Samenvatting


De Sharkoon Skiller SGH3 weet op een positieve manier te verrassen met prima prestaties en een sterke bouw. Van de bouwkwaliteit tot de geluidsprestaties, alles is goed in orde, en met een verkoopprijs vanaf 60 euro is hij daarbij nog prima betaalbaar ook. Nog meer positieve punten zijn het goede draagcomfort en de vele leuke accessoires die je meegeleverd krijgt. Paar puntjes van aandacht zijn de ‘gongende’ hoofdband en de wellicht wat grote pasvorm. Een mooie prijs-kwaliteit verhouding staat verder centraal bij deze headset en zijn prestaties geven een goede beoordeling: 8/10.


Sharkoon Skiller SGH3 review


Sharkoon staat voornamelijk bekent om behuizingen en gaming hardware, en plaatst zich voornamelijk in het goedkopere segment met het laatste. De SGH3 plaatst zich echter in een heel ander prijssegment dan zijn twee goedkopere voorgangers, de SGH1 en SGH2, welke beiden zo rond de €25-€30 kosten. Sharkoon lijkt de concurrentie aan te willen gaan met de vele middensegmenters en stapt daarmee buiten zijn budget comfortzone, of het wat is? Let’s find out.

De Sharkoon Skiller SGH3 is vanaf zo’n 60-65 euro in de winkel te vinden.

Specificaties


Voordat we verder gaan, even genieten van de specs en features:



Opvallend, 53mm luidspreker diameter is best wel ruim waar de meeste headsets zo rond de 30-40mm zitten. De SGH3 heeft dan ook een flink formaat voor een gaming headset.

Uitpakken, bouw en features


Altijd mooi om te zien is het feit dat alle headsets binnen deze serie vrijwel gelijke verpakkingen hebben, worden we ook weer blij van. De SGH3 heeft voor zijn prijs nog een relatief ‘fancy’ verpakking met een aantal accessoires: Verwijderbare mic, SB1 USB externe geluidskaart en een splitter/verlengkabel voor de 3,5mm naar een aparte mic en audio aansluiting, deze heeft ook een kastje voor volumebediening en het muten van de mic.








De headset zelf geeft net als de verpakking gelijk een goede indruk, met een degelijke bouw en goede afwerking lijkt het best wel een premium headset, en dat voor het bedrag van een middenklasser. Op beide oorschelpen zien we een grote zwarte S die aanduidt dat dit een Skiller headset is. Aan de bovenkant zit een soort metalen band die de twee oorschelpen met elkaar verbindt, met daar nog onder een zachte uitrekbare band die je op je hoofd plaatst. Als laatste vinden we aan de onderkant een verwijderbaar stuk rubber waarachter een plaats voor de verwijderbare microfoon is verstopt.







In de praktijk


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de geluidskwaliteit van de Sharkoon Skiller SGH3 is naar zijn prijs; Ten opzichte van de 50 euro kostende Plantronics RIG 500HS krijg je een duidelijk betere bass en een behoorlijk indrukwekkendere ‘sound’ in het geheel, maar dan presteert de Sharkoon duidelijk minder dan de 100 euro kostende Razer Kraken op het gebied van lage tonen, al houdt hij de mids en highs best goed bij. Echt super geweldig geluid krijg je met de Sharkoon niet, maar echt geweldig is in dit prijssegment enkel te vinden bij hele scherpe aanbiedingen.

Muziek klinkt allemaal best goed, bass is niet te aanwezig en hoge tonen zijn lekker helder. Voor de echte bass liefhebbers zal je misschien verder moeten kijken, want hoewel er een bass boost in zit heeft die geen enorme impact op de ervaring; voldoende bass, maar zelfs met de boost niet echt zwaar. Films klinken goed, zelfde voor games, gewoon lekker helder geluid met prima lage en middentonen. Overal gewoon prima geluid wat niet extreem op lijkt te vallen in een specifieke hoek, maar gewoon lekker klinkt voor het geld.

Met de meegeleverde USB-soundcard kan je de headset op een apparaat aansluiten die eventueel geen 3,5mm aansluiting heeft voor de audio of microfoon. Met de zogenaamde SB1 soundcard zijn er ook mogelijkheden om de equalizer aan te passen of 3D sound in te schakelen, ook kan je het volume aanpassen via dit kastje. Ergens voelt het wel dubbelop dat je zowel via deze soundcard als via de volumeschuif op de verlengkabel het volume kan aanpassen, maar de extra flexibiliteit is wel fijn. Mijn persoonlijke ervaring is dat je dit apparaatje eigenlijk niet echt nodig gaat hebben indien je gewoon mic en audio aansluitingen tot je beschikking hebt, het is niet een je-van-het geluidskaart, maar nogmaals de extra flexibiliteit is best fijn.


Qua draagcomfort zit alles wel goed, met 320 gram is hij niet absurd zwaar, maar een lichtgewicht is het ook zeker niet. Waar je zeker rekening mee dient te houden is dat deze headset op kleine hoofden wellicht niet helemaal lekker zit door dit grote formaat,




Conclusie


Zelf ben ik erg goed te spreken over de bouwkwaliteit van de Sharkoon SGH3, hij zit goed en stevig in elkaar en ondanks dat de oorschelpen voornamelijk uit plastic bestaan voelt het gewoon erg goed aan. Geluidskwaliteit van de SGH3 is prima gebalanceerd, bass voldoende maar niet te aanwezig en hoge tonen klinken goed helder. Voor de echte bass liefhebbers zal hij iets tekort schieten maar voor de meeste gamers en filmliefhebbers die iets zoeken rond deze prijs is het prima te doen. Over het draagcomfort van headsets in het algemeen bestaan ongetwijfeld vele meningen, maar in mijn ervaring voelt deze headset toch lekker aan. De zachte flexibele hoofdband zorgt in combinatie met de (weliswaar vrij grote) oorschelpen voor een goede fit om je oren, ook na langer gebruik, waarbij opvalt dat de passieve demping van de omgeving ook nog eens goed voor elkaar is.

De constructie van de hoofdband is echter wel iets waar ik mijn twijfels bij heb, deze is van een vrij dun stuk metaal gemaakt en elke trilling wordt door deze ‘band’ doorgegeven. Afhankelijk van hoe je tegen je kabel zit, of dat je bepaalde resonerende dingen in je omgeving hebt, kan dat wel een dingetje zijn. Ook merken we op dat de headset wel wat fors is, dus als je een klein hoofd hebt zou ik ook even verder zoeken.

Voor een headset met deze prijs kunnen we niet alles verwachten, maar toch weet hij mij op een positieve manier te verrassen met prima prestaties. Van de bouwkwaliteit tot de geluidsprestaties, alles voelt goed in orde voor het prijskaartje wat voor velen echt de limiet zal zijn. Beter kan zeker, maar in mijn ervaring moet je dan ook meer betalen dan dit. Als je een grote unit zoekt rond deze prijs is dit een leuke tip!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.