade fan:


In de praktijk


Het uitpakken etc slaan we over, heel bijzonder zijn de doosjes namelijk niet want naast het product zelf en een handleiding zal je hierin niet heel veel vinden, behalve (korte) schroefjes bij de fans om ze in je behuizing vast te maken. Als we kijken naar de ledstrips zien we vrij standaard stripjes van 36cm, wel zijn deze net als de fans met zowel VDG als 5V RGB aansluitingen geleverd. Verder naar de fan zien we niet veel geks, mooi zijn de dempende materialen die gebruikt worden bij de schroefpunten om zo vibraties toch nog wat te dempen.


Voor deze review pakken we de Sharkoon Pure Steel die je vast al eens eerder voorbij hebt zien komen, naar mijn mening nog steeds een van de beste/strak ogende behuizingen <€100 en deze komt standaard met een viertal van deze Shark Blades fans. Overigens sluit ik alle aRGB fans en strips aan op de RGB-controller van deze case welke een 8-tal apparaten kan aansturen, dat aantal aansluitingen is wel aan te raden want je kan de fans en ledstrips niet ‘doorlussen’.


Qua kleurweergave en felheid van de leds is alles heel goed in orde, overdag kan je het namelijk goed zien en de kleuren kom erg goed en helder over. De fans en ledstrips komen overigens met twee typen aansluitingen voor de 2 verschillende aRGB protocollen, namelijk VDG en 5V RGB.Wat trouwens wel opvalt, bij deze set-up heb ik de losse Shark Blade fans tegelijk met de Shark Blade fans van de Pure Steel gebruikt, maar ze tonen toch enig verschil. Zo zitten de kabels van de losse fans op een andere plek en zit het stickertje met het Sharkoon logo 90 graden gedraaid ten opzichte van de Pure Steel fans terwijl dit eigenlijk dezelfde ventilatoren zijn. Ook als je goed kijkt op bovenstaande foto zie je de twee fans rechts die boven elkaar geplaatst zijn dat de kleur blauw bij de ene fan zich linksboven bevindt, terwijl deze bij de andere fan duidelijk zich helemaal bovenin bevindt, ze zijn beiden op dezelfde controller aangesloten maar toch loopt bij de een ‘het lichtschema’ een achtste voor op de ander.Als we kijken naar de geluidsproductie en uiteindelijke luchtverplaatsing kunnen we tevreden zijn, met wat metingen en gewoon ouderwets luisteren en vergelijken produceren ze vrijwel evenveel geluid als de standaard casefans waar een Aorus C300 of moderne Masterbox mee uitgerust is. Eenvoudig gezegd zijn de fans dus niet enorm stil, maar de geluidsproductie is laag genoeg dat het je niet zal storen indien je het vermogen iets omlaag schroeft (tussen 70/80%).De ledstrips zijn voorzien van zowel magneten als dubbelzijdige tape, de magneten zullen in 99% van de cases voldoen, en anders gebruik je gewoon het 3M stripje wat er al op zit. Wat ik wel merkte is dat op de kant van de kabel het eerste magneetje zich wat ver van de kabel bevindt, hierdoor zal de ledstrip zichzelf wat optillen waardoor hij de eerste paar cm niet helemaal goed aansluit op de case. Oplossing hiervoor is een stukje van het dubbelzijdige tape hier vastplakken zodat hij daar ook niet meer los zal komen.


Omdat foto’s echter niet alles kunnen laten zien van deze aRGB accessoires heb ik een video gemaakt met daarin de overall kleurweergave van deze fans onder verschillende situaties, enjoy!


Conclusie


Niet alle producten hebben een hele lange review nodig, bijvoorbeeld aRGB accessoires zoals deze van Sharkoon die eigenlijk gewoon doen wat ze moeten, en dan voor een leuke prijs. Wat valt er dan nog te zeggen? Toch zijn er wat dingen die ik je graag wilt meegeven over deze fans en LED-strips want er viel het één en ander op.

Positief ben ik over de overall prijs/kwaliteitsverhouding, die is echt dik in orde. Voor zo’n €15 krijg je een hele mooie en relatief stille fan of een erg mooie ledstrip, en dat is flink minder dan de meeste concurrentie. Beide accessoires hebben een sterke lichtopbrengst en mooie kleuren die niet zullen misstaan, dat zit goed.

Wel jammer is dat de Shark Blade fans die meegeleverd worden bij de Pure Steel en de losse Shark Blade fans niet 100% gelijk lopen met elkaar als ik ze op de controller aan sluit. Eerlijk gezegd valt het niet heel erg op, maar als je het eenmaal ziet kom je er lastig vanaf. Wellicht dat dit komt omdat mijn Pure Steel een eerdere revisie is, maar dat vragen we nog even na. Een ander kleinigheidje is dat de ledstrip voorzien is van zowel magneetjes als dubbelzijdige tape, dat zien we vaker, maar waarbij het eerste stukje (bij de kabel) niet altijd even goed plakken als je louter magnetisch wilt werken. De oplossing is eenvoudig, gewoon een klein stukje van de dubbelzijdige tape gebruiken, maar het is een kanttekening waard.

Eindconclusie: Sharkoon weet ons vaker blij te maken met mooie hardware voor een zachte prijs. De Shark Blade fans en ledstrip weten een mooie RGB show te geven en zijn praktisch goed in orde. Een paar kleine minpuntjes kunnen we echter makkelijk voor lief nemen gezien de forse besparing ten opzichte van de luxere alternatieven.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.