Samenvatting


Twee budgettoppers met een goede bouw- en geluidskwaliteit voor de lage vraagprijs, zo kan je de Sharkoon Skiller SGH1 en SGH2 het beste omschrijven. Voor respectievelijk €24 (SGH1) of €28 (SGH2) heb je voor weinig geld toch best veel headset.

De SGH1 is sterk wat geluidskwaliteit betreft, komt met handige extra accessoires en heeft een praktische, verwijderbare mic. Helaas voelt de SGH1 wel goedkoper aan dan de nipt duurdere SGH2, en de pasvorm is in vergelijking net specifieker; in mijn optiek heeft de SGH2 de betere pasvorm voor een grotere groep. De SGH2 heeft een betere bouw en een luxere uitstraling, met als bonus een USB-aansluiting ipv 3,5 mm jack, handig als je een goedkope geluidskaart/chip hebt. De SGH2 klinkt net wat minder, en is ook wat zwaarder, maar als je voor minder dan 30 euro een headset zoekt is dat wel de betere keuze. Al met al een eindscore van een 6,5/10 (SGH1) en een 8/10 (SGH2)


Sharkoon Skiller SGH1 + SGH2 review


Sharkoon staat wereldwijd bekend om behuizingen en gaming hardware, en voornamelijk op het gebied van hardware ontwerpt het bedrijf veel producten met een scherpe prijs/kwaliteitverhouding. De Skiller SGH1 en SGH2 zijn beiden headsets uit dit budgetsegment met adviesprijzen rond de €25-€30, waar de SGH2 in principe de gelijk geprijsde opvolger is van de SGH1. Qua uiterlijk verschillen de headsets veel van elkaar, maar welke is nou de beste van de twee, dat gaan we vandaag bekijken.

Wellicht zie je hier een iets andere lay-out dan normaal, dat klopt! Omdat deze headsets relatief veel overeenkomsten hebben en ook voor vrijwel dezelfde prijs over de toonbank gaan is dit een mooi moment om een iets compacter review-ontwerp uit te proberen. Voor het overzicht bespreken we bij elk onderdeel eerste de SGH1 gevolgd door de SGH2, enjoy!

Uitpakken, bouw en specs


Kijk hier worden we gelijk blij van: drie headsets van drie verschillende generaties, maar toch allemaal hetzelfde ontwerp verpakking. Qua prijs kijken we (van links naar rechts) naar respectievelijk 24, 29 en 65 euro. We pakken ook maar gelijk de specs er bij.De Skiller SGH1 komt met een mooi assortiment aan accessoires: Een extra paar (stoffen) oorkussens, een 3,5mm jack naar audio / mic splitter plus nog een zakje om de headset in op te bergen. Ook zien we een verwijderbare microfoon, wat ik zelf altijd een zeer welkome toevoeging vind.Qua bouw is de SGH1 gewoon stevig in elkaar gezet maar toch voelt hij een beetje ‘cheap’ aan, voornamelijk omdat hij vrij licht is en ook nog eens grotendeels uit plastic is vervaardigd. De hoofdband heeft ook een beetjevreemde constructie, het is een stuk rubber dat flexibel beweegt en om je hoofd vormt. De SGH1 zit vrij licht op je hoofd, maar eigenlijk net te licht. Zo sluit de onderkant van de headset niet goed aan op je oren en zit alle druk van de headset op de bovenkant van je oorschelpen, wat zorgt voor een vrij onaangename ‘fit’ na lang gebruik. Daarbij maakt het niet uit of je hoofd groot of klein is, en dat maakt het direct al een lastige aanrader.


Als we naar de SGH2 gaan zien we hele andere dingen, zo krijg je geen extra paar oorkussens of een zakje om de headset in op te bergen, maar wel een stuk robuustere headset. Waar de SGH2 mij erg blij mee weet te maken is de praktische USB-aansluiting in plaats van een standaard 3,5mm jack.Waar de SGH1 op bouwkwaliteit nog wat steekjes liet vallen, is daar bij de SGH2 duidelijk verbetering in gebracht. Zo voelt de headset gelijk een stuk robuuster aan en is de ‘hoofdbandconstructie’ duidelijk verbeterd, met een verbeterde draagcomfort dankzij betere drukverdeling als gevolg. Als eye-catcher heeft Sharkoon een aantal blauwe leds ingebouwd, eenmaal ingeschakeld geeft dit echt een gaaf effect wat de looks van de headset echt naar een hoger niveau tilt dan de super budget pricetag doet vermoeden.Geluidskwaliteit


Voor het testen van deze headsets heb ik mijn verwachtingen eerst volledig op 0 gezet, zo komt de SGH1 met allemaal extra accessoires en is de bouw van de SGH2 gewoon bovengemiddeld goed voor deze prijsklasse. Omdat de praktische zaken goed op orde zijn vermoedde ik een geval form over function en dus een besparing op het geluid, maar dat is niet helemaal waar.

Zo weten de SGH1 en SGH2 echt nog goede geluiden te produceren, naar mijn mening beter dan ‘prijsgenoten’ Edifier G10 en Creative Blaze. Waar de SGH2 goed gebalanceerd is in zowel hoge als lage tonen, hebben we met de SGH1 meer te maken met een bredere bass. Zelf ben ik echt een bass-liefhebber en neig ik meer naar de SGH1 op dit vlak, met mijn muzieksmaak van voornamelijk dance, top40 en al die nieuwe nummers zijn die goede lage tonen wel een vereiste. Voor een rustigere muzieksmaak is de SGH2 wellicht een betere keuze, al zal dit altijd een persoonlijke kwestie blijven en we merken op dat de verschillen allemaal niet gek groot zijn in deze beperkte prijsrange.Wat altijd een hekel punt zal blijven bij de budget gamingheadsets is die microfoon, echt lekker klinken ze eigenlijk nooit in dit segment, maar zwaar onvoldoende dan ook weer niet. Bij de SGH1 en SGH2 kom ik uit op wat we ongeveer zouden verwachten: je bent goed verstaanbaar maar de kwaliteit is gewoon niet geweldig. Achtergrondgeluiden zoals ruis zijn aanwezig en het tikken van onder andere je toetsenbord wordt duidelijk opgevangen, dit zijn niet geluiden die je graag wilt horen op opnames en in calls maar we moeten realistisch zijn en stellen dat je meer voor dit geld gewoon niet kan vinden.

Conclusie


Wat bij deze Sharkoon Skiller headsets zeker centraal staat is een sterke prijs/kwaliteit verhouding, je krijgt namelijk veel headset voor heel weinig geld. Beiden headsets hebben een stevige bouw en een (voor het geld nog bijzonder) goede geluidsweergave, maar beiden hebben natuurlijk een aantal punten waar je rekening mee moet houden voordat je hem aanschaft; een perfecte 30 euro headset bestaat nu eenmaal niet.

De SGH1 is voornamelijk sterk op het gebied van de geluidskwaliteit en het aanbod aan extra’s die je bij deze headset krijgt. Het geluid wat de SGH1 produceert is ten opzichte van zijn prijs zeker niet verkeerd in de lage en hoge tonen, echter is de bouw van de headset dan wel aan de wat goedkopere kant. Waar hij in de meeste onderdelen bijzonder goed scoort ten opzichte van de prijs, is de bouwkwaliteit ‘gewoon gemiddeld’, en niet geweldig. Het grote probleem is het draagcomfort, die zal niet bij iedereen goed in de smaak vallen. Hij sluit op meerdere hoofden hier niet lekker aan en geeft onevenredig veel druk aan de bovenzijde. Daardoor voelt de SGH1 eigenlijk consequent als net-niet en budget, ondanks het relatief goede geluid.

Waar de SGH2 voornamelijk goed in presteert is de bouw en de looks van de headset, voor het geld krijg je namelijk een flinke koptelefoon met een zeer degelijke bouw en een duidelijk betere afwerking. Als leuk accent krijg je ook nog een blauw oplichtende ring op beide oorschelpen, wat nét die extra looks geeft. Draagcomfort is ook duidelijk beter, alleen dat al maakt hem vier euro meer waard. De geluidskwaliteit is niet denderend maar prima voor dit bedrag, en het iets betere geluid van de SGH1 is de afname van comfort niet waard. Waar de SGH2 wat steekjes laat vallen is voornamelijk met het gewicht en de zware, lange, stugge kabel.

Ook kan de USB-aansluiting van de SGH2 een uitkomst bieden waar de SGH1 het met een standaard 3,5mm jack moet doen. Voor onze prachtige awardshow krijgt de SGH1 met zijn aanvaardbare prestaties onze ‘approved’ award, zeker als hij op jouw hoofd wel past krijg je daar heel veel, maar de SGH2 die slechts een paar euro duurder is maar een stuk duurder aanvoelt op mijn hoofd, is in mijn optiek de nieuwe super budget headset aanrader. De kabel en het gewicht blijven dingetjes, maar je moet iets te klagen hebben voor 28 euro.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.